Persoonlijke Assistentie 20 jaar: Gabria en Nena

Ondersteuning VN-Verdrag Persoonlijke Assistentie 20 jaar: Gabria en Nena

Gabria Vermeir en haar assistente Nena Baerbier delen met ons hoeveel meerwaarde het kunnen inzetten van een persoonlijk assistentiebudget (PAB) al heeft gebracht in het leven van een jongevrouw met het syndroom van Down.

Gabria Vermeir en Nena Baerbier

Een hecht duo

Gabria Vermeir en Nena Baerbier

Gabria, kan jij jezelf even voorstellen aan de lezer?

Ik ben Gabria Vermeir, ik ben 21 jaar en ik studeer in Gent in het Secundair Kunstinstituut, waar ik inclusief onderwijs volg. Ik ben geboren in Geraardsbergen en woon met mijn ouders samen en met mijn familie. In mijn vrije tijd hou ik van dansen, koken, lezen en zingen. Ik heb een lief, Ward Baetens, en hij is heel charmant, intens en houdt van ambiance en vriendelijkheid.

Nena, aan jou dezelfde vraag.

Ik ben ondertussen al anderhalf jaar persoonlijk assistent van Gabria en vind het geweldig om haar bij te staan om zo inclusief mogelijk te leven en haar te ondersteunen bij het realiseren van haar dromen. Van opleiding ben ik pedagogisch coach na een bacheloropleiding Pedagogie van het Jonge Kind.

Gabria Vermeir en assistente Nena Baerbier

Toekomstgericht

Gabria Vermeir en assistente Nena Baerbier

Gabria, hoe zou jij Persoonlijke Assistentie omschrijven aan iemand die dat helemaal nog niet kent?

Nena helpt me met kleine dingen waarbij ik ondersteuning nodig heb of soms moeilijk is. Assistentie betekent voor mij bijvoorbeeld helpen bij kleine porties eten, leren de tijd in te schatten, tips geven tijdens gesprekjes om te socialiseren, de trein nemen, fietsen in Gent (op gevaarlijke kruispunten oversteken), op school helpen om op tijd te zijn om de les te beginnnen en me bij mij thuis helpen voorbereiden om zelfstandig te kunnen wonen. Ik vind mijn assistente tof en schattig.

Nena, als iemand jou vraagt wat jij in het dagelijks leven doet, wat vertel jij dan?

Ik vertel dan meestal dat persoonlijke assistentie betekent dat ik er ben voor Gabria om er samen voor te zorgen dat ze haar leven kan leiden zoals zij het wil. Voor mij vertrekt alles altijd vanuit Gabria: Wat zijn haar dromen? Wat zijn haar uitdagingen? Wat zijn haar talenten? Rekening houdend met al die aspecten, gaan we samen, in afstemming met haar ouders en met Gabria haar andere assistenten, op weg om toe te werken naar haar toekomst. Ik vind het belangrijk om er te zijn wanneer het nodig is, en op de achtergrond te blijven wanneer het kan.

Gabria, jij en je familie hebben 15 jaar moeten wachten op een persoonlijk assistentiebudget (PAB). Is je leven heel veel veranderd sinds de komst van Nena?

Ik heb Nena leren kennen in Antwerpen tijdens een danskamp, waar ze mij en mijn vriendin Anneleen als jobstudent de hele week ondersteunde op hotel. We deden ook leuke uitstapjes zoals naar de zoo en gaan winkelen. Nena hielp me ook bij het omgaan met geld. Sinds Nena er is, kan ik gezondere keuzes maken, zoals meer bewegen met dans work-outs, genoeg water drinken en zelfstandig leren koken. Ik kan ook afspreken met vriendinnen, samen op reis gaan, zoals vorige zomer met mijn vriendin Anneleen en Nena naar Milaan, en toffe hobby’s doen.

