Ministers laten veertigers, vijftigers en zestigers jaren in rusthuizen zitten.

Ministers laten veertigers, vijftigers en zestigers jaren in rusthuizen zitten.

Joke (40) en Herman (62) wonen in een woonzorgcentrum omdat ze op de wachtlijst staan voor een PVB. GRIP sprak met hen.

JOKE

Joke Mariman (40 jaar) getuigde 2 maanden geleden in een reportage op Terzake (5 minuten). https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/09/24/40-jaar-en-door-gebrek-aan-hulp-in-woonzorgcentrum-ik-weet-nie/   

GRIP: Joke, als organisatie die opkomt voor het recht op zelfbeschikking en inclusie heeft de reportage ons erg geraakt.

Joke: Ik heb dat nog gehoord van mensen die de reportage hebben gezien. In het woonzorgcentrum is de persoonlijke keuzevrijheid  sterk beknot. Veel mensen beseffen niet hoe dat voelt en wat het doet met een mens. Leven op het ritme van een woonzorgcentrum, dat is vroeg gaan slapen, eten wat de pot schaft, en naar het toilet gaan wanneer een druk bezette verpleegster tijd heeft om langs te komen, zeg ik in de reportage.

GRIP: Werd dit door corona nog lastiger?

Joke: Ja zeker. Je kan heel weinig bepalen. Het is ook beangstigend. Ik heb geen controle over mijn ondersteuning. Mijn verzorgers gaan van bewoner tot bewoner.

GRIP: Je staat op de wachtlijst voor een persoonsvolgend budget. Hoe zou zo’n budget je situatie veranderen? 

Joke: Als ik in een assistentiewoning zou wonen en mijn eigen persoonsvolgend budget zou kunnen inzetten, dan zou ik zelf kunnen kiezen wie mij assisteert, wanneer, waarvoor. Ik zou met mijn persoonlijke assistenten afspraken kunnen maken, ik zou me veiliger voelen. Hoe langer ik hier trouwens nog in het woonzorgcentrum moet blijven, hoe moeilijker het wordt om terug zelfstandig te gaan wonen. Door mijn bindweefselziekte gaat mijn zelfredzaamheid steeds achteruit.

GRIP: Minister Beke zei in de Commissie Welzijn dat er 1919 mensen met een handicap jonger dan 65 jaar in een woonzorgcentrum wonen. Je bent dus niet de enige. 

Joke: Nee, dat klopt. Ik heb dat verslag van die bespreking in het parlement ook gelezen. Maar het geeft mij geen hoop dat dit is aangekaart in het parlement. Integendeel, ik merk geen daadkracht bij de minister om iets te doen. Ik overweeg om een rechtszaak aan te spannen. Ik ben ten einde raad.

HERMAN

Ook Herman Hillen (62 jaar) woont noodgedwongen in een woonzorgcentrum omdat hij op de wachtlijst staat voor een persoonsvolgend budget voor ondersteuning. Al 3 jaar. Hij getuigde er deze zomer over op sociaal.net. https://sociaal.net/verhaal/een-handicap-maar-geen-persoonsvolgend-budget/

GRIP: Herman, ook jij liet al duidelijk van je horen de afgelopen maanden.

Herman: “Al snel na het begin van de COVID-19-crisis kwam de overheid met geld over de brug voor noodlijdende restaurants, café's en winkels die geen inkomen/omzet meer hadden omdat ze hun zaak moesten sluiten... terwijl wij, mensen met een ongeneeslijke handicap, een hele procedure moeten doorlopen, lange wachttijden moeten respecteren in de hoop een goedkeuring te krijgen voor een levensnoodzakelijk ondersteuningsbudget. Om een leven te hebben dus eigenlijk. De overheid bewijst hiermee dat er wel geld is. "Plots is er voor vanalles en nog wat geld, maar niet voor mijn persoonsvolgend budget”, was de titel van mijn lezersbrief in Humo. Dat was al 6 maanden geleden. Ik heb toen ook een brief geschreven naar een aantal ministers, zoals minister Beke en minister Diependaele.

