vraag en antwoord: ondersteuning

Ondersteuning vraag en antwoord: ondersteuning

Personen met een handicap hebben recht op voldoende en de juiste ondersteuning voor een menswaardig en onafhankelijk leven en voor volwaardige participatie. Zij hebben het recht om zelf te kiezen wie hen ondersteunt, waar en wanneer, voor welke taken en op welke manier.

GRIP moedigt de overheid aan om hiervoor voldoende overheidsbudgetten te voorzien en te zorgen dat personen met een handicap die zelf daadwerkelijk kunnen inzetten volgens hun keuzes.

Hebt u vragen over uw recht op ondersteuning, de organisatie van uw zorg en ondersteuning of hoe u aan de slag kan met een PVF-budget?

U kan terecht bij:

ZORGWIJS

Zorgwijs is een website van PVBwijzer. Deze website wil mensen met een handicap de weg wijzen naar zorg en ondersteuning die het best bij hen past.

Een van de bijstandsorganisaties

Een bijstandsorganisatie helpt PVB-budgethouders bij de opstart en het beheer van hun persoonsvolgend budget (PVB) en de organisatie van hun ondersteuning.

Een bijstandsorganisatie kan ook de houders van een persoonlijke-assistentiebudget deskundig advies verlenen over hun verplichtingen en activiteiten als werkgever (aanwerving van assistenten, richtlijnen van het VAPH, overeenkomsten, reglementering interim-werk, ...).

Adressen van de bijstandsorganisaties op de website van het VAPH

Federatie Collectief Overleg Personen met een Handicap (FOVIG)

FOVIG ondersteunt de collectieve overlegorganen (voormalige gebruikersraden) in voorzieningen van het VAPH. U kan FOVIG bereiken via de webpagina LOKET.

Deze verenigingen hebben een infoloket waar je met al je vragen terecht kan:

Kannet wegwijs (voormalige KVG / Kando)

Dito Wegwijzer, aanspreekpunt voor alle vragen over handicap: wegwijzer - Dito vzw

MS-Liga Vlaanderen (specifiek voor mensen met multiple sclerose)

Advocaten

Soms kan het aangewezen zijn om een advocaat in te schakelen om uw recht op ondersteuning aan te vechten. Zo bijvoorbeeld wanneer u vaststelt dat u te lang op de wachtlijst voor een PVF-budget blijft staan.

Voor meer informatie over advocaten die ervaring hebben met het recht op ondersteuning contacteert u best Patrick Vandelanotte, coördinator van GRIP.

Gerelateerde artikels

Ondersteuning Oproep actie 6 februari Oproep actie 6 februari Actiegroep Recht op Ondersteuning roept op tot actie. 26 jan 2024 / Patrick Vandelanotte Ondersteuning VN-Verdrag Persoonlijke Assistentie 20 jaar: Nadia en Nabil Persoonlijke Assistentie 20 jaar: Nadia en Nabil Nadia Hadad en haar assistent Nabil Barssa reflecteren naar aanleiding van de twintigste verjaardag van het Persoonlijk Assistentiebudget (PAB) over het belang van zelfgestuurde ondersteuning. 15 feb 2021 / Lynn Formesyn Persoonlijke Assistentie 20 jaar: Lies en Hilde Persoonlijke Assistentie 20 jaar: Lies en Hilde Precies een maand geleden vierden we de 20ste verjaardag van Persoonlijke Assistentie in Vlaanderen. Lies: “Door persoonlijke assistentie heb ik een leven zoals jij." 15 jan 2021 / Katrijn Ruts Persoonlijke Assistentie 20 jaar: Dominiek en Lana Persoonlijke Assistentie 20 jaar: Dominiek en Lana 15 december 2000: Met het PAB-besluit opende de toenmalige Vlaamse Regering de weg naar vrijheid en inclusie. Dominiek: "Het was voor mij een openbaring." 15 dec 2020 / Katrijn Ruts Aftrap Campagne 20 jaar Persoonlijke Assistentie Aftrap Campagne 20 jaar Persoonlijke Assistentie Voorzitter van GRIP Luc Demarez op 20-jarig bestaan van het PAB: "Persoonlijke assistentie is de weg naar vrijheid... maar nog te onbekend en onbemind" 15 dec 2020 / Katrijn Ruts Ministers laten veertigers, vijftigers en zestigers jaren in rusthuizen zitten. Ministers laten veertigers, vijftigers en zestigers jaren in rusthuizen zitten. Joke (40) en Herman (62) wonen in een woonzorgcentrum omdat ze op de wachtlijst staan voor een PVB. GRIP sprak met hen. 25 nov 2020 / Katrijn Ruts Persoonlijke assistent: over een topjob gesproken Persoonlijke assistent: over een topjob gesproken Met haar budget in de hand kon Gabria (20 jaar) Nena aanwerven. Zij bouwt nu elke dag aan haar eigen leven. 13 okt 2020 / Katrijn Ruts "Onze regeringen moeten recht op ondersteuning respecteren" "Onze regeringen moeten recht op ondersteuning respecteren" Hoe verging het personen met een handicap tijdens het coronabeleid? Daarover ging het deze maand in het Vlaams Parlement. Wat vindt GRIP? 28 sep 2020 / Katrijn Ruts Mensenrechten Ondersteuning Wachtlijsten voor personen met een handicap: een pure schending van de mensenrechten… maar in Vlaanderen is dat geen probleem dat opgelost moet worden Wachtlijsten voor personen met een handicap: een pure schending van de mensenrechten… maar in Vlaanderen is dat geen probleem dat opgelost moet worden We zeggen het bewust laconiek. Er is weer even aandacht voor de wachtlijsten voor zorg en ondersteuning van personen met een handicap. Vorige week kwam dit aan bod in de coronacommissie van het Vlaams ... 23 sep 2020 / Patrick Vandelanotte "Nu kan ik nog van mijn oren maken" "Nu kan ik nog van mijn oren maken" Herman woont noodgedwongen in een woonzorgcentrum omdat zijn persoonsvolgend budget uitblijft. Maar hij laat van zich horen, deze keer op sociaal.net! 03 sep 2020 / Katrijn Ruts
Verberg submenu