Mijn mama en papa hebben voor ik een assistent had, heel veel tijd aan mij moeten geven om te helpen. Ze moesten veel tijd stoppen in het zoeken naar vrijwilligers bijvoorbeeld, om naar school te kunnen gaan, me te helpen studeren en me te helpen als ik kleine uitdagingen had. Nu ik een assistent heb, is het echt leuk. De assistent helpt me nu bij alles wat ik wil doen en helpt me ook om te socialiseren met het gezin. De band met mijn ouders is nog beter dan vroeger, we kunnen heel veel lachen. Mijn mama en papa hebben nu veel meer tijd voor zichzelf. Mijn gezin en mijn assistenten bespreken heel veel en werken samen om me zo goed mogelijk te helpen. Ik vind het fijn dat mijn assistenten bij mij thuis komen.

Garbia Vermeir en Nena Baerbier

Meer dan een oppas

Garbia Vermeir en Nena Baerbier

Hoe ziet een gemiddelde week samen er bij jullie uit?

Gabria: Sommige dagen ga ik samen met Nena naar school, andere dagen blijven we thuis. Wanneer ik hier thuis ben, leer ik zelfstandig koken en gezonde keuzes maken, spreek ik af met mijn lief en videobel ik met vriendinnen. In het weekend zie ik Nena op zaterdag en dan doen we samen leuke, ontspannende dingen. Elke eerste zaterdag van de maand doe ik inclusief theater bij het Scheldeoffensief in Merelbeke. Ook Nena acteert dan met ons mee. Op maandag komt Wouter, hij is een jobstudent en helpt me thuis en op school. Ik krijg ook soms hulp van Reninka, zij is verzorgende bij I-Mens. Ik wandel en kook veel met Reninka. Op zondag heb ik geen assistent. Dan is het echt ‘chilltime’ voor mij en doe ik leuke dingen zoals dansen, film kijken en zingen. Mijn ouders, zus en broer zijn dan altijd thuis.

Nena: Ik ben nu deeltijds assistent van Gabria en halftijds ondersteuner inclusief onderwijs voor leerlingen met verstandelijke beperking. Ik stel me graag heel flexibel op, bijvoorbeeld wanneer er later op een avond eens iets te doen is of ze wil gaan logeren bij een vriendin. We zijn een hecht duo. Als ik in de klas ondersteun en Gabria begrijpt iets niet of heeft een blokkade, dan help ik. Als er plots een medestudent Gabria helpt of uitleg geeft, laat ik dat natuurlijk gebeuren en hou ik me op de achtergrond. Dat ik ook in het weekend beschikbaar ben, is een heel bewuste keuze omdat we zo haar vrije tijd meer kunnen vormgeven en vriendschappen helpen uitbouwen en onderhouden.

Nena, wat zijn de pluspunten aan je job? En, als je kijkt naar hoe Persoonlijke Assistentie momenteel in ons land geregeld is, zijn er dingen die je anders zou willen zien?

Geen enkele dag is hetzelfde. Ik kom in verschillende contexten en werk met verschillende mensen samen, zoals de andere assistenten van Gabria’s vrienden, leerkrachten, de regisseur van het toneel en natuurlijk ook het gezin van Gabria. Er zijn ook heel wat leuke dingen die wij samen kunnen doen, zoals naar een dansvoorstelling gaan met haar lief Ward en haar ondersteunen tijdens uitstapjes.

Precies omdat ik in zoveel afwisselende contexten kom, komen er ook altijd andere uitdagingen bij kijken. Dat de job zo uiteenlopend is, is voor mij het grootste pluspunt.

Wat ik graag anders zou zien, is het beeld dat leeft rond assisent zijn. Voor mij mag het veel meer gezien worden als een waardevolle job. Veel mensen lijken er op neer te kijken, ze zien het vaak als niet meer dan een ‘oppas’ of gewoon wat ‘erbij zijn’ doorheen de dag. Maar natuurlijk is persoonlijke assistentie veel meer dan dat. Dankzij assistentie op maat kunnen mensen met een beperking hun eigen plek in de maatschappij innemen zoals zij dat graag willen en kunnen ze, zoals iedereen, zélf hun dromen najagen.

Wat ik ook nog jammer vind, is dat er weinig omkadering is voor persoonlijke assistenten. De mama van Gabria moet alles maar allemaal zelf uitzoeken. Het is niet helder wat wel en niet kan, waar ze wel of geen recht op hebben.

Garbia Vermeir en Nena Baerbier

Levensgenieten

Garbia Vermeir en Nena Baerbier

Gabria, waar droom jij van om in 2021 samen met Nena te doen?

