Kom naar de Freedom Drive 2022 !

Mensenrechten Ondersteuning VN-Verdrag Kom naar de Freedom Drive 2022 !

Doe energie en inspiratie op via ontmoetingen, workshops, conferentie en een krachtige optocht voor het recht op een onafhankelijk leven. Elke persoon telt!

In heel Europa, van Bulgarije tot in ons land, wordt het recht op een onafhankelijk leven geschonden. Met de 10de Freedom Drive komen personen met een handicap uit verschillende Europese landen samen in Brussel om hiervoor politieke aandacht op te eisen. Daarvoor is elke stem, elke aanwezigheid van belang. Kom dus zeker deelnemen op een, twee of alledrie de dagen! Bovendien is deze editie speciaal, want we vieren 50 jaar Independent Living!

Hieronder vind je de uitnodiging en oproep van ENIL, het Europees Netwerk voor een Onafhankelijk Leven, de organisator van het evenement. 

Uitnodiging van ENIL

Kom naar de Freedom Drive 2022:  “50 jaar Onafhankelijk Leven”  

Wij hebben het genoegen om jullie uit te nodigen op onze 10de editie van de Freedom Drive. Deze vindt plaats op 26-27-28 september in Brussel.    

Het is ook 50 jaar geleden dat in 1972 Ed Rogers en andere Onafhankelijk Leven activisten in Berkley, California het eerste centrum opstartte om Onafhankelijk Leven te promoten en waar te maken voor iedere persoon met een handicap. 

Honderden mensen met een handicap en hun bondgenoten van Brussel, Vlaanderen, Wallonië en van over heel Europa zullen deelnemen aan de Freedom Drive optocht door Brussel. Tijdens deze driedaagse Freedom Drive worden tal van activiteiten georganiseerd om deelnemers de kans te geven workshops te volgen, elkaar beter te leren kennen, meer bij te leren over hun rechten en hoe deze op te eisen en ervaringen uit te wisselen. 

Uw aanwezigheid telt want enkel samen kunnen wij onze beleidsmakers laten horen dat onze mensenrechten niet langer genegeerd kunnen worden en met prioriteit een hoge plaats moeten krijgen op de politieke agenda! 

Wil je meedoen aan een workshop, de conferentie,...? Schrijf je nu in! 9 september 2022 worden de inschrijvingen definitief afgesloten.

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdGki3vhHbyzADAcvOksUEn9j2IZJTYb0lvA0e75MnJvky6xw/viewform 

Let op: aansluiten bij de protestmars op dinsdag 27 september 10u in Brussel kan uiteraard zonder inschrijving! We hopen op zoveel mogelijk deelnemers! 

 PROGRAMMA 

Dag 1, 26 september 

10u-18u: Verspreid over verschillende zalen en tijdstippen worden er zes workshops gegeven over de volgende onderwerpen: Monitoring en rapportage; Deïnstitutionalisering; Persoonlijke assistentie; Promotie van het VN Verdrag inzake de  Rechten van Personen met een Handicap in België; Jeugd en Werkgelegenheid. Voorbeelden van goede praktijken, rapporten en toolkits* zullen worden gepresenteerd door onze leden uit heel Europa en externe sprekers. Plaatsen zijn beperkt, schrijf u tijdig in. 

We moedigen de deelnemers aan om hun ontmoetingen met hun parlementsleden van het Europees Parlement ook op dag 1 te plannen.  

's Avonds komen leden van het ENIL-bestuur en het jeugdbestuur bijeen. We bespreken ENIL’s voorstel aan de Europese Commissie over richtlijnen voor het bevorderen van een zelfstandig leven. 

Dag 2, 27 september

De tweede dag van de Freedom Drive begint met een protestmars door Brussel. Banners, trommels, fluitjes en andere dingen om lawaai te maken worden sterk aangemoedigd. We plannen om op een bepaalde plek langs onze route een verrassende kunstinstallatie te plaatsen. 

•     10u: Start Freedom Drive protestoptocht vanuit het Jubelpark, met een stop voor de Europese Commissie en eindigend  aan het Europees Parlement, waar de deelnemers hun eisen kenbaar maken aan de Brusselse, Vlaamse, Waalse, Belgische en Europese beleidsmakers. De titel van de optocht is ”50 jaar van Onafhankelijk leven: Waar staan we?” 

