Tweedaags inclusiecongres: Ik ♥ inclusie: programma (het congres is volzet)

Mensenrechten Tweedaags inclusiecongres: Ik ♥ inclusie: programma (het congres is volzet)

We vieren 20 jaar GRIP

(Het congres is volzet, maar je kan erbij zijn via livestream! Zie hieronder welke delen we livestreamen via facebook)

Bij GRIP houden we van inclusie... hoe meer inclusie, hoe liever. 

Al van bij de opstart in 2000 komen we op voor gelijke kansen, gelijke rechten en inclusie van personen met een handicap. Met dit tweedaagse inclusiecongres, uitgesteld in 2020, willen we tonen dat inclusie werkt!

Ik ♥ inclusie gaat door in het Provinciehuis van Leuven. We komen samen op vrijdagnamiddag 8 oktober en zaterdag 9 oktober. 

Programma vrijdag 8 oktober: officiële viering 20 jaar GRIP

12u30-13u30 broodje GRIP en mensenbieb

Je bent welkom vanaf 12u30. Tijdens broodje GRIP is er tijd voor een babbel met de mensen van GRIP of met andere bekenden … dat hebben we gemist!

En er is ook de mensenbieb. In deze bibliotheek leen je geen boeken, maar mensen. Je kan in gesprek gaan met een ervaringsdeskundige van GRIP over inclusief leven en mensenrechten van personen met een handicap.

14u: talkshow over mensenrechten, inclusie en kijk op handicap.

Dit kun je volgen via livestream: https://www.facebook.com/GRIPKomopvoorinclusie/live_videos/

We zitten aan tafel met onder meer minister Bart Somers, Nadia Hadad, Mari Sanders, Inge Ranschaert, Ann De Martelaer, Nadia Hanssens, Luc Henau, Viviane Sorée, Dominiek Porreye, Luc Demarez (voorzitter) en Patrick Vandelanotte (coördinator). Moderator is Lynn Formesyn.

17u: receptie met live muziek van Trio Gorgona

Programma zaterdag 9 oktober: workshops en slotevent

11u tot 12u30: Meer ambitie voor inclusief onderwijs

GRIP pleit voor meer ambitie voor inclusief onderwijs. Kom luisteren naar de getuigenissen van ouders met een kind in het inclusief onderwijs.

Maar hoe zit het nu met het nieuwe Decreet Leersteun? Els Sys, raadgever onderwijs bij het kabinet van minister Ben Weyts, geeft hierover een toelichting en beantwoordt uw vragen. 

Volg deze workshop via livestream: https://www.facebook.com/GRIPKomopvoorinclusie/live_videos/

11u tot 12u30: De kracht van persoonlijke assistentie

De voorbije 20 jaar ondervonden honderden mensen met een handicap en honderden persoonlijke assistenten de kracht van persoonlijke assistentie om een eigen leven te leiden. In deze workshop komen personen met een handicap en hun persoonlijke assistenten aan het woord. Aan het einde wisselen we uit over de vraag: "Hoe kan persoonlijke assistentie meer wind in de zeilen krijgen?" 

11u tot 12u30: Leven op een kruispunt

Heel wat mensen leven op het kruispunt van verschillende discriminatiegronden. Intersectioneel denken of kruispuntdenken probeert deze dynamiek te vatten en oplossingen te zoeken voor de uitsluiting. Sarah Scheepers (coördinator ella vzw) vertelt ons wat kruispuntdenken betekent. Er komen ook specifieke benaderingen aan bod vanuit Persephone en De Roze Bink.

11u tot 12u30: Mari staat op

Hoe is het om in Nederland te leven met een beperking? In de vierdelige EO-serie ‘Mari staat op’ reist filmmaker Mari Sanders in zijn rolstoel door het land. Hij neemt de kijker mee in zijn persoonlijke zoektocht naar acceptatie in de wereld van de normale mensen. Deze reeks werd in het voorjaar vertoont op de Nederlandse tv. We bekijken samen één aflevering en gaan daarna in gesprek met Mari Sanders zelf over zijn ervaringen en over de kijk op handicap.