Ik wil graag met mijn lief naar een kerstvakantiehuisje met een beetje hulp van de assistent. Het is mijn droom om zelfstandig te wonen. Dat oefenen in een gezellig vakantiehuisje met Ward zou ik zalig en romantisch vinden.

Als je aan onze beleidsmakers zou mogen vertellen waarom Persoonlijke Assistentie zo belangrijk is, wat zou je hen dan vertellen?

Dat ik dankzij een persoonlijk assistent mijn eigen keuzes kan maken en denken aan een mooie toekomst. Ik kan de dingen doen die ik wil doen en die voor mij belangrijk zijn. Dankzij Nena kan ik bijleren en genieten van een inclusief leven, genieten van vriendschappen en mijn lief Ward, zoals andere meisjes van mijn leeftijd. Nu ben ik pas echt gelukkig!

[De foto's in dit artikel werden gemaakt door © Sien Verstraeten]

Gerelateerde artikels

Persoonlijke assistentie: wettelijk geregeld Persoonlijke assistentie: wettelijk geregeld Al 20 jaar krijgen mensen met een handicap in Vlaanderen via persoonlijke assistentie grip op het eigen leven. 22 sep 2021 / Katrijn Ruts Ondersteuning #Neetegennógminder: steun onze juridische actie! #Neetegennógminder: steun onze juridische actie! Geef mensen met een handicap recht van spreken! 29 jun 2021 / Lynn Formesyn Ondersteuning Persoonlijke Assistentie 20 jaar: ‘Ik ben geen kostenpost, ik ben een investering waard’ Persoonlijke Assistentie 20 jaar: ‘Ik ben geen kostenpost, ik ben een investering waard’ Maandelijks interviewt GRIP een budgethouder én een persoonlijk assistent om de meerwaarde van deze zelfgestuurde vorm van ondersteuning in de verf te zetten. Deze keer doen Glenn en Kenny samen hun v ... 16 jun 2021 / Lynn Formesyn Mensenrechten Ondersteuning Stap jij mee met GRIP naar de Raad van State? Stap jij mee met GRIP naar de Raad van State? Mensenrechtenorganisatie GRIP onderzoekt samen met Progress Lawyers Network een stap naar de Raad van State voor de nietigverklaring van een besluit van de Vlaamse Regering dat de rechten van een groe ... 09 jun 2021 / Lynn Formesyn Ondersteuning Leven on hold: vinden we dat normaal voor mensen met een handicap? Leven on hold: vinden we dat normaal voor mensen met een handicap? De gelatenheid over de wachtlijsten is groot. Lees onze opinie. 31 mei 2021 / Lynn Formesyn Ondersteuning Persoonlijke Assistentie 20 jaar: 'Mijn handen en voeten: zonder persoonlijk assistent heb ik geen bewegingsvrijheid' Persoonlijke Assistentie 20 jaar: 'Mijn handen en voeten: zonder persoonlijk assistent heb ik geen bewegingsvrijheid' 18 mei 2021 / Lynn Formesyn Ondersteuning Persoonlijke Assistentie 20 jaar: Geen eenzaam isolement dankzij persoonlijke assistentie Persoonlijke Assistentie 20 jaar: Geen eenzaam isolement dankzij persoonlijke assistentie Monique Van den Abbeel en vrijwilliger Lieven Debrauwer reflecteren samen over de meerwaarde die persoonlijke assistentie in hun leven brengt. 15 apr 2021 / Lynn Formesyn Ondersteuning Waarom blijft 'de wachtlijsten aanpakken' zo pijnlijk ondermaats? Waarom blijft 'de wachtlijsten aanpakken' zo pijnlijk ondermaats? Hannah (27) en haar ouders Marjan en Guy wachten al jaren op een budget en verkijken daardoor mooie kansen op een verderzetting van een inclusief leven. Hoe zwaar de impact daarvan kan zijn, hoor je i ... 02 apr 2021 / Lynn Formesyn Ondersteuning Met persoonsvolgende budgetten kan je niet zomaar spelen Met persoonsvolgende budgetten kan je niet zomaar spelen GRIP vraagt de Vlaamse Regering om verduidelijking inzake hun plannen om de toegekende persoonsvolgende budgetten (PVB's) van mensen op de wachtlijst zomaar aan te passen aan de nieuw ingevoerde budge ... 