GRIP gaat met schaduwrapport naar VN-Comité in Genève
JA zeggen, JA doen?!
Op 2 juli 2024 komt GRIP naar buiten met een tweede schaduwrapport over het VN-Verdrag Handicap. Dat rapport legt GRIP voor aan het VN-Comité dat op 22 augustus in Genève België ondervraagt over de uitvoering van dit verdrag.
Op 2 juli 2009 keurden België en Vlaanderen het VN-Verdrag Handicap goed. 15 jaar geleden dus. Je zou verwachten dat er in 15 jaar heel wat stappen vooruit gezet zijn om de rechten van personen met een handicap te versterken. Want JA zeggen… is toch ook JA doen?
Onvoldoende
GRIP merkt dat Vlaanderen op tal van punten geen grondig werk maakt van de implementatie van het VN-Verdrag Handicap. Dit betekent dat Vlaanderen de rechten van personen met een handicap onvoldoende respecteert. De voorbije 15 jaar zijn er wel een aantal stappen gezet. Maar op een aantal heel belangrijk punten dienen we echt van mensenrechtenschendingen te spreken. Zeker wanneer beleidsmakers al 15 jaar tijd hadden om dit VN-Verdrag na te leven.
Het VN-Verdrag stelt dat er ten volle werk moet worden gemaakt van inclusie (full inclusion). GRIP stelt evenwel vast dat het beleid in Vlaanderen voor een afgezwakte versie gaat (inclusie light). Zo worden bepaalde richtlijnen aan de kant geschoven of geherinterpreteerd; bijvoorbeeld op het vlak van inclusief onderwijs en deïnstitutionalisering.
GRIP trekt naar Genève om op een aantal pijnpunten te wijzen
GRIP dient het schaduwrapport in bij het VN-Comité. In augustus gaan Nadia Hadad en Patrick Vandelanotte naar Genève om dat rapport met hen te bespreken. Zij zullen onder meer de volgende punten voorleggen aan het VN-Comité:
- Omdat de Vlaamse Regering onvoldoende budget beschikbaar maakt voor ondersteuning, blijft het probleem van de wachtlijsten aanhouden. Ongeveer 20.000 volwassenen en minderjarigen staan op een wachtlijst bij het VAPH, met wachttermijnen die oplopen tot 20 jaar.
- Vlaanderen houdt een apart systeem voor speciaal onderwijs in stand, breidt dit zelfs verder uit en investeert ondermaats in inclusief onderwijs.
- Mensen met een handicap zijn duidelijk ondervertegenwoordigd op de reguliere arbeidsmarkt. En werkplekken zijn in Vlaanderen nog onvoldoende omgevormd tot inclusieve werkplekken met de nodige redelijke aanpassingen.
- De uitkeringen voor personen met een handicap liggen nog steeds lager dan de armoederisicodrempel.
- Zelfs na 15 jaar is er nog geen globaal plan van aanpak in lijn met het VN-Verdrag dat aangeeft hoe we in België het VN-Verdrag zullen waarmaken en dus de rechten van mensen met een handicap zullen respecteren.
Schaduwrapport mensenrechten en handicap: tweede schaduwrapport Vlaanderen (België) 2024
De versie die we voorleggen aan het VN-Comité kan je hier downloaden.
We hebben ook een Vlaamse versie uitgewerkt, die houdt minder rekening met de formaliteiten van het VN-Comité. De Vlaamse versie kan je hier downloaden.
Ook Unia en het Belgian Disability Forum (BDF) dienen een schaduwrapport in.
GRIP te gast in De Ochtend
Op 2 juli was er een interview met bestuurslid Nadia Hadad in De Ochtend (Radio 1).
Zij gaf toelichting bij het schaduwrapport van GRIP. Ze wees daarbij onder meer op het probleem van de wachtlijsten: "De Vlaamse Regering heeft onvoldoende budget vrijgemaakt voor ondersteuning. De wachtlijsten van mensen met een handicap die een aanvraag hebben gedaan voor zorg en ondersteuning zijn daar een voorbeeld van. Sommigen wachten al 20 jaar".
Het radio interview kun je hier herbeluisteren.