Disability Studies doen aan onderzoek vanuit een recente kijk op handicap

GRIP vindt het noodzakelijk dat Disability Studies in Vlaanderen verder ontwikkeld worden. Wetenschappers die werken vanuit Disability Studies kunnen namelijk een belangrijke bijdrage leveren aan een meer inclusieve samenleving.
Disability Studies onderzoek benadert handicap ruimer dan vanuit medisch en orthopedagogisch perspectief. Onderzoek is gericht op hoe mensen leven met hun beperkingen, hoe er naar mensen met een handicap gekeken wordt en wat het effect van deze kijk is op het dagelijks leven.
Onderzoeksthema’s
De verschillende levensdomeinen komen aan bod bij Disability Studies. Het onderzoeksdomein focust op sociale, politieke, culturele, economische, juridische, filosofische, historische thema’s met betrekking tot handicap.
Methoden van onderzoek
Niet de cijfers maar de beleving staat centraal. Onderzoek is gebaseerd op hoe iemand het leven met een handicap ervaart in zijn omgeving. Onderzoek gebeurt ondermeer door middel van interviews, groepsdiscussies, analyse van levensverhalen, opstellen van portretten. Verspreiding van onderzoeksresultaten gebeurt niet alleen via tekst. Er kan gebruik gemaakt worden van foto’s, film, tekeningen, poëzie, ...
Ervaringsdeskundigheid
Disability Studies streeft naar een gelijkwaardige dialoog en samenwerking tussen onderzoekers en mensen met een handicap. Ervaringsdeskundigheid wordt erkend als een specifieke vorm van expertise. Mensen met een handicap moeten op alle niveaus aan onderzoek kunnen participeren en dus ook de leiding van een onderzoeksproject kunnen opnemen.
De toekomst van Disability Studies in Vlaanderen
In Vlaanderen zijn er nog heel wat inspanningen nodig. Belangrijk is onder meer dat er een stand van zaken opgemaakt wordt en een structureel kader voor Disability Studies ontwikkeld wordt. Het inzetten van ervaringsdeskundigheid moet uitgewerkt worden.
Lees meer: GRIP werkte in 2015 een standpuntnota disability studies uit.
Gerelateerde artikels