16 feb 2021 / Lynn Formesyn Ondersteuning VN-Verdrag Persoonlijke Assistentie 20 jaar: Nadia en Nabil Persoonlijke Assistentie 20 jaar: Nadia en Nabil Nadia Hadad en haar assistent Nabil Barssa reflecteren naar aanleiding van de twintigste verjaardag van het Persoonlijk Assistentiebudget (PAB) over het belang van zelfgestuurde ondersteuning. 15 feb 2021 / Lynn Formesyn Persoonlijke Assistentie 20 jaar: Lies en Hilde Persoonlijke Assistentie 20 jaar: Lies en Hilde Precies een maand geleden vierden we de 20ste verjaardag van Persoonlijke Assistentie in Vlaanderen. Lies: “Door persoonlijke assistentie heb ik een leven zoals jij." 15 jan 2021 / Katrijn Ruts Persoonlijke Assistentie 20 jaar: Dominiek en Lana Persoonlijke Assistentie 20 jaar: Dominiek en Lana 15 december 2000: Met het PAB-besluit opende de toenmalige Vlaamse Regering de weg naar vrijheid en inclusie. Dominiek: "Het was voor mij een openbaring." 15 dec 2020 / Katrijn Ruts Aftrap Campagne 20 jaar Persoonlijke Assistentie Aftrap Campagne 20 jaar Persoonlijke Assistentie Voorzitter van GRIP Luc Demarez op 20-jarig bestaan van het PAB: "Persoonlijke assistentie is de weg naar vrijheid... maar nog te onbekend en onbemind" 15 dec 2020 / Katrijn Ruts Ministers laten veertigers, vijftigers en zestigers jaren in rusthuizen zitten. Ministers laten veertigers, vijftigers en zestigers jaren in rusthuizen zitten. Joke (40) en Herman (62) wonen in een woonzorgcentrum omdat ze op de wachtlijst staan voor een PVB. GRIP sprak met hen. 25 nov 2020 / Katrijn Ruts Persoonlijke assistent: over een topjob gesproken Persoonlijke assistent: over een topjob gesproken Met haar budget in de hand kon Gabria (20 jaar) Nena aanwerven. Zij bouwt nu elke dag aan haar eigen leven. 13 okt 2020 / Katrijn Ruts "Onze regeringen moeten recht op ondersteuning respecteren" "Onze regeringen moeten recht op ondersteuning respecteren" Hoe verging het personen met een handicap tijdens het coronabeleid? Daarover ging het deze maand in het Vlaams Parlement. Wat vindt GRIP? 28 sep 2020 / Katrijn Ruts Mensenrechten Ondersteuning Wachtlijsten voor personen met een handicap: een pure schending van de mensenrechten… maar in Vlaanderen is dat geen probleem dat opgelost moet worden Wachtlijsten voor personen met een handicap: een pure schending van de mensenrechten… maar in Vlaanderen is dat geen probleem dat opgelost moet worden We zeggen het bewust laconiek. Er is weer even aandacht voor de wachtlijsten voor zorg en ondersteuning van personen met een handicap. Vorige week kwam dit aan bod in de coronacommissie van het Vlaams ... 23 sep 2020 / Patrick Vandelanotte "Nu kan ik nog van mijn oren maken" "Nu kan ik nog van mijn oren maken" Herman woont noodgedwongen in een woonzorgcentrum omdat zijn persoonsvolgend budget uitblijft. Maar hij laat van zich horen, deze keer op sociaal.net! 03 sep 2020 / Katrijn Ruts Open brief voor Maggie De Block: Dringend een toegewijde verpleegkundige gezocht Open brief voor Maggie De Block: Dringend een toegewijde verpleegkundige gezocht Nadia Hadad is mensenrechtenactiviste en strijdt voor het recht op een onafhankelijk leven. 