vraag en antwoorden: mensenrechten

vraag en antwoorden: mensenrechten

Discriminatie is een onrecht dat we niet mogen toestaan en waar we best tegen optreden. Ook mensen met een handicap hebben vaak met discriminatie te maken.

Hebt u te maken met een situatie waarbij u discriminatie vaststelt of vermoedt? Dan kan u terecht bij:

· Vlaams Mensenrechten instituut (VMRI)

Het VMRI beschermt en bevordert als onafhankelijk instituut de mensenrechten in Vlaanderen.

Meen je slachtoffer te zijn van een schending van een mensenrecht in een situatie die onder de Vlaamse bevoegdheden valt? Dan kan je dit kosteloos en indien gewenst anoniem melden bij het VMRI.

· Unia

Iedereen die zich binnen België gediscrimineerd voelt of getuige is van discriminatie, kan bij Unia aankloppen. Unia kan je informeren over je rechten en samen naar een oplossing zoeken. En voor alle duidelijkheid: ja, Unia komt ook tussen in situaties van discriminatie omwille van handicap.

Unia werkt met 5 regionale contactpunten. Die werken nauw samen met verschillende Vlaamse centrumsteden. Zo vangt Unia makkelijker signalen op, spelen ze sneller in op plaatselijke situaties en schatten ze bij incidenten snel en efficiënt de nodige maatregelen in.

Een persoonlijke afspraak maken via het gratis nummer 0800/12800 of het online contactformulier: Heb je een vraag? | Unia

Gerelateerde artikels

Ondersteuning VN-Verdrag Persoonlijke Assistentie 20 jaar: Nadia en Nabil Persoonlijke Assistentie 20 jaar: Nadia en Nabil Nadia Hadad en haar assistent Nabil Barssa reflecteren naar aanleiding van de twintigste verjaardag van het Persoonlijk Assistentiebudget (PAB) over het belang van zelfgestuurde ondersteuning. 15 feb 2021 / Lynn Formesyn Mensenrechten Ondersteuning Wachtlijsten voor personen met een handicap: een pure schending van de mensenrechten… maar in Vlaanderen is dat geen probleem dat opgelost moet worden Wachtlijsten voor personen met een handicap: een pure schending van de mensenrechten… maar in Vlaanderen is dat geen probleem dat opgelost moet worden We zeggen het bewust laconiek. Er is weer even aandacht voor de wachtlijsten voor zorg en ondersteuning van personen met een handicap. Vorige week kwam dit aan bod in de coronacommissie van het Vlaams ... 23 sep 2020 / Patrick Vandelanotte Inkomen Mensenrechten Houd mensen met een handicap uit de armoede Houd mensen met een handicap uit de armoede Internationale dag van personen met een handicap: GRIP verwacht maatregelen die de financiële situatie van mensen met een handicap verbeteren. 03 dec 2019 / Patrick Vandelanotte Onderwijs Mensenrechten Geweigerd op school: het verhaal van Merel Geweigerd op school: het verhaal van Merel Nog steeds worden leerlingen met Downsyndroom geweigerd in Vlaamse scholen. 30 mrt 2018 / Patrick Vandelanotte Onderwijs Mensenrechten Vlaanderen schendt het recht op inclusief onderwijs Vlaanderen schendt het recht op inclusief onderwijs 30 mrt 2018 / Patrick Vandelanotte Onderwijs VN-Verdrag Huiswerk niet klaar voor ondersteuning leerlingen met een handicap in het gewoon onderwijs Huiswerk niet klaar voor ondersteuning leerlingen met een handicap in het gewoon onderwijs In De Juristenkrant staat Annelies D’Espallier stil bij de uitspraak van de rechter over het tekort aan ondersteuning voor leerlingen met een visuele handicap en de vraag hoe men, overeenkomstig het V ... 24 okt 2017 / Patrick Vandelanotte Onderwijs Gelijke kansenbeleid Vlaamse Gemeenschap veroordeeld wegens te weinig GON-begeleiding Vlaamse Gemeenschap veroordeeld wegens te weinig GON-begeleiding De Vlaamse Gemeenschap wordt veroordeeld voor tekort aan GON-begeleiding. 30 jun 2017 / Patrick Vandelanotte Werk Redelijke aanpassingen Aan het werk met een handicap: redelijke aanpassingen op het werk Aan het werk met een handicap: redelijke aanpassingen op het werk Unia biedt brochure aan over redelijke aanpassingen op de werkvloer. 19 feb 2017 / Patrick Vandelanotte
Verberg submenu