Leander niet meer welkom bij jeugdbeweging
Moeder van jongen met autisme stapt naar UNIA omdat de leiding laat horen dat haar zoon niet verder naar de scouts kan.
Iedereen laten meedoen, niemand uitsluiten
Lien Depoorter stapt naar UNIA en naar de pers (Het Nieuwsblad, 6 augustus) omdat het haar hoog zit: “De scouts moeten doen wat hun stichter Baden Powell voor ogen had: iedereen laten meedoen, niemand uitsluiten”. Ze neemt het niet dat de plaatselijke scoutsafdeling van Wetteren laat horen dat ze de veiligheid van haar 9-jarige zoon Leander niet kan garanderen; terwijl ze een aanbod van assistentie door vrijwlligers afslaan. Dit beschouwt ze als het weigeren van een redelijke aanpassing, als een vorm van discriminatie dus. En daarom stapt ze naar UNIA.
TV-Oost maakte een reportage waarin zowel de moeder als de woordvoerder van de Scouts aan het woord komen.
En in De Standaard van 9 augustus wordt nog verder ingegaan op inclusie binnen de jeugdbewegingen, met ook een opiniestuk van Beno Schraepen.
Hoe ver gaat inclusie?
Jan Van Reusel, de woordvoerder van de nationale leiding van Scouts en Gidsen Vlaanderen, zei in een reactie aan GRIP dat de Scouts wel degelijke inclusie aanmoedigen. “Iedereen is welkom”, zegt hij, “maar het is een teken van verantwoordelijkheid dat die leiders wel goed nadenken hoever ze kunnen gaan”. En dat is ook volgens GRIP de vraag: wat is echte inclusie? Het komt ons voor dat de Scouts hier een politiek hanteren die wat gelijk loopt met het M-decreet. Inclusie als het kan, buitengewoon als het moet. Bij de Scouts investeert men namelijk ook in Akabé, een werking voor kinderen met een handicap. Als we met onze maatschappij echt voor inclusie gaan, dan moet men dit ook in vraag durven stellen en kijken hoe men in de gewone jeugdbewegingen, met de nodige ondersteuning, toch een stap verder kan gaan. Jan Van Reusel benadrukt dat men bij de Scouts en Gidsen Vlaanderen zeker daarover in dialoog wil gaan.
Ondertussen verscheen er een meer uitgebreide reactie op de website van Scouts en Gidsen Vlaanderen.
Ook inclusie in de vrije tijd is een recht
GRIP wil en kan zich niet uitspreken over deze specifieke situatie. We hopen dat er in overleg aan een oplossing kan gewekt worden voor Leander.
Maar in het algemeen willen we er op wijzen dat inclusie in de vrije tijd wel een recht is dat ook vastgelegd is in het VN-Verdrag inzake de Rechten van Personen met een Handicap. Specifiek wordt in artikel 30.5.d. vastgelegd dat de overheid passende maatregelen moet nemen om "te waarborgen dat kinderen met een handicap op voet van gelijkheid met andere kinderen kunnen deelnemen aan spel-, recreatie-, vrije tijds- en sportactiviteiten, met inbegrip van activiteiten in schoolverband".
Beno Schraepen steld dan ook: "Vrijwillig engagement en medebeheer gaat niet boven het recht op inclusieve vrijetijdsbesteding voor kinderen met een beperking. Van een organisatie die 82.000 leden vertegenwoordigt en ruim 1 miljoen subsidie ontvangt, mag je meer verwachten".
Ouders kunnen terecht bij het Steunpunt voor Inclusie
Omdat ouders bij hun keuze voor inclusie vaak nog op drempels en weerstanden stoten, is GRIP partner van het Steunpunt voor Inclusie.
Het Steunpunt voor Inclusie wil een medestander zijn van ouders en hen versterken. Ook voor vragen in verband met inclusie in de vrije tijd kan men terecht bij het Steunpunt voor Inclusie.