•       13u-15u: Een aangeboden geanimeerde picknick lunch op het plein voor het Europees Parlement. 

•       15u-17u: ENIL haar Hoorzitting “Onafhankelijk Leven: gaan we van niet goed naar slechter?”, in de het Europees Parlement georganiseerd door EP-lid Marisa Matias en EP-lid José Gusmão (GUE/NGL-Fractie). Hier zal een overzicht worden gegeven over hoe het momenteel gesteld is in de Europese Unie met het recht op Onafhankelijk Leven en de implementatie van het VN-Verdrag inzake de Rechten van Personen met een Handicap. We krijgen perspectieven vanuit verschillende lidstaten te horen en voorstellen over wat parlementairen kunnen doen.  Ook worden de resultaten van de bevraging rond onafhankelijk leven voorgesteld. Tot slot zullen we ons eisenpakket voorleggen met voorstellen om een onafhankelijk/zelfstandig leven in een inclusieve maatschappij waar te maken voor iedere persoon met een handicap, ongeacht zijn of haar ondersteuningsnood. 

Dit alles in aanwezigheid van belangrijke politici en persoonlijkheden! 

•       14u-19u: Een interactief evenement van een halve dag voor jongeren om activisme te ontdekken, georganiseerd door dr. Miro Griffiths van de Universiteit van Leeds (houd er rekening mee dat je je vooraf moet aanmelden om deel te nemen). 

•       19u00: Het groot Freedom Drive diner en feest opgedragen aan Kapka Panayotova! In de aanwezigheid van politici en andere bondgenoten. U kunt ook de leden, die kandidaat zijn van het ENIL- toekomstige bestuur ontmoeten, die worden verkozen tijdens de online Algemene Vergadering op 15 oktober 2022.  

Dag 3, 28 september   

10u-18u: Op de laatste dag van de Freedom Drive komen we samen voor een conferentie met als centraal thema: “Rol van het heden en de toekomst van onafhankelijk leven - digitale technologieën, jeugd en persoonlijke assistentie”. Nu de lidstaten veel geld ter beschikking hebben om de ontwikkeling van digitale technologieën te ondersteunen, willen we als beweging voor onafhankelijk leven ons standpunt over deze kwestie innemen. 

Wie we zijn?

Het European Network on Independent Living (ENIL) is een netwerk van mensen met een handicap, met leden in heel Europa. ENIL is een forum voor alle personen met een handicap, organisaties voor onafhankelijk en zelfstandig leven en hun bondgenoten zonder handicap over al de kwesties rond onafhankelijk leven. ENIL vertegenwoordigt de beweging van mensen met een handicap voor mensenrechten en sociale inclusie op basis van solidariteit, steun van collega's, deïnstitutionalisering, democratie , zelfvertegenwoordiging, zelfbeschikkingen en dit voor alle soorten/types van handicap. 

ENIL nodigt alle personen met een handicap en hun bondgenoten, haar leden, alle organisaties van en voor personen met een handicap om zich aan te sluiten om samen met ons in Brussel tijdens de Freedom Drive onze mensenrechten op te eisen. 

Samen Nogmaals aangeven dat we TROTS, STERK en ZICHTBAAR zijn! ! 

Aarzel niet en schrijf u snel in https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdGki3vhHbyzADAcvOksUEn9j2IZJTYb0lvA0e75MnJvky6xw/viewform

Fluistertolken Nederlands mits aanvraag. Gebarentolk & ADL assistentie is voorzien. 

Moest u nog vragen hebben: geef gerust een seintje en contacteer ons. 

  • Nadia Hadad (co-voorzitster) GSM 0472/28.50.38  nadiahad@hotmail.com
  • Frank Sioen (Lobby en Advocacy) GSM 0474/88.86.10 
  • Natasa Kokic ( Freedom Drive coordinator) GSM 0470/40.78.55  natasa.kokic@enil.eu (FR-ENG) 

Meer informatie op onze website : https://enil.eu/event/freedom-drive/ 

Wij hopen u te mogen verwelkomen op één van onze activiteiten. 