GRIP: Hoe reageerden ze?

Herman: Ik vond het teleurstellend. Ze antwoordden ontwijkend en zeggen dat er niets aan te doen is. Ik heb verzorging en een dak boven mijn hoofd en moet dus wachten en zwijgen, maar dat doe ik niet, opzettelijk. Ik vind dat een gevaarlijke houding, voor ons, maar ook voor iedereen in de samenleving.

GRIP: Hoe bedoel je?

Herman: Toen een paar weken geleden iedereen vreesde dat de gezondheidszorg zou crashen, wees zelfs Steven Van Gucht naar de woonzorgcentra. Ze hoopten dat er niet te veel uitbraken zouden zijn. Dat zou de doodsteek kunnen betekenen. De woonzorgcentra lijken wel de achillespees van het coronabeleid. Moet men dan niet alles op alles zetten om het aantal mensen dat er moet verblijven te verminderen? Ik snap niet dat men dat niet ziet. De belasting van onze gezondheidszorg, dat is toch een probleem voor iedereen?

GRIP: Hoe dringend is het voor jou om je persoonsvolgend budget te krijgen?

Herman: Het is voor mij vijf over twaalf. Ik put elke maand 500 euro extra uit mijn spaargeld om het rusthuis te betalen. Hoe langer ik er woon, hoe moeilijker het zal zijn om ooit weer een gewoon leven op te starten.

GRIP: Op sociaal.net vertel je over de apathie die je overvalt door het leven in het rusthuis.

Herman: Ja. Dat kan je alleen maar begrijpen als je het meemaakt, denk ik. Maar er zijn ook die harde cijfers. De strop rond mijn nek wordt alsmaar strakker. Over een paar jaar is ze finaal aangespannen. De helft van mijn spaarcenten zijn op. Ik ben gisteren naar de bank geweest om de rest van mijn geld vrij te maken. Als dat op is, kan ik zelf niets meer betalen boven mijn pensioen. Dan ben ik financieel volledig afhankelijk van het OCMW, waar ik 30 jaar voor gewerkt heb. Ik krijg dan nog net 93 euro per maand van de instelling om ‘vrij’ te besteden. Dat lijkt een ondraaglijke gedachte.

GRIP: Het kan snel keren in het leven?

Herman: Ja. Ik ben altijd spaarzaam geweest en heb daardoor nooit geld tekort gehad. Nu stort de nalatigheid van onze ministers mij in armoede. Door mijn langdurig verblijf in het rusthuis wordt mijn geld erdoor gejaagd. Daar protesteer ik tegen.

WAT VINDT GRIP?

Als mensenrechtenorganisatie van personen met een handicap is GRIP sterk verontrust. De situatie is duidelijk: honderden mensen met een handicap die jonger zijn dan 65 jaar zitten vast in woonzorgcentra. Te veel mensen moeten noodgedwongen in een woonzorgcentrum wonen. Dat komt vaak door gebrek aan voldoende ondersteuning en een betaalbare aangepaste woonst. Dit lot treft zelfs honderden mensen met een handicap jonger dan 65 jaar. Nochtans zouden zij met een persoonsvolgend budget de stap kunnen zetten om het woonzorgcentrum te verlaten.

Geen gehoor bij Wouter Beke

Maar zelfs na 8 maanden coronacrisis waarbij de rechten van de bewoners van de woonzorgcentra geschonden werden, vindt Minister Beke hun situatie niet dringend genoeg. “Zij hebben een dak boven hun hoofd en verzorging”, redeneert hij. Zij passen niet in de systemen waardoor mensen onmiddellijk een persoonsvolgend budget kunnen krijgen. GRIP vind dat een noodgedwongen situatie van institutionalisering aanleiding moet kunnen geven tot onmiddellijke toekenning van een persoonsvolgend budget zodat mensen er uit kunnen.  

