Wat als busvervoer voor leerlingen buitengewoon onderwijs overbodig werd?
Zoals jullie waarschijnlijk wel weten staat GRIP voor inclusief onderwijs. Waarom dit artikel dan met betrekking tot buitengewoon onderwijs?
Geen gelijkwaardige keuze
Momenteel kiezen veel leerlingen en hun ouders voor buitengewoon onderwijs omdat het inclusief onderwijs geen gelijkwaardige keuze is met het buitengewoon onderwijs. Maar wat als we de gewone scholen inclusiever maken? Wat als we daarin zouden investeren? Wat als we het systeem omvormen zodat leerlingen en ouders een gelijkwaardige keuze kunnen maken en leerlingen gewoon naar school zouden kunnen om de hoek?
Waarom zitten leerlingen buitengewoon onderwijs te lang op de bus?
Omdat zij niet naar een school kunnen of mogen in de buurt. Zij volgen gesegregeerd onderwijs in een school ver van huis. Voor GRIP ligt daar de oorzaak van het probleem.
Welke toekomstplannen hebben de beleidsmakers?
We vermoeden dat het de ambitie van het beleid is om de lange busritten op te lossen met extra middelen voor het buitengewoon onderwijs. Maar waar is de ambitie voor inclusief onderwijs? Volgens GRIP ontbreekt hier een duidelijke langetermijnvisie.
Wat met het VN-Verdrag inzake de Rechten van Personen met een Handicap?
De minister van onderwijs toont zich ondertussen duidelijk een voorstander van het buitengewoon onderwijs met de stelling dat daar de beste zorg wordt voorzien voor deze leerlingen. Hiermee gaat de minister volledig voorbij aan de essentie van inclusief onderwijs, met name dat extra zorg en ondersteuning ook kan voorzien worden in het gewoon onderwijs. Hij gaat voorbij aan het engagement dat de Vlaamse Regering aanging met de ondertekening van het VN-Verdrag inzake de Rechten van Personen met een Handicap, namelijk toewerken naar één inclusief onderwijssysteem. Hij laat kinderen en gezinnen die bewust kiezen voor inclusief onderwijs in de kou staan.
GRIP vraagt
GRIP vraagt dat elke leerling kan naar school gaan in zijn of haar buurt. De te lange busritten moeten opgelost worden op korte termijn. Maar er is nood aan een grondig debat over de toekomstplannen voor het onderwijs aan leerlingen met een handicap. GRIP vraagt meer ambitie voor inclusief onderwijs. Zie ook #meerambitievoorinclusiefonderwijs
Lees ook
-
Wat als... we nu eens werk zouden maken van één inclusief onderwijssysteem? (artikel uit 2017)