Focusgroep onderzoekt hoe series zoals Tytgat Chocolat de kijk op personen met een beperking beïnvloeden
Een boeiende avond over beeldvorming (De Krook 18/09/2018) startte met volgende bedenking:
Kijkers houden van programma’s van mensen met het syndroom van Down. Het Tv-programma ‘down the road’ won de gouden roos. In 2017 werd de NIPT- test als het product van het jaar verkozen. We knuffelen jongeren met het syndroom van down maar kiezen voor een toekomstige samenleving zonder down baby’s.
Is dit geen tegenstelling?
Mensen met een beperking komen amper op het scherm en als we ze zien is het meestal een volwassen blanke man in een rolwagen of zijn ze in groep, zo ook in de fictie serie ‘Tytgat Chocolat’.
Tytgat Chocolat werd in een focusgroep onderzocht.
Acht mensen met een beperking en twee onderzoekers (Tina Goethals, Susan Vertoont ) bekeken thuis alle afleveringen en kwamen nadien een zestal keer samen om stukjes te herbekijken. Deze stukjes gingen dan altijd over een bepaald thema zoals: liefde, ouders, werken,.. De foto’s van alle auteurs hingen aan de muur, zo wist iedereen goed wie welke acteur was. Om iedereen gelijk aan bod te laten komen werd er via mindmapping gewerkt. Per fragment werden er vragen opgesteld en reacties besproken.
De opmerkingen werden geordend en men kwam tot volgende cirkel met inzichten.
Kleinerende beelden voeden dominante ideeën . Personen met een beperking zijn afhankelijk of worden op een kinderachtige manier geportretteerd.
Bestendigende beelden geven informatie maar stellen die informatie niet in vraag.
Onthullende beelden tonen de dominante ideeën die er over handicap leven, stelt hierbij vragen, doch tonen geen alternatieven.
Alternatieve beelden brengen nieuwe ideeën, dingen van leven, laten zien dat het anders kan.
Forcerende beelden tonen dat iedereen alles zomaar kan, dat het lijkt dat handicap geen obstakels is.
Ontbrekende beelden laten talenten zien, gelijkwaardigheid tussen mensen met en zonder handicap.
De presentaties kan je herbekijken en herbeluisteren :
https://stad.gent/bibliotheek/dossiers/mens-en-samenleving/mensen-met-een-beperking
Wil je meer weten over beeldvorming en de handicap - frames die hierin gebruikt worden, neem dan een kijkje op www. handiwatch.be