Ook Matthias Diependaele heeft belangrijke sleutels in handen

Ook van de minister van Wonen Matthias Diependaele verwachten we duidelijke stappen ter ondersteuning van het recht op wonen in de maatschappij van personen met een handicap. De toegang tot een aangepaste en betaalbare woning zou verzekerd moeten zijn. Dat is momenteel niet het geval. Vanuit zijn positie als Begrotingsminister zou hij aandacht kunnen eisen voor coronabudgetten om mensen in hun eigen kot te kunnen laten wonen, met ondersteuning. 

Oproep

Onze oproep aan de bevoegde ministers: haal hen eruit en zorg zo voor minder mensen in de woonzorgcentra. Dat verlaagt de druk op het personeel en op de ziekenhuizen. Bovendien is het hun recht.

Personeel

In het debat over de woonzorgcentra wordt er gemakkelijk gepleit voor meer verzorgers voor de woonzorgcentra maar niet voor meer persoonlijke assistenten om te ondersteunen bij een leven in de maatschappij. Men moet ook omgekeerd durven denken en doen. Persoonsvolgende budgetten geven aan wie op de wachtlijst staat, is een evidente maatregel die men vandaag kan nemen.

Waar wacht de Vlaamse regering op?

Gerelateerde artikels

Ondersteuning Oproep actie 6 februari Oproep actie 6 februari Actiegroep Recht op Ondersteuning roept op tot actie. 26 jan 2024 / Patrick Vandelanotte vraag en antwoord: wonen vraag en antwoord: wonen Personen met een handicap hebben net als iedereen recht om te wonen en te leven in de maatschappij. GRIP moedigt de overheid aan om mensen met een handicap kansen te geven om in de maatschappij te lev ... 14 nov 2023 / Marie Aeles Ondersteuning vraag en antwoord: ondersteuning vraag en antwoord: ondersteuning Personen met een handicap hebben recht op voldoende en de juiste ondersteuning voor een menswaardig en onafhankelijk leven en voor volwaardige participatie. Zij hebben het recht om zelf te kiezen wie ... 30 okt 2023 / Marie Aeles Ondersteuning VN-Verdrag Persoonlijke Assistentie 20 jaar: Nadia en Nabil Persoonlijke Assistentie 20 jaar: Nadia en Nabil Nadia Hadad en haar assistent Nabil Barssa reflecteren naar aanleiding van de twintigste verjaardag van het Persoonlijk Assistentiebudget (PAB) over het belang van zelfgestuurde ondersteuning. 15 feb 2021 / Lynn Formesyn Persoonlijke Assistentie 20 jaar: Lies en Hilde Persoonlijke Assistentie 20 jaar: Lies en Hilde Precies een maand geleden vierden we de 20ste verjaardag van Persoonlijke Assistentie in Vlaanderen. Lies: “Door persoonlijke assistentie heb ik een leven zoals jij." 15 jan 2021 / Katrijn Ruts Persoonlijke Assistentie 20 jaar: Dominiek en Lana Persoonlijke Assistentie 20 jaar: Dominiek en Lana 15 december 2000: Met het PAB-besluit opende de toenmalige Vlaamse Regering de weg naar vrijheid en inclusie. Dominiek: "Het was voor mij een openbaring." 15 dec 2020 / Katrijn Ruts Aftrap Campagne 20 jaar Persoonlijke Assistentie Aftrap Campagne 20 jaar Persoonlijke Assistentie Voorzitter van GRIP Luc Demarez op 20-jarig bestaan van het PAB: "Persoonlijke assistentie is de weg naar vrijheid... maar nog te onbekend en onbemind" 15 dec 2020 / Katrijn Ruts Persoonlijke assistent: over een topjob gesproken Persoonlijke assistent: over een topjob gesproken Met haar budget in de hand kon Gabria (20 jaar) Nena aanwerven. Zij bouwt nu elke dag aan haar eigen leven. 