7 maart 2017 - GRIP vreest dat het volgende schooljaar terug een overgangsjaar wordt zonder de nodige ondersteuning in het inclusief onderwijs. Het ziet er immers naar uit dat minister Crevits en/of de Vlaamse regering zal beslissen om het nieuwe ondersteuningsmodel nog een jaar uit te stellen.

 Hilde Crevits

Minister Crevits kwam begin januari naar buiten met een voorstel voor een nieuw ondersteunigsmodel. De bedoeling zou zijn om vanaf september 2017 regionale ondersteuningsteams in te zetten die de verouderde GON-begeleiding, de waarborgregeling en de competentiebegeleiders vervangen. In een gezamenlijke brief vroegen de vakbonden en de onderwijskoepels om de invoering van het nieuwe ondersteuningsmodel met een jaar uit te stellen. Het recente advies van de Vlaamse onderwijsraad (VLOR, 23 februari) sluit daarbij aan. Deze week zal de Vlaamse regering hier zeker wel een knoop rond doorhakken. Het ziet er naar uit dat de invoering van een nieuw ondersteuningsmodel voor een jaar zal worden uitgesteld. Conclusie van GRIP: de minister is veel te laat met een voorstel gekomen.

UPDATE 10 maart

Nu wordt ook de beslissing om het ondersteuningsmodel uit te stellen... uitgesteld. Vermoedelijk tot na het paasverlof ? Inclusief onderwijs is duidelijk geen prioriteit voor deze minister van onderwijs !

Komt er eindelijk ondersteuning voor leerlingen met een handicap in het gewoon onderwijs ?

Het M-decreet werd in het voorjaar van 2014 goedgekeurd en ingevoerd vanaf het schooljaar 2015-2016. Maar meteen werd aangekaart dat er niet voorzien werd in de nodige ondersteuning voor leerkrachten en leerlingen met een handicap of leerstoornis in het gewoon onderwijs. Bovendien beschikt men als sinds 2013 over een evaluatie van GON- en ION. De eerste twee schooljaren van het M-decreet waren overgangsjaren, waar naast de gewone GON- en ION-middelen ook een waarborgregeling werd voorzien. Maar de noden zijn groter en sommige leerlingen blijven ook in de kou staan, zoals kleuters met een verstandelijke beperking of leerlingen met gedragsproblemen. Men zou dus toch verwachten dat tegen september 2017 steviger kan ingezet worden op ondersteuning. Dit had de minister ook beloofd.

Pas in januari kwam minister met een plan, veel te laat blijkt nu en bovendien veel te zwak. GRIP stelt zich dan ook de vraag wat dit zal betekenen voor die leerlingen en leerkrachten die verstoken zullen blijven van de nodige ondersteuning. Wanneer de minister het nieuwe ondersteunigsmodel een jaar uitstelt, zal ze dan toch nieuwe voorlopige maatregelen nemen ? Kunnen deze voorlopige maatregelen voor voldoende ondersteuning zorgen of blijft het M-decreet, dat het recht op inclusief onderwijs moet waarmaken, een lege doos ?

GRIP verwijst hierbij ook naar de bemerkingen die het VN-comité reeds in 2014 maakt: ‘omdat geen inclusief onderwijs wordt gewaarborgd, blijft het buitengewoon onderwijs al te vaak de enige optie voor kinderen met een handicap’.  

Meer info:

Eerste reactie GRIP op het voorstel van minister Crevits

Adviesnota GRIP

Contact GRIP: Patrick Vandelanotte / Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / 0496.293111

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

gelijke kansen