12u30 tot 13u30: middagpauze met broodjes

Animatie: Vooruit met de kuit

13u30 tot 14u30: Op weg naar echt werk

Is echt werken, betaald werken op de reguliere arbeidsmarkt, mogelijk voor personen met een handicap? Het antwoord hierop is volmondig: ja! Frederik en Anneleen nemen je enthousiast mee in hun verhaal.

We laten je ook kennismaken met het Leuvens project ‘Ik verdien werk’ dat personen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt begeleiden in hun zoektocht naar werk.

Volg deze workshop via livestream op facebook: https://www.facebook.com/GRIPKomopvoorinclusie/live_videos/

13u30 tot 14u30: Van liefdadigheid naar rechtvaardigheid

Het VN-Verdrag inzake de Rechten van Personen met een Handicap moet ervoor te zorgen dat mensen met een handicap dezelfde rechten krijgen als alle andere mensen. Maar hoe werkt dat juist? In deze workshop geven we een inleiding over de  werking van het VN-Verdrag. We maken dit concreet door stil te staan bij het schaduwrapport dat GRIP aan het uitwerken is.

13u30 tot 14u30: Kijk op handicap

In deze workshop staan we stil bij de beeldvorming rond personen met een handicap. We bespreken enkele modellen en frames om naar personen met een handicap te kijken.  We presenteren de zelftest 'Kijk Op Handicap’ van GRIP en we staan stil bij de resultaten van de bevraging die aan deze test vooraf ging. Ten slotte komt de rol van media aan bod en gaan we dieper in op het ‘handboek mediamakers’ dat dit jaar een update kreeg.

13u30 tot 15u45: Defiant Lives / opgelet: kan niet in combinatie met een andere workshop

GRIP komt op voor een volwaardig inclusief leven. Deze strijd voor een inclusief en uitdagend leven (defiant live)  als persoon met een beperking vindt ook in andere delen van de wereld plaats. De documentaire  ‘Defiant lives’ (‘Uitdagende levens’) uit 2016 schetst daar een geschiedenis van in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Australië. Na de vertoning  gaan we met een aantal ervaringsdeskundigen in gesprek over hoe zij de beweging voor inclusief leven in Vlaanderen zien.

14u45 tot 15u45: De stap naar de werkgever

Hoe zet je als persoon met een handicap de stap naar een werkgever voor een betaalde job? We stellen in deze workshop de online cursus voor die GRIP uitwerkte met Divergent.

Er worden ook een paar andere projecten die inzetten op de werkgeversbenadering voorgesteld: Go4divercity (voor diversiteit gaan), Hands-on Inclusion (middelen om inclusie aan te pakken) en Change4Inclusion (verandering voor inclusie).

14u45 tot 15u45: NOOZO stelt zich voor

NOOZO staat voor “niets over ons, zonder ons”. Het is de slogan die personen met een handicap gebruiken om inspraak te eisen. NOOZO is ook de naam van de nieuwe Vlaamse adviesraad voor personen met een handicap. In deze workshop stelt NOOZO zich voor met een toelichting over de werking en een illustratie aan de hand van een aantal adviezen die de voorbije tijd werden geformuleerd.

14u45 tot 15u45: Juridische actie om rechten van personen met een handicap af te dwingen?

Juridisch activisme komt erop neer dat men een juridische strategie uitwerkt om zijn maatschappelijke doelstellingen te realiseren. In deze workshop verkennen Rosalie Daneels en Lies Michielsen (Progress Lawyers Network) de mogelijkheden van juridisch activisme en collectieve klachten. Vanuit GRIP lichten we ook toe hoe wij dit opzetten, onder meer met een klacht bij de Raad van State over de actualisering bij PVF.

Volg deze workshop via livestream: https://www.facebook.com/GRIPKomopvoorinclusie/live_videos/

16u tot 17u: slotevent: optreden Dominic en verjaardagstaart 

Congres Ik ♥ inclusie

Schrijf je hier in

 

Locatie Provinciehuis in Leuven

Provinciehuis Vlaams-Brabant / Provincieplein 1 / 3010 Leuven

Vanuit het station van Leuven:

U komt buiten via de hoofdingang.
Voor u bevindt zich het stationsplein.
U neemt de straat links en u blijft aan de zijde van de straat waar het station zich bevindt.
U loopt rechtdoor op het voetpad.
Na /- 600 meter bevindt het provinciehuis zich aan de linkerzijde.

