Freedom Drive Mars is aangekomen!
300 personen met een handicap uit heel Europa hebben deelgenomen aan de 8ste Freedom Drive Mars. Lees het persbericht.
Een bonte stoet van mensen uit 22 landen trok door Brussel, van het Europees Parlement naar het Jubelpark. De Freedom Drivers vroegen hiermee aandacht voor het recht op een onafhankelijk leven. In de namiddag had er nog een conferentie plaats over het thema 'Onafhankelijk Leven: een stem voor iedereen'.
Hieronder vind je het persbericht van ENIL, dat we vertaalden naar het Nederlands.
Personen met een handicap eisen hun recht op een onafhankelijk leven op in Brussel
Van 24-28 september komen meer dan 300 personen met een handicap en bondgenoten vanuit heel Europa samen in Brussel. Tijdens de “Freedom Drive” vragen ze aandacht voor het recht van personen met een handicap op een onafhankelijk leven.
De Freedom Drive wordt om de 2 jaar georganiseerd door het European Network on Independent Living (ENIL). De deelnemers ontmoeten leden van het Europees Parlement om mensenrechtenthema’s te bespreken, wisselen kennis, ervaringen en ideeën uit met andere mensenrechtenactivisten met een handicap uit heel Europa.
Optocht
Vandaag, woensdag 27 september, stappen de Freedom Drivers in een Mars van het Europees Parlement naar de Europese Commissie. Met deze betoging willen de Freedom Drivers aan de beleidsmakers van Europa en de verschillende Europese landen duidelijk maken dat mensenrechten universeel zijn en dus ook gelden voor personen met een handicap, die als volwaardige burgers recht hebben op een onafhankelijk leven.
“The Freedom Drive march is a way for disabled people to make ourselves visible to European decision makers and insure that our rights and issues are taken seriously”, stelt Zara Todd, nieuwe directeur van ENIL.
(Nederlands: “Met de Freedom Drive Mars maken we ons zichtbaarder bij de Europese beleidsmakers. We willen dat onze rechten en thema’s ernstig worden genomen”)
We zijn nog niet thuis
In alle landen van Europa worden personen met een handicap nog vaak geconfronteerd met achterstelling, ongelijke kansen of discriminatie. Nochtans bestaat het VN-Verdrag inzake de Rechten van Personen met een Handicap (VRPH) reeds 10 jaar en is het door bijna alle Europese landen geratificeerd. Maar de regelgeving en praktijken in de landen zijn vaak nog niet aangepast aan de inhoud van het VN-Verdrag.
Van instituten naar inclusie
Een van de belangrijkste eisen van de Freedom Drive is dat EU fondsen en overheidsmiddelen van de EU-landen geïnvesteerd moeten worden in persoonlijke assistentie en het wegwerken van drempels om in de maatschappij te leven en mee te doen, in plaats van in instellingen.
In een recente reeks algemene richtlijnen benadrukt het VN-Comité in Genève: “er mogen geen nieuwe instellingen worden gebouwd, noch mogen bestaande instellingen worden uitgebreid of gerenoveerd uitgezonderd dringende maatregelen om de veiligheid van de huidige bewoners te garanderen”. Tot nu toe blijven verschillende EU lidstaten of regio’s echter nog investeren in infrastructuur voor collectieve instellingen.
Nadia Hadad, woordvoerster ENIL: “Een recent voorbeeld is de geplande investering van 63 miljoen euro in verzorgingsinstellingen in Wallonië . Ook in Vlaanderen blijft de overheid via de VIPA-fondsen nieuwe instellingen bouwen, zelfs voor kinderen. De gemiddelde wachttijd voor persoonlijke assistentie zodat kinderen in het gezin zelf kunnen worden ondersteund is nochtans 6 keer langer (5 jaar wachten) dan de gemiddelde wachttijd voor een internaat of semi-internaat (9 maanden).
Daardoor dreigen nog steeds nieuwe mensen in instellingen terecht te komen. We moeten juist dringend en heel sterk gaan inzetten op de alternatieven voor instituten zoals persoonlijke assistentie en betaalbare en toegankelijke woningen.”
Meer informatie:
- Nadia Hadad, woordvoerster ENIL en expert VN-Verdrag GRIP
- Luc Demarez, voorzitter GRIP
- Katrijn Ruts (GRIP) voor getuigenissen en buitenlandse woordvoerders
GRIP is de mensenrechtenorganisatie van personen met een handicap in Vlaanderen. GRIP is lidorganisatie van ENIL.
ENIL is een Europees Netwerk van personen met een handicap en hun bondgenoten zonder handicap die ijveren voor het recht op een onafhankelijk leven. ENIL stelt dat personen met een handicap in staat zijn om net als personen zonder handicap te leven volgens hun eigen keuzes, wanneer zij de nodige ondersteuning hebben.
Belangrijkste eisen van ENIL zijn onder meer dat:
- EU-fondsen geïnvesteerd worden in persoonlijke assistentie in plaats van collectieve instellingen voor personen met een handicap.
- openbare diensten (zoals openbaar vervoer) voor iedereen toegankelijk zijn, ook voor personen met een handicap
- onderwijssystemen helemaal inclusief worden
- Iedereen gelijke toegang krijgt tot jobs die overeenstemmen met opleiding en vaardigheden
Na de Freedom Drive Mars is er een conferentie met focus op het recht op onafhankelijk leven voor kinderen en jongeren met een handicap. Dit gaat door in het Engels en wordt geopend door Marianne Thyssen, Eurocommissaris voor Werkgelegenheid, Sociale Zaken, Competenties en Mobiliteit op de Arbeidsmarkt.