Verdient Kevin De Bruyne nu minder supporters?
Met deze tweet werd enkele weken geleden de campagne voor de Special Olympics 2014 in Antwerpen aangekondigd. De European Summer Games, zoals de spelen officieel heten, gaan door van 9 tot 20 september.
Het beeld van de campagne
Je hebt ze intussen wel gezien, de affiches met Kevin De Bruyne, Kim Gevaert en Jean-Michel Saive. Er werd een beetje met de foto's geknoeid. De organisatie heeft ervoor gekozen om bij het publiek een beeld op te roepen dat doet denken aan mensen met het Syndroom van Down. Je kan je de vraag stellen of je hiermee het stigma op mensen met een verstandelijke handicap niet vergroot. Mensen met een verstandelijke beperking zijn niet alleen mensen met het Syndroom van Down. En, leg je niet te veel de focus op het uiterlijk van mensen? Dat kan. Maar, hoe maak je met één beeld duidelijk dat je mensen met een verstandelijke beperking in de picture wil zetten? Een fysieke handicap wordt overwegend afgebeeld door een rolstoel, terwijl niet alle personen met een fysieke handicap een rolstoel gebruiken. Wij laten de vraag open.
Campagneboodschap
De Special Olympics zijn geen voorbeeld van inclusief sporten. Voor een organisatie die streeft naar inclusie op alle domeinen van het leven blijft dit vragen oproepen. Vragen waar geen eenduidig antwoord voor is. De campagne roept op om niet te kijken naar de handicap, maar naar de prestaties. Sporters met een verstandelijke beperking verschillen niet van Kevin De Bruyne. Ze trainen hard om topprestaties te neer te zetten. De campagne wil deze prestaties onder de aandacht brengen en het publiek warm maken voor 'alle' sporten
Rol van de media
We stellen vast dat de berichtgeving over de campagne in de verschillende media varieert in toon. Ter illustratie twee voorbeelden. Zowel Het Laatste Nieuws als De Standaard nemen in hun artikel een quote van Mark Vanlombeek (ad hoc woordvoerder) op:
Het Laatste Nieuws
Geen gejuich. Geen felicitaties. Het grote misverstand is dat het voor deze mensen toch niet zoveel uitmaakt. Ik verzeker u: ook mensen met een verstandelijke beperking voelen vreugde bij applaus, krijgen extra vleugels als ze aangemoedigd worden.
De Standaard
Er zijn sporters met een verstandelijke handicap en die verdienen erkenning, net als de bekende topsporters. Een nuanceverschil? Aan de lezer om hierover na te denken. Hoe dan ook, ik pik zeker een voetbalmatchke mee of een stukje gymastiek. Omdat ik van sport hou.