GPS:

Om de route te laten uitstippelen: voer als straatnaam “Tiensevest” in en niet “Provincieplein 1”

 

Gerelateerde artikels

Kijk op Handicap GRIP op het Disability Film Festival: From the other shore GRIP op het Disability Film Festival: From the other shore Zaterdag 20 april om 14u in de bibliotheek Leuven Tweebronnen 28 mrt 2024 / Patrick Vandelanotte Mensenrechten Bruispunt Brugge: ontmoetingscafé verkiezingen Bruispunt Brugge: ontmoetingscafé verkiezingen zaterdag 2 maart - van 14u tot 17u (met ONT) 02 feb 2024 / Patrick Vandelanotte Ondersteuning Oproep actie 6 februari Oproep actie 6 februari Actiegroep Recht op Ondersteuning roept op tot actie. 26 jan 2024 / Patrick Vandelanotte Mensenrechten Ons politiek debat op REVA gemist? Bekijk de integrale video! Ons politiek debat op REVA gemist? Bekijk de integrale video! Lynn Formesyn én het publiek bevroegen 5 politici over hoe ze de rechten van personen met een handicap willen waarmaken. Ook William Boeva was erbij. 12 dec 2023 / Katrijn Ruts Mensenrechten William Boeva komt naar ons verkiezingsdebat ... Jij ook? William Boeva komt naar ons verkiezingsdebat ... Jij ook? Hoe willen de politieke partijen gelijke rechten realiseren volgende legislatuur? Flanders Expo, Gent, zaterdag 9 december van 11u tot 13u. 05 dec 2023 / Katrijn Ruts GRIP organiseert verkiezingsdebat op REVAtalks 2023 GRIP organiseert verkiezingsdebat op REVAtalks 2023 "Inclusie? Nu voor écht!" 23 nov 2023 / Marie Aeles Werk REVAtalks 2023: Workshop: Loon naar werken voor mensen met een handicap? REVAtalks 2023: Workshop: Loon naar werken voor mensen met een handicap? GRIP in samenwerking met Handicap en Arbeid 22 nov 2023 / Marie Aeles Bruispunt: boekvoorstelling OOK WIJ Bruispunt: boekvoorstelling OOK WIJ 26 juni Bruispunt voor inclusie Brugge 02 jun 2023 / Patrick Vandelanotte Onderwijs Info en gespreksavond inclusief onderwijs Info en gespreksavond inclusief onderwijs 31 mei in het bruispunt voor inclusie Brugge 28 apr 2023 / Patrick Vandelanotte Werk Info- en gespreksavond inclusief werk Info- en gespreksavond inclusief werk 9 maart in het Bruispunt voor inclusie Brugge 06 feb 2023 / Patrick Vandelanotte Ondersteuning ONTmoetingscafé: thema coaching en ondersteuning ONTmoetingscafé: thema coaching en ondersteuning Zaterdag 24 september 2022, 14u-17u 06 sep 2022 / Patrick Vandelanotte Babbel en knabbel over inclusie Babbel en knabbel over inclusie 31 mei bruispunt voor inclusie in tpselopdewagen (Brugge) 22 apr 2022 / Patrick Vandelanotte Werk GRIP op de REVA-beurs GRIP op de REVA-beurs Op 19, 20 en 21 mei is GRIP aanwezig op REVA2022 in Flanders Expo, Gent. We organiseren er 2 lezingen, een filmvoorstelling en een politiek debat. 11 apr 2022 / Seline Somers Mensenrechten Themareeks over inclusie Themareeks over inclusie GRIP en HuisvandeMens organiseren een themareeks over inclusie en rechten van personen met een handicap. 08 apr 2022 / Patrick Vandelanotte Mensenrechten Visies op handicap GRIP presenteert: filmvoorstellingen van 'Defiant Lives' GRIP presenteert: filmvoorstellingen van 'Defiant Lives' Mensen met een handicap strijden om deel te nemen aan de maatschappij. Om dit aan te kaarten, vertoont GRIP  de film 'Defiant Lives'. Dit voorjaar plannen we nieuwe voorstellingen in Kortrijk (29.04) ... 