13 okt 2020 / Katrijn Ruts "Onze regeringen moeten recht op ondersteuning respecteren" "Onze regeringen moeten recht op ondersteuning respecteren" Hoe verging het personen met een handicap tijdens het coronabeleid? Daarover ging het deze maand in het Vlaams Parlement. Wat vindt GRIP? 28 sep 2020 / Katrijn Ruts Mensenrechten Ondersteuning Wachtlijsten voor personen met een handicap: een pure schending van de mensenrechten… maar in Vlaanderen is dat geen probleem dat opgelost moet worden Wachtlijsten voor personen met een handicap: een pure schending van de mensenrechten… maar in Vlaanderen is dat geen probleem dat opgelost moet worden We zeggen het bewust laconiek. Er is weer even aandacht voor de wachtlijsten voor zorg en ondersteuning van personen met een handicap. Vorige week kwam dit aan bod in de coronacommissie van het Vlaams ... 23 sep 2020 / Patrick Vandelanotte "Nu kan ik nog van mijn oren maken" "Nu kan ik nog van mijn oren maken" Herman woont noodgedwongen in een woonzorgcentrum omdat zijn persoonsvolgend budget uitblijft. Maar hij laat van zich horen, deze keer op sociaal.net! 03 sep 2020 / Katrijn Ruts Mijn kot, mijn leven: ook voor personen met een handicap Mijn kot, mijn leven: ook voor personen met een handicap Er ontbreekt een puzzelstuk in de gesprekken over de situatie van mensen in een woonrzorgcentrum, schrijven GRIP en ENIL op Knack.be 27 aug 2020 / Katrijn Ruts Open brief voor Maggie De Block: Dringend een toegewijde verpleegkundige gezocht Open brief voor Maggie De Block: Dringend een toegewijde verpleegkundige gezocht Nadia Hadad is mensenrechtenactiviste en strijdt voor het recht op een onafhankelijk leven. 09 jul 2020 / Katrijn Ruts Inkomen Wonen "Plots is er voor alles en nog wat geld, maar niet voor mijn persoonsvolgend budget" "Plots is er voor alles en nog wat geld, maar niet voor mijn persoonsvolgend budget" Herman Hillen (slechts 62 jaar) woont noodgedwongen al bijna 3 jaar in een woonzorgcentrum. Met een eigen ondersteuningsbudget zou hij nochtans zelfstandig kunnen gaan wonen, getuigt hij in Humo. 18 jun 2020 / Katrijn Ruts Minister Beke in De Zevende Dag Minister Beke in De Zevende Dag De uitzending van 8 maart 2020 riep veel bedenkingen op bij GRIP. We bezorgden ze aan De Zevende Dag, Ombudsman Tim Pauwels en de Diversiteitsdienst van de VRT. 11 mrt 2020 / Katrijn Ruts Ondersteuning Word vrijwilliger in het Netwerk Ondersteuningsbeleid Word vrijwilliger in het Netwerk Ondersteuningsbeleid 05 mrt 2020 / Marie Aeles Valentijn: weinig liefde voor eigen regie Valentijn: weinig liefde voor eigen regie 14 februari 2020: De Morgen meldt dat 735 mensen hun persoonsvolgend budget verliezen. GRIP reageert met een lezersbrief. 17 feb 2020 / Katrijn Ruts Eindelijk eerste stappen richting recht op PAB! Eindelijk eerste stappen richting recht op PAB! Gabria (19) zal na 16 jaar wachten haar PAB krijgen. Minister Vandeurzen kent voor het eerst PAB's toe aan de langst wachtende kinderen. 22 mrt 2019 / Katrijn Ruts VN-Verdrag Bedenkingen GRIP bij witte woede Bedenkingen GRIP bij witte woede 22 februari 2019 - de drie vakbonden van de non-profit betogen in Brussel. Ze willen geen persoonsvolgend budget voor kinderen met een handicap. We leggen uit waarom we dit betreuren op www.dewereldmo ... 