Het M-decreet moet correct worden uitgevoerd

Inclusief onderwijs en het M-decreet kwamen begin december aan bod bij Hautekiet (Radio 1) en Koppen (Eén).

Het blijkt zo dat heel wat leerkrachten ‘bang’ zijn voor inclusief onderwijs. Dit mag geen excuus zijn voor discriminatie. GRIP dringt aan op een correcte uitvoering van het M-decreet. Maar daar mag het niet bij blijven. Er moet ook werk worden gemaakt van meer ondersteuning in het gewoon onderwijs.

Weigeringen ‘onder tafel’ komen neer op discriminatie

Zoals blijkt uit de reportage van Koppen (4 december) en de getuigenis in Hautekiet (3 december), worden heel wat vragen van ouders om inschrijving van een leerling met een handicap niet ernstig genomen en niet correct behandeld. Daarbij wordt de regelgeving (nu nog het GOK-decreet, vanaf januari 2015 het M-decreet) niet gevolgd. Koppen legde dit vast door undercover een kleuter met Downsyndroom proberen in te schrijven. Bij 6 van de 8 pogingen resulteerde dit heel vlug in een weigering. GRIP maakte eerder reeds melding van deze ‘weigeringen onder tafel’. Het is belangrijk om deze opstelling van scholen te veroordelen; juridisch gezien is dit discriminatie. ‘Bang zijn voor inclusie’ mag geen excuus zijn om te discrimineren (denk maar aan de ‘bange blanke man’). Terecht geeft Jozef De Witte aan dat het Interfederaal Gelijkekansencentrum daarop zal toezien.  Ook minister van onderwijs, Hilde Crevits, stelde duidelijk 'scholen kunnen niet zomaar nee zeggen'.

Het VN-Verdrag waarmaken

Over de waarde van inclusief onderwijs loopt het debat al meer dan tien jaar. Aangezien Vlaanderen het VN-Verdrag inzake de Rechten van Personen met een Handicap heeft aangenomen, is men eraan gehouden om het recht op inclusief onderwijs waar te maken. Dit recht geldt zowel voor leerlingen die het algemeen curriculum volgen als voor leerlingen die een individueel aangepast curriculum nodig hebben. Met het M-decreet wil men in Vlaanderen een stap vooruit zetten op het vlak van inclusief onderwijs voor leerlingen met een beperking. Dit door aan scholen gewoon onderwijs de verplichting te stellen om 'redelijke aanpassingen' te voorzien voor alle leerlingen die daar nood aan hebben.

Inclusief onderwijs vraagt meer dan het M-decreet

GRIP is altijd van oordeel geweest dat het M-decreet niet ver genoeg gaat. De voornaamste pijnpunten zijn het tekort aan rechtszekerheid voor leerlingen die nood hebben aan een individueel aangepast curriculum en het ontbreken van maatregelen voor meer ondersteuning. GRIP roept minister Crevits op om het M-decreet correct uit te voeren maar ook om verdere stappen te zetten. Zo is het dringend nodig om een hervorming van GON- en ION-begeleiding door te voeren, om zo een antwoord te bieden aan de ondersteuningsnoden van leerlingen met een handicap in het gewoon onderwijs.

In dit verband wijzen we op de maatregel genomen door de Vlaamse regering op 15 juli 2011, met name: ‘na kennisname van de resultaten van lopend wetenschappelijk onderzoek (zomer 2012) over het GON en de projecten inclusief onderwijs (ION) gepaste beleidsmaatregelen uitwerken’. Waar blijven deze beleidsmaatregelen ?

Verdere info:

- contacteer Patrick Vandelanotte of via 0496/ 293111.

- lees de standpuntnota van GRIP over het M-decreet

Gerelateerde artikels

Verberg submenu