27 mrt 2022 / Patrick Vandelanotte Werk REVA-beurs: informatiebeurs voor mensen met een handicap REVA-beurs: informatiebeurs voor mensen met een handicap Op 19, 20 en 21 mei is GRIP aanwezig op REVA2022 in Flanders Expo, Gent. We organiseren er 2 lezingen, een filmvoorstelling en een politiek debat. 07 feb 2022 / Seline Somers Mensenrechten Film: Gelijke rechten 2000-2020: 20 jaar GRIP Film: Gelijke rechten 2000-2020: 20 jaar GRIP Deze film neemt je mee in het boeiende verhaal van mensen met een beperking die in 2000 in Vlaanderen opkwamen voor gelijke rechten en gelijke kansen. 18 okt 2021 / Marie Aeles Mensenrechten Film congres Ik ♥ inclusie Film congres Ik ♥ inclusie Op 8 en 9 oktober vierden we 20 jaar GRIP met het tweedaagse congres Ik ♥ inclusie.  Uren beeldmateriaal werden gebundeld in deze unieke sfeerfilm die een mooi beeld geeft van 2 dagen congres. Een ... 14 okt 2021 / Marie Aeles Mensenrechten Freedom Surf: kom ook kijken en luisteren! Freedom Surf: kom ook kijken en luisteren! 21, 22 en 23 september: online evenementen voor iedereen met interesse in een onafhankelijk leven. Gratis, wel inschrijven! 07 sep 2021 / Katrijn Ruts Vacature projectmedewerker inclusief werk Vacature projectmedewerker inclusief werk GRIP is op zoek naar een projectmedewerker inclusief werk! 09 feb 2021 / Hayat Adahchour VN-Verdrag Mijn handicap, mijn rechten! Omdat we geen tweederangsburgers zijn. Mijn handicap, mijn rechten! Omdat we geen tweederangsburgers zijn. 20 jaar GRIP in 2020. We duiken maandelijks in ons rijke archief en brengen voorbije acties en campagnes terug onder de aandacht. Op 3 december 2013, Internationale Dag voor Mensen met een Handicap ... 19 dec 2020 / Marie Aeles Kijk op Handicap Beeldvorming GRIP bestaat 20 jaar. Maar wat denkt de Vlaming over handicap? GRIP bestaat 20 jaar. Maar wat denkt de Vlaming over handicap? GRIP, de mensenrechtenorganisatie van en voor personen met een handicap in Vlaanderen, is 14 december 2000 opgestart. Naar aanleiding van deze 20ste verjaardag onderzocht GRIP in samenwerking met het ... 14 dec 2020 / Patrick Vandelanotte Liet Herman Brusselmans zijn haar knippen voor GRIP? Liet Herman Brusselmans zijn haar knippen voor GRIP? 20 jaar GRIP in 2020. We duiken maandelijks in ons rijke archief en brengen voorbije campagnes en acties terug onder de aandacht. In 2009 lanceerde GRIP de campagne “Leven zonder keuzes, dat is pas ee ... 18 nov 2020 / Marie Aeles "Vanaf nu is het wij": rappen voor inclusie "Vanaf nu is het wij": rappen voor inclusie 20 jaar GRIP in 2020. We duiken maandelijks in ons rijke archief en brengen voorbije acties en campagnes terug onder de aandacht. In het verkiezingsjaar 2019 lanceerde GRIP de rap  "Vanaf nu is het ... 19 okt 2020 / Marie Aeles #Gewoon samen naar school #Gewoon samen naar school 20 jaar GRIP in 2020. We duiken maandelijks in ons rijke archief en brengen voorbije acties en campagnes terug onder de aandacht. 20 sep 2020 / Marie Aeles 2 benen minder 2 maal meer kloten 2 benen minder 2 maal meer kloten 20 jaar GRIP in 2020. We duiken maandelijks in ons rijke archief en brengen voorbije acties en campagnes terug onder de aandacht. 04 aug 2020 / Marie Aeles Humorcampagne Haha... handicap Humorcampagne Haha... handicap 20 jaar GRIP in 2020. We duiken maandelijks in ons rijke archief en brengen voorbije acties en campagnes terug onder de aandacht. 