Nieuwe beheersovereenkomst VRT
Eindelijk streefcijfers voor mensen met een handicap op het scherm.
Eind 2020 sloot de Vlaamse Regering de nieuwe beheersovereenkomst af met de VRT. Het document toont ambitie in verband met de beeldvorming van personen met een handicap. Vooral het streefcijfer schermzichtbaarheid is een grote stap vooruit waarop GRIP zelf ook had aangedrongen.
Beheersovereenkomst 2021-2025
Op 10 december 2020 ondertekenden Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) en Frederik Delaplace en Luc Van den Brande, respectievelijk CEO en voorzitter van de raad van bestuur van de VRT, de nieuwe beheersovereenkomst tussen Vlaanderen en de openbare omroep. Deze overeenkomst legt voor de komende vijf jaar vast aan welke afspraken de VRT zich moet houden om financiële middelen te ontvangen van de Vlaamse overheid.
De openbare omroep van en voor iedereen
Op meerdere plekken in de beheersovereenkomst meldt de VRT de publieke omroep te willen zijn voor alle Vlamingen. Ze wil de hele Vlaamse bevolking informeren, inspireren, onderling verbinden en met een relevant aanbod bijdragen aan het brede maatschappelijke debat. De VRT wil iedereen bereiken en de Vlaamse samenleving in al haar verscheidenheid weergeven.
Bijzondere aandacht gaat daarbij ook uit naar de schermaanwezigheid van mensen met een handicap. Zo wordt (voor het eerst) voor de kwantitatieve weergave van personen met een handicap in het intern en extern geproduceerde video-aanbod een streefcijfer gehanteerd van 2%. De realisatie daarvan wil men nagaan aan de hand van representatieve steekproeven.
Ook over de kwalitatieve weergave van personen met een handicap doet de beheersovereenkomst enkele uitspraken. Zo zegt de VRT, net als in de vorige beheersovereenkomst, met ambitie te willen inzetten op een representatieve en genuanceerde beeldvorming in haar aanbod. (Onder meer) personen met een handicap zullen meer inclusief worden afgebeeld en niet slechts in functie van dit aspect van hun leven.
Streefcijfers schermzichtbaarheid check!
In de beheersovereenkomst vormen streefcijfers schermzichtbaarheid voor het aantal vrouwen en nieuwe Vlamingen dat de VRT zeker in haar aanbod wil weergeven al jaren een constante. Ook voor personen met een handicap is voldoende worden afgebeeld in de media belangrijk om als groep gekend en erkend te worden in de samenleving. Toch werd tot op heden voor deze laag uit de bevolking geen streefcijfer gehanteerd.
Het percentage waarmee personen met een handicap op de VRT-kanalen aan bod komen, lag tot recent dan ook erg laag, namelijk rond de 1%, daar waar personen met een handicap meer dan 10% van de Vlaamse bevolking uitmaken. Wel steeg dit percentage het laatste jaar naar 1,5%. Dit toont aan dat de inspanningen van de VRT op vlak van diversiteit lonen en verbetering mogelijk is.
Streefcijfers zijn vrijblijvend van aard en het niet behalen ervan door een organisatie gaat, in tegenstelling tot bij quota’s, niet gepaard met sancties. Echter, ze helpen wel doelstellingen te concretiseren, objectiveren en toestanden te vergelijken op basis waarvan optimalisatie bekeken kan worden. GRIP pleitte de voorbije jaren dan ook voor de opname van een streefcijfer van 2% voor de schermweergave van personen met een handicap bij de VRT. Dit gebeurde onder meer via een adviesnota, diverse gesprekken met het kabinet van minister Dalle en een hoorzitting in het Vlaams parlement. Dat de beheersovereenkomst nu dit streefcijfer opneemt ziet GRIP als een belangrijke stap vooruit.
Een inclusieve weergave en samenwerking met het veld
Ook de melding in de beheersovereenkomst dat de VRT met ambitie zal inzetten op een inclusieve beeldvorming van personen met een handicap ligt in lijn met de wensen van GRIP. Dat de omroep ten slotte verder wil samenwerken met expertorganisaties om haar doelstellingen rond diversiteit te realiseren, vindt GRIP zowel zinvol als noodzakelijk.
Conclusie
De nieuwe beheersovereenkomst tussen de VRT en de Vlaamse overheid getuigt van ambitie en goede intentie wat betreft de beeldvorming van personen met een handicap. Zowel voor de kwantitatieve als kwalitatieve weergave van deze bevolkingsgroep bevat het document duidelijke doelstellingen. Er ligt werk op de planken om deze doelstellingen uit te voeren en we kunnen wel nog enkele kanttekeningen maken. Maar bij deze beheersovereenkomst zijn we vooral trots op onze openbare omroep en zeggen we: VRT, chapeau!
Lees hier de beheersovereenkomst 2021-2025.