Persoonlijke assistent: over een topjob gesproken
Met haar budget in de hand kon Gabria (20 jaar) Nena aanwerven. Zij bouwt nu elke dag aan haar eigen leven.
Hoe een persoonlijke assistent het verschil maakt
Persoonlijke wat? Persoonlijke assistent.
Veel mensen weten niet wat persoonlijke assistentie is. Soms hebben mensen er ook een verkeerd beeld van. Nochtans is het een enorm belangrijke job. Wat het precies inhoudt, verschilt enorm naargelang de ondersteuningsnoden van de persoon.
Hoe een persoonlijke assistent een wereld van verschil maakt in het leven van een persoon kan je vandaag lezen op sociaal.net.
Gabria, haar persoonlijke assistente Nena, en haar ouders laten je even mee kijken en mee voelen.
Lees het artikel op sociaal.net Hoe een persoonlijke assistent dromen waarmaakt: "Ik ben echt gelukkig nu"
Wat vindt GRIP?
Er gaat nog veel te weinig aandacht naar persoonlijke assistentie. Dat is onterecht. We hopen dat wie het verhaal van Gabria en Nena leest, begrijpt hoe belangrijk persoonlijke assistentie is.
Persoonlijke assistentie wordt door het beleid nog altijd achtergesteld tegenover hulp uit een voorziening. Ook daar kan je iets over lezen in het artikel.
GRIP wil de waarde van persoonlijke assistentie en het recht op persoonlijke assistentie onder de aandacht brengen. We zijn blij dat sociaal.net het verhaal van Gabria en Nena gepubliceerd heeft. Persoonlijke assistentie maakt dagelijks deel uit van personen met een handicap, jonger en ouder, die dagelijks inclusie waarmaken. Dit mag nog veel meer echt gezien en gewaardeerd worden.
Diversiteit
Ondersteuningsnoden zijn heel verschillend. Mensen zijn heel verschillend. Welke persoonlijke assistent bij welke persoon past, ligt daarom niet vast. Het is dus belangrijk dat er zich voldoende mensen aanbieden om te werken als persoonlijke assistent. Momenteel is er nog een tekort aan persoonlijke assistenten.
Als persoonlijke assistent doe je een belangrijke bijdrage om in de praktijk mensenrechten te realiseren. Je maakt dagelijks het verschil voor een persoon met een ondersteuningsnood. Je stelt je ten dienste van wat voor die persoon belangrijk is. Belangrijk is dat het klikt tussen jullie en dat je je kan vinden in de concrete verwachtingen van de persoon met een handicap.