Persoonsgebonden budget (PGB)

Het PGB is een vorm van directe financiering. De subsidies gaan naar de persoon met een handicap zelf, in plaats van naar de voorzieningen. Hoeveel geld dat is, bepaalt men per persoon, afhankelijk van zijn nood aan ondersteuning.
Meer weten? Ga naar Vaak Gestelde Vragen of bekijk het PGB-infopakket.

Cartoon Persoonsgebonden Budget

7 september 2015

Jan Troost is een mensenrechtenactivist in Nederland. Hij strijdt al jaren voor het recht op inclusie en zelfbeschikking. Hij vertelt ons hoe het staat met het persoonsgebonden budget in Nederland.

Nee, het is geen aprilgrap, maar bittere ernst. Op 1 april keurden de parlementsleden van de regeringspartijen (CD&V, sp.a en N-VA) het decreet persoonsvolgende financiering goed. De parlementsleden van de oppositie (Open VLD en Groen) stemden tegen. 

 

GRIP, Nema, Ouders voor Inclusie en Hazo zijn niet de enige die actie voeren tegen het decreet PVF. Op 14 maart vraagt het platform Werk de Wachtlijsten Weg met 300 lege dozen het decreet niet goed te keuren.

Vanuit de actiegroep RIP PAB PGB protesteren GRIP, HAZO, NEMA en Ouders voor Inclusie tegen het decreet PVF. Ons nieuw beleidsdossier moet de politici duidelijk maken waarom ze het decreet beter niet op de valreep stemmen.  

Deze weken buigt  de commissie welzijn van het Vlaams parlement zich over het decreet persoonsvolgende financiering. Op 25 en 26 februari mochten 10 organisaties uit het middenveld zich uitspreken over het decreet.

TV, radio, papieren en online pers berichtten over de actie 'RIP ondersteuning & keuzevrijheid' op 24 februari 2014.

gelijke kansen