09 jul 2020 / Katrijn Ruts Inkomen Wonen "Plots is er voor alles en nog wat geld, maar niet voor mijn persoonsvolgend budget" "Plots is er voor alles en nog wat geld, maar niet voor mijn persoonsvolgend budget" Herman Hillen (slechts 62 jaar) woont noodgedwongen al bijna 3 jaar in een woonzorgcentrum. Met een eigen ondersteuningsbudget zou hij nochtans zelfstandig kunnen gaan wonen, getuigt hij in Humo. 18 jun 2020 / Katrijn Ruts Minister Beke in De Zevende Dag Minister Beke in De Zevende Dag De uitzending van 8 maart 2020 riep veel bedenkingen op bij GRIP. We bezorgden ze aan De Zevende Dag, Ombudsman Tim Pauwels en de Diversiteitsdienst van de VRT. 11 mrt 2020 / Katrijn Ruts Ondersteuning Word vrijwilliger in het Netwerk Ondersteuningsbeleid Word vrijwilliger in het Netwerk Ondersteuningsbeleid 05 mrt 2020 / Marie Aeles Valentijn: weinig liefde voor eigen regie Valentijn: weinig liefde voor eigen regie 14 februari 2020: De Morgen meldt dat 735 mensen hun persoonsvolgend budget verliezen. GRIP reageert met een lezersbrief. 17 feb 2020 / Katrijn Ruts Eindelijk eerste stappen richting recht op PAB! Eindelijk eerste stappen richting recht op PAB! Gabria (19) zal na 16 jaar wachten haar PAB krijgen. Minister Vandeurzen kent voor het eerst PAB's toe aan de langst wachtende kinderen. 22 mrt 2019 / Katrijn Ruts VN-Verdrag Bedenkingen GRIP bij witte woede Bedenkingen GRIP bij witte woede 22 februari 2019 - de drie vakbonden van de non-profit betogen in Brussel. Ze willen geen persoonsvolgend budget voor kinderen met een handicap. We leggen uit waarom we dit betreuren op www.dewereldmo ... 22 feb 2019 / Katrijn Ruts Laatste kans voor Jo Vandeurzen? Laatste kans voor Jo Vandeurzen? Er komt véél plaats vrij in internaten: ter waarde van 28 miljoen euro. Genoeg om ervoor te zorgen dat geen kind nog langer dan 2 jaar op de wachtlijst staat. Maar heeft hij de politieke moed? 21 feb 2019 / Katrijn Ruts Paul kreeg vleugels door het PAB Paul kreeg vleugels door het PAB Het Nieuwsblad praatte met Hetty en Paul Pasteels. Paul kon dankzij zijn PAB op zichzelf gaan wonen. Hetty legt de link naar de witte woede van 22 februari. 21 feb 2019 / Katrijn Ruts Ondersteuning Wachttijd voor PAB vier keer langer Wachttijd voor PAB vier keer langer ... dan voor een voorziening. Dat is een van de trieste conclusies uit het Jaarverslag Jeugdhulp. 09 okt 2018 / Katrijn Ruts Alle beloftes ten spijt Alle beloftes ten spijt 10 juli 2018, Vlaams Parlement: de persoonsvolgende financiering voor minderjarigen komt er NIET deze legislatuur. Zelfs een engagement om de lang wachtende kinderen hun PAB te geven blijft uit. 12 jul 2018 / Katrijn Ruts Ondersteuning "Wij kunnen niet staken" "Wij kunnen niet staken" Gabria is 18 jaar en wacht al 15 jaar op een PAB. Zij heeft geen grote lobby-organisaties zoals instellingen of vakbonden achter zich. "Als ik in de keuken op de grond ga zitten, heeft enkel mijn doch ... 17 mei 2018 / Katrijn Ruts Ondersteuning Alarm kinderrechten / PAB ! Alarm kinderrechten / PAB ! Crisisvergadering dinsdag 24 april 18u bij GRIP. Kom af, we hebben je nodig! Oproep aan iedereen die bezorgd is over de ellenlange wachttijden voor persoonlijke assistentie voor inclusie van onze kind ... 16 apr 2018 / Katrijn Ruts Ondersteuning PAB-loterij voor kinderen start weer PAB-loterij voor kinderen start weer Binnenkort kunnen kinderen met een dringende ondersteuningsnood hun kans weer wagen. Wint Janneke van Mieke? En wie vertrekt voor een tweede decennium op de wachtlijst? 