Zelftest Kijk Op Handicap
Hoe kijk jij naar personen met een handicap? Doe de test!
Inleiding
Hoe kijk jij naar personen met een handicap? Met de Zelftest Kijk Op Handicap kan iedereen dit nu zelf ontdekken. De test bestaat uit 12 stellingen. In slechts een paar minuten tijd komt wie deelneemt te weten welk beeld hij of zij heeft van personen met een handicap. De zelftest is een initiatief van GRIP, Hart Voor Handicap en De Betrokken Partij. Als uitgangspunt dient de bevraging Kijk Op Handicap, die GRIP samen met Indiville (lid van De Betrokken Partij) eind 2020 afnam. Ter promotie van de zelftest is ook een filmpje gemaakt waarin ervaringsdeskundigen (onder andere William Boeva) het woord nemen.
12 stellingen, 4 profielen, 3 weetjes, 1 activiteit
12 STELLINGEN, 4 PROFIELEN
‘Het is een meerwaarde dat kinderen met en zonder handicap naar dezelfde school kunnen gaan’. Of ‘Mensen met een handicap krijgen van ons belastinggeld voordelen die anderen beter kunnen gebruiken’. Aan de hand van twaalf stellingen als deze berekent de Zelftest Kijk Op Handicap bij welk profiel een deelnemer het meest aansluit. Elk profiel staat voor een andere manier waarop naar personen met een handicap gekeken kan worden. In totaal zijn er vier, allen genoemd naar de achterliggende kerngedachte: 'Ze horen er niet bij', 'De specialisten lossen het op', 'Ze horen erbij' en 'Iedereen is anders'.
3 WEETJES, 1 ACTIVITEIT
Naast info over het hoogstscorende profiel, krijgen deelnemers aan de test in het resultaat ook 3 weetjes om eens buiten het eigen denkkader te stappen of om zich juist nog meer in het profiel te verdiepen. Ook bevat de uitkomst als activiteit telkens een uitnodiging om deel te nemen aan Circuit Sortie, een initiatief van Hart voor Handicap en Inter, dat deze zomer ontmoetingen opzet tussen mensen met en zonder beperking.
VOOR WIE MAAR GEEN GENOEG KRIJGT VAN DE TEST
Wie wil, kan na het bekijken van zijn of haar eigen resultaat, altijd ook eens dat van de andere profielen lezen of doorklikken naar de Tekst over de handicapmodellen, waarbij 3 van de profielen nauw aansluiting vinden. Uiteraard kan men na al deze extra informatie ook gewoon de test nog eens opnieuw afleggen voor een tweede (meer gewenste?) uitkomst.
Waarom die enkele minuten aan de zelftest te besteden
DE KIJK OP PERSONEN MET EEN HANDICAP NU
Uit de Bevraging Kijk Op Handicap van GRIP vzw en Indiville eind vorig jaar, blijkt dat zo'n 14% van de Vlaamse bevolking leeft met een handicap of chronische ziekte en wel 70% iemand kent die er een heeft. Ook vindt maar liefst 82% dat vanuit het beleid speciale aandacht moet uitgaan naar personen uit deze bevolksgroep. Echter, over wat dan precies het beste is voor personen met een handicap, zijn de meningen verdeeld en enkele hardnekkige vooroordelen blijven bestaan. Zo is 1/3 van de Vlamingen het ‘helemaal eens dat mensen met een handicap het best terecht kunnen in een instelling’ en denkt 1/10 dat ‘personen met een fysieke handicap de wereld rondom hen minder goed begrijpen’.
DE GEWENSTE KIJK OP PERSONEN MET EEN HANDICAP
Om personen met een handicap volwaardig deel te laten uitmaken van de samenleving met gelijke rechten en kansen, is het nodig dat vooroordelen ten opzichte van deze bevolkingsgroep verdwijnen en inclusie wordt beschouwd als norm in plaats van als uitzondering (staat zoiets immers niet in de grondwet?). Inzicht in de eigen kijk op handicap, is zowel voor personen met als zonder handicap, een belangrijke stap om die omslag in kijk op handicap te realiseren. Dankzij de Zelftest Kijk Op Handicap kunnen deelnemers dit inzicht nu zelf op een luchtige, aangename manier ontdekken en, wie weet, ook al een eerste keer kritisch over die eigen kijk nadenken.
Hoe de zelftest Kijk Op Handicap tot stand is gekomen
DE BEVRAGING KIJK OP HANDICAP
Aan de basis van de zelftest ligt de reeds vermelde Bevraging Kijk Op Handicap, die GRIP vorig jaar samen met Indiville organiseerde in de context van haar 20 jaar bestaan. In november werd toen aan een representatief staal van 1000 Vlamingen gevraagd om een dertigtal uitspraken te evalueren, die allen betrekking hadden op de beeldvorming van personen met een handicap. Het zijn de stellingen en profielen die (het sterkst) uit de analyse van de dan gegeven antwoorden naar voren kwamen, die nu gebruikt worden in de zelftest.
ERVARINGSDESKUNDIGHEID
Zowel bij de maak van de Bevraging Kijk Op Handicap als de zelftest zijn heel wat ervaringsdeskundigen betrokken. Dit vanaf het bedenken van uitspraken voor de bevraging Kijk Op Handicap tot het formuleren van tips voor de resultatenpagina van de zelftest. Het zijn dus ook hun inzichten, ervaring en kennis die de test haar uiteindelijke vorm hebben gegeven.
Het promotiefilmpje voor de zelftest
Voor de zelftest werd een promotiefilmpje gemaakt waarin ervaringsdeskundigen in één zin iets zeggen uit hun eigen leven (een karaktereigenschap, ervaring...), dat voor velen mensen- ook zonder handicap - herkenbaar is. Aan het einde volgt een oproep om de zelftest te doen door William Boeva. Wie - naast de enkele minuten voor de test - nog 30 seconden extra kan missen, kan het promotiefilmpje hieronder bekijken.
Relevante linken bij dit artikel
- De Zelftest Kijk Op Handicap