22 feb 2019 / Katrijn Ruts Laatste kans voor Jo Vandeurzen? Laatste kans voor Jo Vandeurzen? Er komt véél plaats vrij in internaten: ter waarde van 28 miljoen euro. Genoeg om ervoor te zorgen dat geen kind nog langer dan 2 jaar op de wachtlijst staat. Maar heeft hij de politieke moed? 21 feb 2019 / Katrijn Ruts Paul kreeg vleugels door het PAB Paul kreeg vleugels door het PAB Het Nieuwsblad praatte met Hetty en Paul Pasteels. Paul kon dankzij zijn PAB op zichzelf gaan wonen. Hetty legt de link naar de witte woede van 22 februari. 21 feb 2019 / Katrijn Ruts Ondersteuning Wachttijd voor PAB vier keer langer Wachttijd voor PAB vier keer langer ... dan voor een voorziening. Dat is een van de trieste conclusies uit het Jaarverslag Jeugdhulp. 09 okt 2018 / Katrijn Ruts Mensenrechten Wonen Ook praktijktest voor handicap Ook praktijktest voor handicap Het platform Praktijktesten Nu vraagt om praktijktesten in te voeren. Ook om discriminatie van personen met een handicap vast te stellen. 26 sep 2018 / Patrick Vandelanotte Alle beloftes ten spijt Alle beloftes ten spijt 10 juli 2018, Vlaams Parlement: de persoonsvolgende financiering voor minderjarigen komt er NIET deze legislatuur. Zelfs een engagement om de lang wachtende kinderen hun PAB te geven blijft uit. 12 jul 2018 / Katrijn Ruts Ondersteuning "Wij kunnen niet staken" "Wij kunnen niet staken" Gabria is 18 jaar en wacht al 15 jaar op een PAB. Zij heeft geen grote lobby-organisaties zoals instellingen of vakbonden achter zich. "Als ik in de keuken op de grond ga zitten, heeft enkel mijn doch ... 17 mei 2018 / Katrijn Ruts Ondersteuning Alarm kinderrechten / PAB ! Alarm kinderrechten / PAB ! Crisisvergadering dinsdag 24 april 18u bij GRIP. Kom af, we hebben je nodig! Oproep aan iedereen die bezorgd is over de ellenlange wachttijden voor persoonlijke assistentie voor inclusie van onze kind ... 16 apr 2018 / Katrijn Ruts Ondersteuning PAB-loterij voor kinderen start weer PAB-loterij voor kinderen start weer Binnenkort kunnen kinderen met een dringende ondersteuningsnood hun kans weer wagen. Wint Janneke van Mieke? En wie vertrekt voor een tweede decennium op de wachtlijst? 12 dec 2017 / Katrijn Ruts Onderwijs Ondersteuning Een schooljaar begint op 1 september... Een schooljaar begint op 1 september... Op 1 september ging met het nieuwe schooljaar ook het nieuwe model voor ondersteuning voor het M-decreet van start. Eind goed, al goed? Journaliste Kaja Verbeke van Apache liet GRIP, het Steunpunt voo ... 08 sep 2017 / Katrijn Ruts Onderwijs Ondersteuning Meer PAB's nodig voor inclusief onderwijs Meer PAB's nodig voor inclusief onderwijs Het ontbreken van de toegang tot persoonlijke assistentie zet een rem op de doorbraak van het inclusief onderwijs in Vlaanderen. Minister Crevits en minister Vandeurzen dienen ervoor te zorgen dat er ... 24 aug 2017 / Patrick Vandelanotte Ondersteuning Cijfers jaarverslag jeugdhulp beschamend Cijfers jaarverslag jeugdhulp beschamend Heb je een minderjarig kind met een handicap? Dan is het 6 keer moeilijker om een PAB te krijgen om je kind bij jou te laten opgroeien dan een plaats in internaat of semi-internaat. Dat moet én kàn an ... 22 jul 2017 / Katrijn Ruts Ondersteuning Garandeert vermaatschappelijking van de zorg onze rechten? Garandeert vermaatschappelijking van de zorg onze rechten? Vermaatschappelijking van de zorg, marktwerking, persoonsvolgende financiering: allemaal actuele thema's waar zeer veel om te doen is in de sociale sector en de welzijnssector. Lees de visie van GRIP ... 