Meer PAB's nodig voor inclusief onderwijs

Onderwijs Ondersteuning Meer PAB's nodig voor inclusief onderwijs

Het ontbreken van de toegang tot persoonlijke assistentie zet een rem op de doorbraak van het inclusief onderwijs in Vlaanderen. Minister Crevits en minister Vandeurzen dienen ervoor te zorgen dat er budget vrijkomt voor meer PAB’s.

Nieuw ondersteuningsmodel gaat voorbij aan de nood aan persoonlijke assistentie.

Op 1 september start op initiatief van minister Crevits een nieuw ondersteuningsmodel voor de begeleiding van leerlingen met een handicap en hun leerkrachten in het gewoon onderwijs. Voor GRIP is het tekort aan persoonlijke assistentie (op basis van een PAB of persoonlijk assistentiebudget) een groot pijnpunt. In het nieuwe ondersteuningsmodel wordt hier volledig aan voorbij gegaan. Maar zonder meer PAB’s zal men nooit kunnen tegemoet komen aan de hulpvraag van leerlingen met een grote ondersteuningsnood in het gewoon onderwijs. De persoonlijke assistentie die toch heel wat leerlingen met een handicap nodig hebben om inclusief onderwijs te kunnen volgen, gaat veel breder dan de pure onderwijsnoden. Daarom dient deze persoonlijke assistentie gefinancierd te worden door het beleidsdomein Welzijn.

#mijnassistent

GRIP maakte in 2016 een mini-documentaire over PAB-assistentie in het inclusief onderwijs.

Hier staat mogelijk content uit een social media netwerk dat cookies kan gebruiken. U heeft hiervoor nog geen toestemming gegeven. Klik hier om dit toe te laten.

Budget vrijmaken voor meer PAB’s in het onderwijs

Binnen de huidige context van de wachtlijsten en het prioriteringsbeleid zal het aangewezen zijn om het beleidsdomein Welzijn op zijn verantwoordelijkheid te wijzen. Onlangs bleek uit zorgregierapport dat in 2016 slechts 14 PAB-budgetten werden toegekend.

De samenwerking tussen Onderwijs en Welzijn blijft op het vlak van inclusief onderwijs blijft uit. Men kan niet eens antwoorden op de vraag hoeveel PAB’s worden ingezet in het inclusief onderwijs. GRIP roept minister Crevits en minister Vandeurzen op om samen te zitten en te kijken welke maatregelen moeten genomen worden om tegen 1 januari geld vrij te maken voor PAB’s. Nu blijven de budgetten van welzijn gaan naar semi-internaten en internaten en blijven vragen voor een PAB veel langer onderaan de wachtlijst bengelen.

Gerelateerde artikels

Onderwijs Tekst: #scholenvooriedereen Commissie Inclusief Onderwijs presenteert advies 13 jul 2024 / Seline Somers Ondersteuning Oproep actie 6 februari Oproep actie 6 februari Actiegroep Recht op Ondersteuning roept op tot actie. 26 jan 2024 / Patrick Vandelanotte Foto van een leerling en een leerkracht aan een het werk vraag en antwoord: onderwijs Inclusief onderwijs houdt in dat de gewone school open staat voor alle leerlingen. Voor leerlingen met extra ondersteuningsnoden of een handicap houdt inclusief onderwijs in dat ze, met een eigen leer ... 14 nov 2023 / Marie Aeles Ondersteuning vraag en antwoord: ondersteuning vraag en antwoord: ondersteuning Personen met een handicap hebben recht op voldoende en de juiste ondersteuning voor een menswaardig en onafhankelijk leven en voor volwaardige participatie. Zij hebben het recht om zelf te kiezen wie ... 30 okt 2023 / Marie Aeles Onderwijs Uitnodiging gespreksavond Info en gespreksavond inclusief onderwijs 31 mei in het bruispunt voor inclusie Brugge 28 apr 2023 / Patrick Vandelanotte Ondersteuning VN-Verdrag Persoonlijke Assistentie 20 jaar: Nadia en Nabil Persoonlijke Assistentie 20 jaar: Nadia en Nabil Nadia Hadad en haar assistent Nabil Barssa reflecteren naar aanleiding van de twintigste verjaardag van het Persoonlijk Assistentiebudget (PAB) over het belang van zelfgestuurde ondersteuning. 15 feb 2021 / Lynn Formesyn Persoonlijke Assistentie 20 jaar: Lies en Hilde Persoonlijke Assistentie 20 jaar: Lies en Hilde Precies een maand geleden vierden we de 20ste verjaardag van Persoonlijke Assistentie in Vlaanderen. Lies: “Door persoonlijke assistentie heb ik een leven zoals jij." 15 jan 2021 / Katrijn Ruts Persoonlijke Assistentie 20 jaar: Dominiek en Lana Persoonlijke Assistentie 20 jaar: Dominiek en Lana 15 december 2000: Met het PAB-besluit opende de toenmalige Vlaamse Regering de weg naar vrijheid en inclusie. Dominiek: "Het was voor mij een openbaring." 15 dec 2020 / Katrijn Ruts Aftrap Campagne 20 jaar Persoonlijke Assistentie Aftrap Campagne 20 jaar Persoonlijke Assistentie Voorzitter van GRIP Luc Demarez op 20-jarig bestaan van het PAB: "Persoonlijke assistentie is de weg naar vrijheid... maar nog te onbekend en onbemind" 15 dec 2020 / Katrijn Ruts Ministers laten veertigers, vijftigers en zestigers jaren in rusthuizen zitten. Ministers laten veertigers, vijftigers en zestigers jaren in rusthuizen zitten. Joke (40) en Herman (62) wonen in een woonzorgcentrum omdat ze op de wachtlijst staan voor een PVB. GRIP sprak met hen. 25 nov 2020 / Katrijn Ruts
Verberg submenu