12 dec 2017 / Katrijn Ruts Ondersteuning Cijfers jaarverslag jeugdhulp beschamend Cijfers jaarverslag jeugdhulp beschamend Heb je een minderjarig kind met een handicap? Dan is het 6 keer moeilijker om een PAB te krijgen om je kind bij jou te laten opgroeien dan een plaats in internaat of semi-internaat. Dat moet én kàn an ... 22 jul 2017 / Katrijn Ruts Ondersteuning Garandeert vermaatschappelijking van de zorg onze rechten? Garandeert vermaatschappelijking van de zorg onze rechten? Vermaatschappelijking van de zorg, marktwerking, persoonsvolgende financiering: allemaal actuele thema's waar zeer veel om te doen is in de sociale sector en de welzijnssector. Lees de visie van GRIP ... 24 mrt 2017 / Katrijn Ruts Ondersteuning Monique bepaalt zelf Monique bepaalt zelf Het verhaal van Monique Van den Abbeel illustreert dat een PAB geen luxe is maar een opstap naar inclusie. Een interview op sociaal.net 30 jan 2017 / Nancy Lievyns Een realiteitsstage voor Inge Vervotte Een realiteitsstage voor Inge Vervotte Voormalig Vlaams minister van welzijn en huidig grote baas van Emmaüs-groep Inge Vervotte gaf afgelopen weekend een interview in de krant De Morgen. Voor dit interview krijgt ze van GRIP een trofee vo ... 25 jan 2017 / Katrijn Ruts Ondersteuning Juristen kritisch over uitspraak Grondwettelijk Hof PVF-decreet Juristen kritisch over uitspraak Grondwettelijk Hof PVF-decreet In maart 2016 oordeelde het Grondwettelijk Hof dat het decreet persoonsvolgende financiering niet strijdig is met de Grondwet. Twee juristen namen het arrest onder de loep. Resultaat: een artikel in d ... 10 jun 2016 / Katrijn Ruts Ondersteuning Grondwettelijk Hof verwerpt beroep tegen PVF-decreet Grondwettelijk Hof verwerpt beroep tegen PVF-decreet In 2015 stapte vzw Iedereen BeZORGd naar het Grondwettelijk Hof. De oudervereniging vroeg de gedeeltelijke vernietiging van het decreet persoonsvolgende financiering. Het Hof sprak zich hier gisteren ... 18 mrt 2016 / Katrijn Ruts Ondersteuning Eén jaar Bourgeois I: Welzijn Eén jaar Bourgeois I: Welzijn Een dik jaar geleden startte een nieuwe Vlaamse Regering. We bekeken het welzijnsbeleid vanuit een handicap-gelijkekansenbril. 01 dec 2015 / Katrijn Ruts Ondersteuning Korte samenvatting Welzijn na 1 jaar Bourgeois I Korte samenvatting Welzijn na 1 jaar Bourgeois I De Vlaamse Regering werkt onder leiding van Minister Vandeurzen hard aan de uitvoering van het decreet persoonsvolgende financiering dat eind vorige legislatuur gestemd werd. 5 uitvoeringsbesluiten zi ... 01 dec 2015 / Katrijn Ruts Ondersteuning Het Nederlandse PGB Het Nederlandse PGB Jan Troost is een mensenrechtenactivist in Nederland. Hij strijdt al jaren voor het recht op inclusie en zelfbeschikking. Hij vertelt ons hoe het staat met het persoonsgebonden budget in Nederland. 07 sep 2015 / Katrijn Ruts Ondersteuning Persbericht GRIP over procedure Grondwettelijk Hof PVF Persbericht GRIP over procedure Grondwettelijk Hof PVF GRIP steunt procedure bij Grondwettelijk Hof tegen decreet persoonsvolgende financiering. 'Vlaamse overheid moet verantwoordelijkheid opnemen tegenover personen met een handicap' 05 mei 2015 / Katrijn Ruts Ondersteuning PVF-decreet goedgekeurd door meerderheid commissie welzijn PVF-decreet goedgekeurd door meerderheid commissie welzijn Nee, het is geen aprilgrap, maar bittere ernst. Op 1 april keurden de parlementsleden van de regeringspartijen (CD&V, sp.a en N-VA) het decreet persoonsvolgende financiering goed. De parlementsleden v ... 