Gerelateerde artikels

Mensenrechten Ondersteuning Steun GRIP bij juridische acties Steun GRIP bij juridische acties Vind jij ook dat mensen met een handicap recht hebben op een menswaardig leven en zelf keuzes maken? Ja? Steun onze juridische acties voor het recht op ondersteuning! 13 dec 2022 / Hayat Adahchour Gelijke kansenbeleid Mensenrechten VN-Verdrag Visies op handicap “Na 27 jaar zijn we nog steeds pioniers” “Na 27 jaar zijn we nog steeds pioniers” Persephone: op het kruispunt tussen gender en handicap. 29 nov 2022 / Katrijn Ruts Mensenrechten Wonen Ondersteuning 27 september 2022: betogen voor onze rechten! 27 september 2022: betogen voor onze rechten! Morgen is het zo ver! Voor de tiende keer trekt de Freedom Drive door Brussel. Jij komt toch ook? 13 sep 2022 / Katrijn Ruts Onderwijs Mensenrechten Vlaamse Regering verlaat met het Decreet Leersteun het pad van de echte inclusie Vlaamse Regering verlaat met het Decreet Leersteun het pad van de echte inclusie 11 jul 2022 / Patrick Vandelanotte Gelijke kansenbeleid Mensenrechten Het nieuwe Vlaams Mensenrechteninstituut van Bart Somers roept vragen op Het nieuwe Vlaams Mensenrechteninstituut van Bart Somers roept vragen op 01 jul 2022 / Patrick Vandelanotte Mensenrechten Ondersteuning Rechters nodig om het recht op ondersteuning te beschermen Rechters nodig om het recht op ondersteuning te beschermen 15 apr 2022 / Patrick Vandelanotte Mensenrechten Themareeks over inclusie Themareeks over inclusie GRIP en HuisvandeMens organiseren een themareeks over inclusie en rechten van personen met een handicap. 08 apr 2022 / Patrick Vandelanotte Mensenrechten Oorlog in Oekraïne: aandacht nodig voor mensen met een handicap Oorlog in Oekraïne: aandacht nodig voor mensen met een handicap Als zelforganisatie van mensen met een handicap is GRIP in het bijzonder bezorgd om de mensen met een handicap in Oekraïne. 06 mrt 2022 / Patrick Vandelanotte Mensenrechten Ondersteuning Op naar de hoorzitting bij de Raad van State! Op naar de hoorzitting bij de Raad van State! De volgende horde in onze juridische actie #neetegennógminder is genomen. Lees hier de laatste update. 09 feb 2022 / Lynn Formesyn Ondersteuning #Neetegennógminder: steun onze juridische actie! #Neetegennógminder: steun onze juridische actie! Geef mensen met een handicap recht van spreken! 29 jun 2021 / Lynn Formesyn Mensenrechten Ondersteuning Stap jij mee met GRIP naar de Raad van State? Stap jij mee met GRIP naar de Raad van State? Mensenrechtenorganisatie GRIP onderzoekt samen met Progress Lawyers Network een stap naar de Raad van State voor de nietigverklaring van een besluit van de Vlaamse Regering dat de rechten van een groe ... 09 jun 2021 / Lynn Formesyn Gelijke kansenbeleid Mensenrechten Persbericht Inclusie in de Grondwet Persbericht Inclusie in de Grondwet De mensenrechtenorganisatie GRIP (Gelijke Rechten voor Iedere Persoon met een handicap) roept de volksvertegenwoordigers op om inclusie in te schrijven in de Grondwet. 03 dec 2020 / Patrick Vandelanotte Gelijke kansenbeleid Mensenrechten Inclusie in de Grondwet Inclusie in de Grondwet Er is nood aan een grondwetswijziging om de rechten van personen met een handicap te waarborgen. 02 dec 2020 / Patrick Vandelanotte Gelijke kansenbeleid Mensenrechten Studie: Inclusie in de Constitutie Studie: Inclusie in de Constitutie «Art. 22ter. Iedere persoon met een handicap heeft recht op volledige inclusie in de samenleving, met inbegrip van het recht op redelijke aanpassingen. De wet, het decreet of de in artikel 134 bedoeld ... 