24 mei 2017 - We durven gerust stellen dat de Inclusiespiegel van GRIP 10 jaar geleden baanbrekend werk was in Vlaanderen. Op vrijdag 23 juni presenteren we een nieuwe primeur. Wees erbij!  

Inclusiespiegel Vlaanderen 2016

Onzichtbaar

In 2006 publiceerden we in onze 'Inclusiespiegel Vlaanderen' een set cijfers over de deelname van personen met een handicap aan de samenleving. We gaven ook aan welke cijfers er nog ontbraken. Uit ons werk bleek dat personen met een handicap veel minder participeren en een kwetsbare maatschappelijke positie hebben.

Het resultaat is dat zij nog heel onzichtbaar zijn in de gewone samenleving. Alsof we in de spiegel kijken en maar een deel van ons lichaam zien. Alsof er een puzzelstuk ontbreekt in de puzzel. 

↑ of ↓ ?

Vorig jaar hadden we de ambitie om na te gaan of de situatie ondertussen verbeterd is. Het is gelukt om dit voor een aantal sleutelindicatoren in kaart te brengen.

We zijn dan ook trots binnenkort een nieuwe primeur te kunnen voorstellen: Inclusiespiegel Vlaanderen 2016. Die geeft net zoals de vorige Inclusiespiegel een 'foto' van de participatie van personen met een handicap. Maar ze geeft voor de eerste keer ook een evolutie: zijn we nu voor- of achteruitgegaan de laatste 8 à 10 jaar? 

Studienamiddag

Hieronder vindt u de uitnodiging voor de voorstelling / studienamiddag.

Dit evenement is bedoeld voor academici, beleidsmakers, persmedewerkers, mensen die aan de kansen voor inclusie van personen met een handicap werken, personen met een handicap en hun direct betrokkenen, en verder voor iedereen die interesse heeft.

Verschillende levensdomeinen komen aan bod. U bent van harte welkom!

UITNODIGING 

VOORSTELLING INCLUSIESPIEGEL VLAANDEREN 2016:
Foto en evolutie van de deelname van personen met een beperking aan de samenleving

 

Vrijdag 23 juni 2017 | 13.30u – 17u
Zaal Mirre, Vooruitgangstraat 323, 1030 Brussel

Op vrijdag 23 juni stelt GRIP haar Inclusiespiegel Vlaanderen 2016 voor.

De jongste publicatie van GRIP geeft een foto en een evolutie weer van de deelname van personen met een handicap aan de samenleving.
Aan de hand van een aantal sleutelindicatoren presenteren we cijfergegevens die de participatiekloof weergeven met personen zonder handicap.

We nodigen u graag uit voor deze studienamiddag.

PROGRAMMA

  • 13.30-14u Welkom met koffie
  • 14u Katrijn Ruts, stafmedewerker GRIP: 'Voorstelling Inclusiespiegel Vlaanderen 2016'
  • 14.45u Vlaams Minister van Gelijke Kansen Liesbeth Homans (nog te bevestigen): 'Betekenis van de Inclusiespiegel Vlaanderen 2016'
  • 15u Leen Sebrechts, onderzoeksmedewerkster Centrum Sociaal Beleid Herman Deleeck: 'Monitoring van de maatschappelijke positie en gelijke kansen van personen met een handicap: aan verdere ontginning toe'.
  • 15.30u Jo Noppe, Studiedienst Vlaamse Regering: 'Monitoring participatie van personen met een handicap door de Vlaamse Overheid'
  • 15.45u Vragen
  • 16.15-17u Receptie

Moderatie door Mieke Dumont.

De deelname is gratis en iedereen is van harte welkom. We vragen om op voorhand in te schrijven bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Wilt u gebruik maken van een tolk VGT? Laat ons dit dan weten vóór dinsdag 20  juni.

 

gelijke kansen