april 2017 - Minister Crevits kondigt in de pers aan dat er meer ondersteuning komt voor leerlingen in het gewoon onderwijs. Het "nieuwe ondersteunigsmodel" dat ze in januari voorstelde, wordt uigesteld, maar vanaf september 2017 komen er 300 extra leerkrachten.

 

 

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits wil met het extra geld tegemoetkomen aan de bezorgdheden van heel wat scholen. © Photo News

 

In De Morgen (06/04/2017) lezen we 'Er komt extra geld voor het M-decreet. Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) voorziet vanaf 1 september jaarlijks 15,2 miljoen euro extra. Zo’n driehonderd nieuwe leerkrachten zullen vooral leerlingen met gedragsstoornissen en kleuters met het syndroom van Down moeten helpen.'

'Eindelijk. Beter laat dan nooit' is onze eerste reactie op GRIP. De situatie van het M-decreet werd onhoudbaar. Door het tekort aan middelen voor ondersteuning, werd het M-decreet een smet voor wie in Vlaanderen pleit voor inclusief onderwijs. 

De maatregelen die de minister nu aankondigt lijken ons, vanuit de informatie uit de pers, een voorzichtige een stap voorwaarts. Maar misschien niet meer dan wat al van dat 1 van het M-decreet had moeten voorzien worden.

Wat weten we al ?

- Vanaf september 2017 wordt 15,2 miljoen extra geïnvesteerd in ondersteuning voor leerlingen met gedragsproblemen en een beperking in het gewoon onderwijs. Dit is een extra budget bovenop de waarborgregeling.

- Dit komt neer op een 300 tal leerkrachten die vooral ingezet zullen worden op de klasvloer.

- Er is sprake van ondersteuning voor kleuters met Downsyndroom, die leerlingen (meestal met verslag buitengewoon onderwijs type 2) hadden tot nu toe geen recht op ondersteuning (vanuit ION).

- Scholen dienen zich te organiseren in 'ondersteuningsnetwerken'.

Welke vragen hebben we nog ? Veel... onder meer de volgende...

- Zullen deze maatregelen een antwoord bieden op alle vragen naar ondersteuning ?  De minister stelt: "Geen enkele school mag vanaf 1 september nog het gevoel hebben dat ze nergens hulp kan vragen'". We vrezen echter dat er nog leerlingen uit de boot zullen blijven vallen, zoals leerlingen met een verslag basisaanbod (het vroegere type 1 en type 8) of leerlingen met een grote ondersteuningsnood. En zal hiermee voldoende ondersteuning geboden worden aan leerlingen die een individueel aangepast currilum hanteren (IAC) ?

- Zullen ouders en leerlingen inspraak hebben bij de uitwerking van de ondersteuning. We vrezen dat de reorganisatie in ondersteuningsnetwerken zal neerkomen op een volledig 'kant en klaar' aanbod, 'te nemen of te laten'. Ouders en leerlingen zullen geen enkele keuzemogelijkheid meer hebben. Waar zullen ze terecht kunnen wanneer ze tekorten vaststellen of het niet eens zijn met de manier waarop ondersteuning wordt geboden ?

- Worden er stappen gezet om meer PAB's te voorzien voor leerlingen met een beperking in het gewoon onderwijs ?

Ja zeggen, ja doen !

België, Vlaanderen dus ook, heeft het VN-Verdrag inzake de Rechten van Personen met een Handicap goedgekeurd. We roepen minister Crevits op om dit verdrag en specifiek ook artikel 24 correct uit te voeren. De minister zette een discussie in gang over de juiste betekenis van dit verdrag. Maar het is hoe dan ook duidelijk dat de uitvoering van het VN-Verdrag verder gaat dan deze voorlopige maatregelen. De minister had beloofd om tegen het schooljaar 2017-2018 een grondige hervorming op te starten van GON en ION, onder de noemer 'ondersteuningsmodel'. Dit wordt nu dus uitgesteld. Maar minister Crevits (zo lezen we in De Tijd) wil wel degelijk nog een stap verder gaan en vanaf het schooljaar 2018-2019 het geld niet langer alleen op basis van medische labels verdelen.

Niets over ons zonder ons.

GRIP is, net als vele andere organisaties van personen met een handicap, vragende partij om meer betrokken te worden bij de verdere uitwerking van dit ondersteuningsplan. We hebben daartoe binnen twee weken een afspraak met het kabinet en hopen daar ook meer details te vernemen over de maatregelen die de minister nu heeft aangekondigd.

 
Contactpersoon GRIP over thema inclusief onderwijs en M-decreet is Patrick Vandelanotte, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0496/293111 
 
 

 

 

 

gelijke kansen