School wordt veroordeeld wegens weigeren van leerling met een handicap
Primeur in Vlaanderen: rechter doet uitspraak over het niet naleven van het M-decreet.
Maxim, een jongen met Downsyndroom, kreeg in het voorjaar van 2016 te horen dat geen enkele leerkracht hem het jaar daarop in de klas wou. De lagere school weigerde niet formeel, maar liet toch heel goed verstaan dat hij niet langer welkom was. Wat we een “weigering onder tafel" noemen. Unia zag hierin een duidelijke schending van het inschrijvingsrecht en trok naar de rechter. Nu is de uitspraak bekend: de school wordt veroordeeld voor het niet naleven van het M-decreet.
Historische uitspraak voor de inclusiebeweging
Voor Patrick Vandelanotte, coördinator van GRIP, kan het belang van deze rechtszaak niet overschat worden: “Dit is zonder meer een historische uitspraak. De rechter bevestigt hiermee het principieel recht op inclusief onderwijs voor alle leerlingen met een handicap en veroordeelt heel krachtig het niet naleven van het M-decreet. Deze uitspraak is voor gans de inclusiebeweging een mijlpaal. We zijn dan ook tevreden dat de ouders van Maxim en Unia hiermee naar de rechter zijn gestapt”.
School mag keuze voor buitengewoon onderwijs niet opdringen
Het M-decreet legt vast dat bij inschrijving in het gewoon onderwijs, scholen niet zomaar eenzijdig kunnen weigeren. Ze moeten in dialoog met ouders en CLB een grondige afweging maken van de redelijke aanpassingen die nodig zijn om les te volgen, eventueel met aanpassingen aan de leerstof (een individueel aangepast curriculum). Heel wat scholen doen dit correct, maar GRIP krijgt ook andere signalen en wees er reeds meermaals op dat sommige scholen het M-decreet omzeilen. Soms beslissen scholen heel eenzijdig dat leerlingen met een handicap beter naar het buitengewoon onderwijs overstappen en dringen ze deze keuze op aan de ouders. Patrick Vandelanotte: “We dringen er op aan dat scholen het recht op inclusief onderwijs respecteren en het M-decreet op een correcte manier toepassen. Deze uitspraak van de rechter is een wake-up call.”
Benieuwd naar het vonnis? Lees het hier
Lees ook het artikel van Unia