24 mrt 2017 / Katrijn Ruts Ondersteuning Monique bepaalt zelf Monique bepaalt zelf Het verhaal van Monique Van den Abbeel illustreert dat een PAB geen luxe is maar een opstap naar inclusie. Een interview op sociaal.net 30 jan 2017 / Nancy Lievyns Een realiteitsstage voor Inge Vervotte Een realiteitsstage voor Inge Vervotte Voormalig Vlaams minister van welzijn en huidig grote baas van Emmaüs-groep Inge Vervotte gaf afgelopen weekend een interview in de krant De Morgen. Voor dit interview krijgt ze van GRIP een trofee vo ... 25 jan 2017 / Katrijn Ruts Ondersteuning Juristen kritisch over uitspraak Grondwettelijk Hof PVF-decreet Juristen kritisch over uitspraak Grondwettelijk Hof PVF-decreet In maart 2016 oordeelde het Grondwettelijk Hof dat het decreet persoonsvolgende financiering niet strijdig is met de Grondwet. Twee juristen namen het arrest onder de loep. Resultaat: een artikel in d ... 10 jun 2016 / Katrijn Ruts Ondersteuning Grondwettelijk Hof verwerpt beroep tegen PVF-decreet Grondwettelijk Hof verwerpt beroep tegen PVF-decreet In 2015 stapte vzw Iedereen BeZORGd naar het Grondwettelijk Hof. De oudervereniging vroeg de gedeeltelijke vernietiging van het decreet persoonsvolgende financiering. Het Hof sprak zich hier gisteren ... 18 mrt 2016 / Katrijn Ruts Ondersteuning Eén jaar Bourgeois I: Welzijn Eén jaar Bourgeois I: Welzijn Een dik jaar geleden startte een nieuwe Vlaamse Regering. We bekeken het welzijnsbeleid vanuit een handicap-gelijkekansenbril. 01 dec 2015 / Katrijn Ruts Ondersteuning Korte samenvatting Welzijn na 1 jaar Bourgeois I Korte samenvatting Welzijn na 1 jaar Bourgeois I De Vlaamse Regering werkt onder leiding van Minister Vandeurzen hard aan de uitvoering van het decreet persoonsvolgende financiering dat eind vorige legislatuur gestemd werd. 5 uitvoeringsbesluiten zi ... 01 dec 2015 / Katrijn Ruts Ondersteuning Het Nederlandse PGB Het Nederlandse PGB Jan Troost is een mensenrechtenactivist in Nederland. Hij strijdt al jaren voor het recht op inclusie en zelfbeschikking. Hij vertelt ons hoe het staat met het persoonsgebonden budget in Nederland. 07 sep 2015 / Katrijn Ruts Ondersteuning Kom naar de Freedom Drive 2015 Kom naar de Freedom Drive 2015 Ontmoet gelijkgezinden van over heel Europa, stap mee op voor het recht op een onafhankelijk leven of kom naar de internationale conferentie. Van dinsdag 29 september tot donderdag 1 oktober in Brusse ... 07 sep 2015 / Katrijn Ruts Ondersteuning Persbericht GRIP over procedure Grondwettelijk Hof PVF Persbericht GRIP over procedure Grondwettelijk Hof PVF GRIP steunt procedure bij Grondwettelijk Hof tegen decreet persoonsvolgende financiering. 'Vlaamse overheid moet verantwoordelijkheid opnemen tegenover personen met een handicap' 05 mei 2015 / Katrijn Ruts Ondersteuning PVF-decreet goedgekeurd door meerderheid commissie welzijn PVF-decreet goedgekeurd door meerderheid commissie welzijn Nee, het is geen aprilgrap, maar bittere ernst. Op 1 april keurden de parlementsleden van de regeringspartijen (CD&V, sp.a en N-VA) het decreet persoonsvolgende financiering goed. De parlementsleden v ... 