Nieuwe beheersovereenkomst VRT te licht bevonden
Op 21 december 2015 ondertekenden de Minister van Media, Sven Gatz, en de Openbare Omroep de beheersovereenkomst 2016-2020. GRIP nam ze door en stelde vast dat er op vlak van de beeldvorming met betrekking tot personen met een handicap geen vooruitgang wordt geboekt.
De overheid financiert de Openbare Omroep. Via de beheersovereenkomst leggen het beleid en de VRT de wederzijdse rechten en verplichtingen vast voor de komende vijf jaar.
Beeldvorming in de beheersovereenkomst
In strategische doelstelling 1 stelt de beheersovereenkomst dat de publieke omroep er is voor alle doelgroepen die ze onderscheidt op basis van leeftijd, gender, opleidingsniveau, sociaal-economsiche achtergrond, handicap, seksuele geaardheid en afkomst. De VRT stelt zich tot doel iedereen aan te spreken en hanteert daarom in haar producties een representatieve, niet-stereotiepe, genderneutrale en genuanceerde beeldvorming van alle geledingen in de samenleving. Om haar doelstellingen te kunnen evalueren worden in de beheersovereenkomst beoogde resultaten opgenomen. De VRT streeft er bijvoorbeeld naar om 40% vrouwen in beeld te brengen en 7,5% nieuwe Vlamingen. Voor personen met een handicap vinden we geen concrete resultaten terug.
Onze analyse
GRIP is tevreden dat de beheersovereenkomst 2016-2020 de ambitie formuleert aandacht te besteden aan genuanceerde en niet-stereotiepe representatie van mensen met een handicap. We zijn echter ontgoocheld dat er voor personen met een handicap geen concrete indicatoren opgenomen worden. Wij concluderen hieruit dat de inspanningen op vlak van beeldvorming met betrekking tot personen met een handicap eerder vrijblijvend zijn. Op die manier blijven we het kleine broertje in het diversiteitsverhaal.
Verwachtingen
Wij zien in de nieuwe beheersovereenkomst geen hefbomen voor een duidelijke vooruitgang wat betreft het aantal personen met een handicap dat in beeld wordt gebracht en de manier waarop zij in beeld komen. Ook in de vorige beheersovereenkomst werd aangegeven dat de openbare omroep aandacht zou hebben voor niet-stereotiepe beeldvorming. De jaarlijkse monitor diversiteit toont echter dat er de voorbije jaren geen stappen vooruit werden gezet. Het aantal personen met een handicap blijft hangen op ongeveer 1%. Te weinig voor een grondige kwalitatieve analyse. We zijn dan ook benieuwd naar de manier waarop de openbare omroep een concrete invulling zal geven aan de vage ambities in de beheersovereenkomst.