14 jul 2020 / Marie Aeles Jan-Jan Sabbe: strijder van het eerste uur in de emancipatiebeweging van mensen met een handicap in Vlaanderen Jan-Jan Sabbe: strijder van het eerste uur in de emancipatiebeweging van mensen met een handicap in Vlaanderen 20 jaar GRIP in 2020. We duiken maandelijks in ons rijke archief en brengen vandaag een eerbetoon aan Jan-Jan Sabbe  (1956-2008), zijn strijd voor een persoonlijk ondersteuningsbudget voor personen me ... 26 jun 2020 / Marie Aeles Kom uit de schaduw  - Vecht voor gelijke rechten! Kom uit de schaduw - Vecht voor gelijke rechten! 20 jaar GRIP in 2020. We duiken maandelijks in ons rijke archief en brengen voorbije acties en campagnes terug onder de aandacht. 20 mei 2020 VN-Verdrag 'We staan sterker dan we denken': campagne over de rechten van personen met een handicap 'We staan sterker dan we denken': campagne over de rechten van personen met een handicap 20 jaar GRIP in 2020. We duiken maandelijks in ons rijke archief en brengen voorbije acties en campagnes terug onder de aandacht.   In het voorjaar van 2011 lanceerde GRIP samen met een 15-tal o ... 15 apr 2020 / Marie Aeles Rijk worden met een handicap, hoe doe je dat? Rijk worden met een handicap, hoe doe je dat? 20 jaar GRIP in 2020. In dit feestjaar duiken we maandelijks in ons rijke archief en brengen we voorbije acties en campagnes terug onder de aandacht. Met deze sensibilisatieactie in 2018 wilde GRIP de ... 18 mrt 2020 / Marie Aeles Mensen met een handicap zijn spoorloos Mensen met een handicap zijn spoorloos 20 jaar GRIP in 2020. In dit feestjaar duiken we maandelijks in ons rijke archief en brengen we voorbije acties en campagnes terug onder de aandacht. Valentijn 2006: In de sfeer van mode, schoonhei ... 06 feb 2020 Martin Luther King en GRIP hebben dezelfde droom Martin Luther King en GRIP hebben dezelfde droom 20 jaar GRIP in 2020. In dit feestjaar duiken we maandelijks in ons rijke archief en brengen we voorbije acties en campagnes terug onder de aandacht. “Ik heb een droom dat mijn kind ooit zal leven ... 20 jan 2020 / Marie Aeles Het grote inclusiedebat #verkiezingen 2019 Het grote inclusiedebat #verkiezingen 2019 Met John Crombez (sp.a), Zuhal Demir (N-VA), Jos D’haese (PvdA), Jimmy Koppen (Open VLD), Katrien Schryvers (CD&V) en Evita Willaert (Groen) Moderator is Jan Vanlangendonck 14 mrt 2019 / Marie Aeles Mensenrechten GRIP stapt mee op tegen discriminatie en racisme GRIP stapt mee op tegen discriminatie en racisme 24 maart 2019 - betoging tegen discriminatie en racisme 11 mrt 2019 / Patrick Vandelanotte GRIP op REVA2019 GRIP op REVA2019 Op 25, 26 en 27 april is GRIP aanwezig op de REVA-beurs in Flanders Expo, Gent. Aan onze stand staat de inclusietafel klaar, we organiseren 2 workshops en we gaan met politici in gesprek over inclusie ... 19 feb 2019 / Marie Aeles Werk Schrijf je in voor onze tweede Inspiratiedag (op weg naar) echt werk! Schrijf je in voor onze tweede Inspiratiedag (op weg naar) echt werk! 10 jan 2019 / Seline Somers Kijk op Handicap Beeldvorming "The Grown Ups"  Disability Filmfestival Leuven         "The Grown Ups" Disability Filmfestival Leuven Een boeiende film over mensen die hun plaats zoeken in de maatschappij en wat dit voor hen betekent. 07 feb 2018 / Ann De Martelaer Inclusie in een handomdraai Inclusie in een handomdraai Naar links draaien en naar rechts draaien en zeker ook eens omdraaien... 30 jan 2018 / Marie Aeles
Verberg submenu