02 dec 2020 / Patrick Vandelanotte Mensenrechten Ondersteuning Wachtlijsten voor personen met een handicap: een pure schending van de mensenrechten… maar in Vlaanderen is dat geen probleem dat opgelost moet worden Wachtlijsten voor personen met een handicap: een pure schending van de mensenrechten… maar in Vlaanderen is dat geen probleem dat opgelost moet worden We zeggen het bewust laconiek. Er is weer even aandacht voor de wachtlijsten voor zorg en ondersteuning van personen met een handicap. Vorige week kwam dit aan bod in de coronacommissie van het Vlaams ... 23 sep 2020 / Patrick Vandelanotte Mensenrechten VN-Verdrag Word vrijwilliger in het Netwerk Mensenrechten Word vrijwilliger in het Netwerk Mensenrechten 23 okt 2019 / Marie Aeles "We have a dream" "We have a dream" 400 mensenrechtenactivisten met een handicap uit heel Europa en zelfs van daarbuiten (Pakistan, Australië, Japan) stonden klaar in het Jubelpark te Brussel. 02 okt 2019 / Katrijn Ruts Kom naar de Freedom Drive! Kom naar de Freedom Drive! Morgen is het weer zo ver: honderden voorvechters van een onafhankelijk leven uit heel Europa verzamelen in Brussel: wees erbij! 17 sep 2019 / Katrijn Ruts VN-Verdrag De-institutionalisering: taboe of toekomst? De-institutionalisering: taboe of toekomst? Het is een woord waar veel mensen zich in verslikken, om verschillende redenen. Ook op 22 mei bij Unia. 14 jun 2019 / Katrijn Ruts Mensenrechten Het Kinderrechtencomité trekt aan de alarmbel over inclusie Het Kinderrechtencomité trekt aan de alarmbel over inclusie Het VN-comité voor de rechten van het kind vraagt België dringend meer aandacht te hebben voor inclusief onderwijs en deïnstitutionalisering. 11 feb 2019 / Xavier Deruytter Mensenrechten Leander niet meer welkom bij jeugdbeweging Leander niet meer welkom bij jeugdbeweging Moeder van jongen met autisme stapt naar UNIA omdat de leiding laat horen dat haar zoon niet verder naar de scouts kan. 06 aug 2018 / Patrick Vandelanotte Mensenrechten Bezorgd om de rechten van kinderen met een handicap Bezorgd om de rechten van kinderen met een handicap Op 1 maart verschenen de schaduwrapporten over de rechten van het kind. 09 mrt 2018 / Patrick Vandelanotte Mensenrechten Een stem voor iedereen! Een stem voor iedereen! ENIL Conferentie: Independent Living: A Voice for All’. GRIP woonde deze Europese conferentie bij en schotelt je een aantal inspirerende quotes voor! 17 okt 2017 / Katrijn Ruts Mensenrechten Freedom Drive 2017 in beeld Freedom Drive 2017 in beeld Op 27 september 2017 vond de 8ste Freedom Drive Mars plaats in Brussel. Bekijk de foto's ... en kom ook naar de volgende editie over twee jaar! 09 okt 2017 / Katrijn Ruts Mensenrechten VN-Verdrag Freedom Drive Mars is aangekomen! Freedom Drive Mars is aangekomen! 300 personen met een handicap uit heel Europa hebben deelgenomen aan de 8ste Freedom Drive Mars. Lees het persbericht. 27 sep 2017 / Katrijn Ruts Gelijke kansenbeleid Persbericht GRIP Inclusiespiegel Vlaanderen 2016 Persbericht GRIP Inclusiespiegel Vlaanderen 2016 Cijfers handicap benadrukken strukturele kloof. "Beleid moet in de inclusiespiegel durven kijken". 30 jun 2017 / Katrijn Ruts Onderwijs VN-Verdrag Wat als... we nu eens werk zouden maken van één inclusief onderwijssysteem ? Wat als... we nu eens werk zouden maken van één inclusief onderwijssysteem ? GRIP streeft naar het recht op inclusief onderwijs. Naar aanleiding van een artikel in De Standaard (24 januari) kregen we heel wat reacties van ouders die vinden dat hun kinderen best geholpen worden ... 31 jan 2017 / Patrick Vandelanotte
Verberg submenu