02 apr 2014 / Katrijn Ruts Ondersteuning Nog acties tegen decreet PVF Nog acties tegen decreet PVF GRIP, Nema, Ouders voor Inclusie en Hazo zijn niet de enige die actie voeren tegen het decreet PVF. 14 mrt 2014 / Katrijn Ruts Ondersteuning PVF: 10 bezorgdheden en aanbevelingen PVF: 10 bezorgdheden en aanbevelingen Vanuit de actiegroep RIP PAB PGB protesteren GRIP, HAZO, NEMA en Ouders voor Inclusie tegen het decreet PVF. Ons nieuw beleidsdossier moet de politici duidelijk maken waarom ze het decreet beter niet ... 28 feb 2014 / Katrijn Ruts Ondersteuning Beleefde ontvangst bij partijbureaus voor rouwstoet handicap - Actiegroep RIP PAB PGB vraagt om bezinning Beleefde ontvangst bij partijbureaus voor rouwstoet handicap - Actiegroep RIP PAB PGB vraagt om bezinning Op 24/02/2014 voerden GRIP, Ouders voor Inclusie, HAZO en Nema een symbolische publieke actie over het decreet persoonsvolgende financiering. Lees het persbericht na de actie. 25 feb 2014 / Katrijn Ruts Ondersteuning Actie rouwstoet in de pers Actie rouwstoet in de pers TV, radio, papieren en online pers berichtten over de actie 'RIP ondersteuning & keuzevrijheid' op 24 februari 2014. 25 feb 2014 / Katrijn Ruts Ondersteuning Hoorzittingen PVF in parlement Hoorzittingen PVF in parlement Deze weken buigt  de Commissie welzijn van het Vlaams parlement zich over het decreet persoonsvolgende financiering. Op 25 en 26 februari mochten 10 organisaties uit het middenveld zich uitspreken ove ... 25 feb 2014 / Katrijn Ruts Ondersteuning Rouwstoet bij sp.a, CD&V en N-VA Rouwstoet bij sp.a, CD&V en N-VA Op 25 februari 2014 start in het parlement het debat over het decreet 'persoonsvolgende financiering'. Dat verandert wie recht heeft op ondersteuning en welke ondersteuning men kan krijgen. Volgens GR ... 24 feb 2014 / Katrijn Ruts Ondersteuning Decreet Persoonsvolgende financiering naar parlement Decreet Persoonsvolgende financiering naar parlement Vrijdag 31 januari 2014 keurde de Vlaamse Regering het ontwerpdecreet persoonsvolgende financiering goed. Het decreet is nu klaar om te worden besproken in het Vlaams Parlement. 03 feb 2014 Ondersteuning Kritiek op decreet PVF vanuit Centrum voor gelijkheid van kansen Kritiek op decreet PVF vanuit Centrum voor gelijkheid van kansen De Vlaamse Regering heeft het voorontwerp van decreet over persoonsvolgende financiering een eerste keer "principieel" goedgekeurd. Het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding le ... 30 sep 2013 / Katrijn Ruts Ondersteuning Reactie GRIP op conceptnota PVF Reactie GRIP op conceptnota PVF Op 15 mei 2013 maakte Vlaams Minister van Welzijn Jo Vandeurzen de conceptnota persoonsvolgende financiering bekend. 15 jul 2013 Ondersteuning Minister Vandeurzen over PVF in Commissie Welzijn Minister Vandeurzen over PVF in Commissie Welzijn Op 2 juli debatteerde de Commissie Welzijn van het Vlaams Parlement over de conceptnota persoonsvolgende financiering (PVF). Minister Vandeurzen wil met PVF het hele ondersteuningsbeleid voor personen ... 12 jul 2013 / Katrijn Ruts Ondersteuning Minister Vandeurzen hervormt Minister Vandeurzen hervormt Dit voorjaar werkt Minister van Welzijn Jo Vandeurzen de toekomstige financieringswijze van de ondersteuning van personen met een handicap uit. GRIP zette 10 aandachtspunten voor de toekomstige financ ... 22 feb 2013 / Katrijn Ruts
Verberg submenu