Mijn handicap, mijn rechten! Omdat we geen tweederangsburgers zijn.

20 jaar GRIP in 2020. We duiken maandelijks in ons rijke archief en brengen voorbije acties en campagnes terug onder de aandacht.
Op 3 december 2013, Internationale Dag voor Mensen met een Handicap, lanceerde GRIP de campagne ‘Mijn handicap, mijn rechten! Omdat we geen tweederangsburgers zijn.’ Zo wilde GRIP het VN-Verdrag Inzake de Rechten van Personen met een Handicap bekend maken.
VN-Verdrag Inzake de Rechten van Personen met een Handicap (VRPH)
Mensen met een beperking zijn mensen met rechten, net als ieder ander. Om dit te verzekeren is er een mensenrechtenverdrag voor mensen met een beperking: het VRPH. België ondertekende dit verdrag in 2009.
4 jaar na de ondertekening wilde GRIP met een campagne het VRPH en haar principes bekend maken bij het brede publiek. Het verdrag maakt duidelijk dat zij volwaardig moeten kunnen deelnemen aan de samenleving, en dat op alle domeinen: onderwijs, werk, wonen, toegang tot gebouwen en diensten, …
De campagne
De campagne bestond uit een campagnefilm, een artikel in Metro en een ludieke actie in het station van Antwerpen.

Kent de Vlaming het VRPH?

Uit de resultaten van een onderzoek van GRIP in november 2020 blijkt dat er nog maar weinig kennis is over dit verdrag bij de Vlamingen.
27% weet dat er een VN Handicapverdrag bestaat (tegenover 78% die het Kinderrechtenverdrag kent). Bij diegenen die het verdrag kennen, is deze kennis eerder laag: 82% van hen geeft aan niet heel goed op de hoogte te zijn van de inhoud.
GRIP is niet echt verwonderd over dit slechte resultaat. In Vlaanderen is er nog veel te weinig aandacht voor de mensenrechten van personen met een handicap. En tot op heden heeft de overheid ook nauwelijks geïnvesteerd in sensibilisatie op dat vlak.
Voorzitter Luc Demarez ziet dit zo: “Wanneer wij vanuit de mensenrechten en het VN-Verdrag spreken, worden wij vaak nog aanzien als extremisten. Ook door beleidsmakers die zelf naar het VN-Verdrag verwijzen. Denk maar aan onze standpunten rond inclusief onderwijs of deïnstitutionalisering. Dit wijst erop dat men in Vlaanderen nog een hele weg af te leggen heeft om de rechten van personen met een handicap te respecteren”.
Gerelateerde artikels









