Mamma? Een jeugd met een verstandelijk beperkte ouder

Visies op handicap Mamma? Een jeugd met een verstandelijk beperkte ouder

Iris de Groot, Nederlandse illustrator, schreef een stripverhaal over haar jeugd met haar moeder met een verstandelijke beperking. Het is een somber verhaal getekend door eenzaamheid. De mama van Iris kan niet voor haar dochter zorgen. Integendeel, het is Iris die, zo goed als kan, voor haar mama zorgt. Extra ondersteuning is er niet. Het meisje wordt gepest op school omdat ze er niet proper bij loopt.

Ervaringsdeskundigheid

Met deze strip wil de auteur de stem van kinderen die opgroeien bij een ouder met een verstandelijke beperking laten horen. In het maatschappelijk debat over kinderen krijgen komt deze stem nog te weinig aan bod, ervaart ze.

Kinderwens

De vraag of kinderen krijgen een recht is, is niet evident. Er spelen tegenstrijdige belangen mee. Kun je mensen het krijgen van een kind ontzeggen? Wanneer komt het welbevinden van een kind in gevaar? Waar ligt de grens van wat een kind minimaal nodig heeft om zich goed te ontwikkelen? Welke rol speel ondersteuning daarbij?  Er is geen eenduidig antwoord op deze vragen want iedereen is verschillend.

Dialoog

Dergelijke moeilijke thema’s vragen om een zorgvuldige dialoog waarin de stem van alle betrokkenen aan bod komt. Zowel de (wens)ouders als de kinderen moeten een plaats krijgen in het gesprek. We moeten Bovendien niet alleen stilstaan bij de vraag of mensen met een verstandelijke handicap kinderen op de wereld mogen zetten. Ook de vraag naar ondersteuning bij het opvoedingsproces mogen we niet uit het oog verliezen.

Gerelateerde artikels

Mensenrechten Visies op handicap GRIP presenteert: filmvoorstellingen van 'Defiant Lives' GRIP presenteert: filmvoorstellingen van 'Defiant Lives' Mensen met een handicap strijden om deel te nemen aan de maatschappij. Om dit aan te kaarten, vertoont GRIP  de film 'Defiant Lives'. Dit voorjaar plannen we nieuwe voorstellingen in Kortrijk (29.04) ... 27 mrt 2022 / Patrick Vandelanotte Kijk op Handicap Beeldvorming Visies op handicap Zelftest Kijk Op Handicap Zelftest Kijk Op Handicap Hoe kijk jij naar personen met een handicap? Doe de test! 08 jul 2021 / Ans Janssens Kijk op Handicap Visies op handicap De modellen van handicap in een notendop De modellen van handicap in een notendop Vijf toonaangevende modellen van handicap en de evolutie die GRIP nastreeft. 07 jul 2021 / Ans Janssens Kijk op Handicap Visies op handicap Wat is het verschil tussen inclusie, integratie, segregatie en uitsluiting? Wat is het verschil tussen inclusie, integratie, segregatie en uitsluiting? Lees de visie van GRIP hierover. Met afbeeldingen en in een eenvoudige taal. 06 feb 2018 / Katrijn Ruts Visies op handicap Debat: levensvragen bij ziekte en handicap Debat: levensvragen bij ziekte en handicap Tijdens het ‘Forum van de patiënt en de mantelzorger’  ging GRIP in debat met medisch ethicus Kristien Hens, ervaringsdeskundige Marleen Billen en Lies Provoost mama van Isaak, een jongen met spina bi ... 26 sep 2016 / Nancy Lievyns Kijk op Handicap Beeldvorming BReeDBeeLD - Media maken in een samenleving vol diversiteit BReeDBeeLD - Media maken in een samenleving vol diversiteit Het steunpunt Inclusief Hoger Onderwijs (SIHO) ontwikkelde een online tool om mediamakers te helpen producten te maken die een diverse samenleving in beeld brengen. 06 jul 2015 / Nancy Lievyns Visies op handicap Disability Studies doen aan onderzoek  vanuit een recente kijk op handicap Disability Studies doen aan onderzoek vanuit een recente kijk op handicap GRIP vindt het noodzakelijk dat Disability Studies in Vlaanderen verder ontwikkeld worden. Wetenschappers die werken vanuit Disability Studies kunnen namelijk een belangrijke bijdrage leveren aan een ... 17 jun 2015 / Nancy Lievyns Kijk op Handicap Visies op handicap 'De genetische revolutie' 'De genetische revolutie' Dit was de titel van een debat georganiseerd door 'De maakbare mens'. Geneticus Jean-Jacques Cassiman, ethicus Etienne Vermeersch en jurist Nick van Gelder gingen met elkaar in debat over de impact va ... 15 nov 2014 / Nancy Lievyns Kijk op Handicap Beeldvorming Verdient Kevin De Bruyne nu minder supporters? Verdient Kevin De Bruyne nu minder supporters? Met deze tweet werd enkele weken geleden de campagne voor de Special Olympics 2014 in Antwerpen aangekondigd. De European Summer Games, zoals de spelen officieel heten, gaan door van 9 tot 20 septembe ... 20 aug 2014 / Nancy Lievyns
Verberg submenu