Ouders van kinderen met Downsyndroom tonen hun fierheid met een tattoo
Downsyndroom staat ons geluk niet in weg
De ‘Lucky Few’-beweging is ontstaan in de VS en staat voor de verbondenheid tussen ouders en familieleden van kinderen met Downsyndroom. De drie pijlen symboliseren de drievoud van het chromosoom 21 en hoe ouders van kinderen met Downsyndroom veerkrachtig opstaan en vooruit stappen. Ouders willen hiermee aangeven hoe fier ze zijn met hun kinderen met Downsyndroom en hoezeer ze geloven in de mogelijkheden van hun kinderen.
Op zondag 18 maart hebben een twintigtal ouders en familieleden van kinderen met Downsyndroom dezelfde ‘Lucky Few’ tattoo laten zetten. Ze kwamen daarvoor samen bij Glorybound Tattoo in de Antwerpse Wolstraat.
Om 11u was Kim Beyers de eerste om de tattoo te zetten. Zij is de mama van Thor en gaf aan: "Ik ben blij dat Thor met Down in ons gezin is gekomen. Ik zou het niet meer anders willen". Alsof een tattoo zetten nog niet genoeg stress gaf, was er ook nog een TV-ploeg van ATV bij.
Na Kim was het een komen en gaan van ouders en familieleden. Sommigen beslisten op het moment zelf nog om de tattoo te zetten.
Dit is de eerste keer dat ouders in Vlaanderen samen de Lucky Few tattoo laten aanbrengen. Ze deden dit in het kader van de internationale Downsyndroomdag van 21 maart.
Tegen negatieve kijk en uitsluiting van kinderen met Down
Het is ook een ‘welgemeende fuck you’ tegen een maatschappij die mensen met Downsyndroom vaak nog negatief benadert en kansen ontneemt. Babs De Wacker uit Schilde is één van de initiatiefnemers. Zij maakte twee jaar geleden mee dat haar zoon Maxim (9) niet meer welkom was in zijn school Sint-Ludgardis in Schoten. Samen met haar man Hans De Mondt klaagde ze dit aan, onder meer met een open brief op Facebook waarmee ze ook de kranten haalden. Maar er zat niets anders op dan van school te veranderen. Er is wel een M-decreet, maar dit weerhoudt scholen niet om leerlingen met Downsyndroom onterecht te weigeren.
Ook vanuit de medische wereld wordt jammer genoeg vaak nog negatief op Downsyndroom gereageerd. Zo wordt de NIP-test vaak voorgesteld als een triomf van de wetenschap die kan verhinderen dat er nog kinderen met Down worden geboren omdat ze de maatschappij veel geld zouden kosten. Vooral die voorstelling heeft veel ouders gekwetst. “Wij zijn niet tegen die test, maar stel het downsyndroom niet a priori als iets heel ergs voor, laat de mensen kennismaken met personen met down zodat toekomstige ouders zelf die beslissing kunnen maken.”
Ook Sandra Van Trappen heeft de ‘Lucky Few’ tattoo laten zetten. Sandra en haar man wisten tijdens de zwangerschap dat Olivia (nu 2 jaar) Downsyndroom had. “Mijn gynaecoloog sprak vrij negatief over kinderen met het downsyndroom”, getuigt ze. “We zijn dan richting Gent gegaan om onze zwangerschap daar verder te laten opvolgen door een andere, onpartijdige gynaecoloog.” Sandra vindt de symboliek achter de drie pijltjes mooi. “De pijltjes tonen aan hoe hoog je kan vliegen, als een pijl uit een boog. Een pijl in een handboog trek je eerst terug alvorens hij losgelaten wordt en dan hoger gaat vliegen. Eerst krijgen we als ouder het slechte nieuws te verwerken. Maar eens onze kinderen ondersteuning krijgen, merken we dat ze tot heel wat in staat zijn. En dat ze al onze verwachtingen overtreffen.”
Reportage ATV