Herbekijk de webinar: Tewerkstellingsondersteunende maatregelen

Werk Tekst: webinar tewerkstellingsondersteunende maatregelen

Hier staat mogelijk content uit een social media netwerk dat cookies kan gebruiken. U heeft hiervoor nog geen toestemming gegeven. Klik hier om dit toe te laten.

Tabel met de evolutie van doorstroming beschutte of sociale economie naar de reguliere arbeidsmarkt

Vragen aan Lotte Tettelin (VDAB)

Tabel met de evolutie van doorstroming beschutte of sociale economie naar de reguliere arbeidsmarkt

Er wordt gesproken van duaal leren. Betekent dit dat de tegemoetkoming niet kan voor andere schoolstages in het kader van een beroepsopleiding?

Indien het gaat over Individuele Beroepsopleiding (IBO) kan dit wel. Als het gaat over onbezoldigde schoolstages, dan is geen tegemoetkoming VOP mogelijk voor de werkgever, de werkgever heeft dan nameliljk geen loonkost en de VOP-subsidie is een loonkostensubsidie. Voor specifieke ondersteuning en hulpmiddelen tijdens schoolstages kan je je wel richten naar de Cel Speciale Onderwijsleermiddelen. Meer informatie vind je hier: https://www.vlaanderen.be/naar-school-met-een-handicap

Wat mij wel benieuwd is de reële doorstroming vanuit de maatwerkbedrijven. Zijn er daar gegevens over? Is er niet een grote afstand tussen de doelstelling op het vlak van doorstroming (zoals hier worden benoemd) en de effectieve doorstroming?

Er zijn geen recente cijfers beschikbaar. De laatste cijfers zijn van 2014 (zie figuur). 

Zijn die tewerkstellingsondersteunende maatregelen ook mogelijk voor een persoon die stage volgt in het kader van een opleiding (middelbaar onderwijs, hoger onderwijs of universitait)? Indien niet mogelijk, zijn er andere alternatieven voor ondersteuning te krijgen op stage?

De 4 BTOMS zijn niet mogelijk voor gewone schoolstages vanuit onderwijs. Daar biedt onderwijs ondersteuning vanuit Sticordi-maatregelen aan. Het gaat over onbezoldigde schoolstages, dus daarom kan de VOP niet uitbetaald worden. Je kan wel als je plus 18 jaar bent een erkenning arbeidsbeperking vragen en dan kom je in aanmerking voor een gratis lijnabonnement. Voor specifieke ondersteuning en hulpmiddelen tijdens schoolstages kan je je wel richten naar de cel speciale onderwijsleermiddelen. Meer informatie vind je hier: https://www.vlaanderen.be/naar-school-met-een-handicap

Welke begeleiding of ondersteuning kan de VDAB bieden aan mensen met vragen of ondersteuningsnoden bij de aanvraag van BTOM?

Een werkzoekende met vragen over de BTOM zal altijd begeleid worden door een VDAB- of GTB-bemiddelaar bij de aanvraag.  Werknemers kunnen  hun vragen rechtstreeks stellen bij hun provinciaal team TOM.

Het aanbod dat de VDAB aanbiedt, is dat tegen betaling? Bijvoorbeeld een anderstalige heeft een tolk nodig. Wie neemt de kosten op zich?

Bij de BTOM gaat het over tolken voor personen die doof of slechthorend zijn.  Voor anderstaligen wordt dit op een andere manier georganiseerd. Voor tolken anderstaligen kan je terecht bij het Agentschap Integratie en Inburgering als dienstverlener. Ondersteuning van VDAB of partner is altjd kosteloos.

Geldt de VOP ook voor studentenwerk?

De VOP kan in combinatie met studentenarbeid, net zoals hulpmiddelen, tegemoetkoming in vervoer en tolken.

 Kan er een VOP aangevraagd worden in het kader van tijdelijke werkervaring?

 Bij tijdelijke werkervaring via de VDAB of het OCMW is er geen VOP-subsidie mogelijk voor de werkgever omdat de persoon in kwestie geen werknemersstatuut krijgt.

Waar kan ik de statistieken van de VDAB vinden waarin gepubliceerd wordt: 1 Het aantal personen met een arbeidshandicap in collectief maatwerk en met een VOP 2 De totale jaarlijkse uitgaven voor subsidie van personen met een arbeidshandicap in het collectief maatwerk en met een VOP.

De startpagina naar alle cijfers: https://www.vdab.be/trends  Of je daar heel specifiek cijfers in verband met arbeidsbeperking zal vinden, weet ik niet. Wat betreft de VOP: dit gaat om een jaarlijks budget van ongeveer 90 miljoen euro. De betaling van de VOP is sinds 2016 de verantwoordelijkheid van het Departement Werk en Sociale Economie (DWSE). Ook de subsidiëring aan maatwerkbedrijven wordt gedaan door DWSE.

Het aantal personen in de sociale economie, waaronder collectief maatwerk, vind je terug in het Jaarrapport sociale economie. Je vindt ook bijkomende cijfers in het trendrapport over de doelgroep.

Kan de VDAB subsidie verlenen voor een persoon met een arbeidshandicap die tewerkgesteld is in Brussel in een maatwerkbedrijf en een VOP aan een persoon met een arbeidshandicap die tewerkgesteld is in Brussel?

Of de VOP kan ingezet worden bij een Brusselse werkgever hangt af van de domicilie van die werknemer.  Voor een Vlaming die in Brussel werkt, kan dit zeker. Voor inwoners van het Brussels Hoofdstedelijk en het Waals Gewest die in Brussel werken kan dit niet.

De VOP kan wel/niet gebruikt worden bij de Vlaamse overheid (bijvoorbeeld Plantentuin Meise)?

De Vlaamse ondersteuningspremie kan niet uitbetaald worden, maar de erkenning op zich kan wel toegang openen tot een integratieprotocol met redelijke aanpassingen vastgelegd.

Zijn sommige van die ondersteuningen ook voor ouders van een persoon met een beperking?

Het gaat om ondersteuning op de werkvloer voor de persoon met de beperking zelf.

Vragen aan Femke Houbrechts (Konekt)

Waar vinden we de digitale poster en tool van Konekt?

https://konekt.be/nl/product/gratis-mijn-loopbaanplan

Hoe loopt het om concreet de noden aan ondersteuning te bespreken?

Dit doen we vanuit het stukje De ideale werkomgeving. Ook hier hebben we methodieken die je kan inzetten. Ik wil jou hier heel graag meer informatie over geven via mail: femke.houbrechts@konekt.be 

 

Vragen aan Nini Van De Velde (Dienst Diversiteit Vlaamse Overheid)

Past een re-integratietraject binnen een TOM-traject? (of heb ik dit verkeerd begrepen?)

Er worden vanuit onze dienst enkel TOM gefaciliteerd voor personeelsleden met een handicap of chronische ziekte.

De entiteiten zelf ondersteunen personeelsleden bij de terugkeer naar het werk na een periode van langdurige ziekte. Zij kunnen daarvoor ondersteuning vragen aan de dienst Re-integratie en Personeelsmobiliteit als het gaat om complexere trajecten en als personeelsleden omwille van medische redenen geen functie meer kunnen opnemen binnen de eigen organisatie (en alle interne pistes blijken te zijn uitgeput). Bij dergelijke trajecten van personeelsleden met een handicap wordt de dienst TOM  betrokken. 

Gerelateerde artikels

Verberg submenu