02 apr 2014 / Katrijn Ruts Ondersteuning Nog acties tegen decreet PVF Nog acties tegen decreet PVF GRIP, Nema, Ouders voor Inclusie en Hazo zijn niet de enige die actie voeren tegen het decreet PVF. 14 mrt 2014 / Katrijn Ruts Ondersteuning PVF: 10 bezorgdheden en aanbevelingen PVF: 10 bezorgdheden en aanbevelingen Vanuit de actiegroep RIP PAB PGB protesteren GRIP, HAZO, NEMA en Ouders voor Inclusie tegen het decreet PVF. Ons nieuw beleidsdossier moet de politici duidelijk maken waarom ze het decreet beter niet ... 28 feb 2014 / Katrijn Ruts Ondersteuning Beleefde ontvangst bij partijbureaus voor rouwstoet handicap - Actiegroep RIP PAB PGB vraagt om bezinning Beleefde ontvangst bij partijbureaus voor rouwstoet handicap - Actiegroep RIP PAB PGB vraagt om bezinning Op 24/02/2014 voerden GRIP, Ouders voor Inclusie, HAZO en Nema een symbolische publieke actie over het decreet persoonsvolgende financiering. Lees het persbericht na de actie. 25 feb 2014 / Katrijn Ruts Ondersteuning Actie rouwstoet in de pers Actie rouwstoet in de pers TV, radio, papieren en online pers berichtten over de actie 'RIP ondersteuning & keuzevrijheid' op 24 februari 2014. 25 feb 2014 / Katrijn Ruts Ondersteuning Hoorzittingen PVF in parlement Hoorzittingen PVF in parlement Deze weken buigt  de Commissie welzijn van het Vlaams parlement zich over het decreet persoonsvolgende financiering. Op 25 en 26 februari mochten 10 organisaties uit het middenveld zich uitspreken ove ... 25 feb 2014 / Katrijn Ruts Ondersteuning Rouwstoet bij sp.a, CD&V en N-VA Rouwstoet bij sp.a, CD&V en N-VA Op 25 februari 2014 start in het parlement het debat over het decreet 'persoonsvolgende financiering'. Dat verandert wie recht heeft op ondersteuning en welke ondersteuning men kan krijgen. Volgens GR ... 24 feb 2014 / Katrijn Ruts Ondersteuning Decreet Persoonsvolgende financiering naar parlement Decreet Persoonsvolgende financiering naar parlement Vrijdag 31 januari 2014 keurde de Vlaamse Regering het ontwerpdecreet persoonsvolgende financiering goed. Het decreet is nu klaar om te worden besproken in het Vlaams Parlement. 03 feb 2014 Ondersteuning Kritiek op decreet PVF vanuit Centrum voor gelijkheid van kansen Kritiek op decreet PVF vanuit Centrum voor gelijkheid van kansen De Vlaamse Regering heeft het voorontwerp van decreet over persoonsvolgende financiering een eerste keer "principieel" goedgekeurd. Het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding le ... 30 sep 2013 / Katrijn Ruts Ondersteuning Reactie GRIP op conceptnota PVF Reactie GRIP op conceptnota PVF Op 15 mei 2013 maakte Vlaams Minister van Welzijn Jo Vandeurzen de conceptnota persoonsvolgende financiering bekend. 15 jul 2013 Ondersteuning Minister Vandeurzen over PVF in Commissie Welzijn Minister Vandeurzen over PVF in Commissie Welzijn Op 2 juli debatteerde de Commissie Welzijn van het Vlaams Parlement over de conceptnota persoonsvolgende financiering (PVF). Minister Vandeurzen wil met PVF het hele ondersteuningsbeleid voor personen ... 12 jul 2013 / Katrijn Ruts Ondersteuning Minister Vandeurzen hervormt Minister Vandeurzen hervormt Dit voorjaar werkt Minister van Welzijn Jo Vandeurzen de toekomstige financieringswijze van de ondersteuning van personen met een handicap uit. GRIP zette 10 aandachtspunten voor de toekomstige financ ... 22 feb 2013 / Katrijn Ruts
Verberg submenu