Welke juridische houvast hebben ouders bij de inschrijving?

Onderwijs Screenshot van eerste blad onderzoek

GRIP ontvangt dikwijls signalen van ouders met kinderen met specifieke onderwijsnoden dat hun kind geweigerd wordt in een gewone school. De vraag die dan oppopt is ‘Welke juridische houvast hebben ouders bij de inschrijving van hun kind in een gewone school?’. GRIP heeft dit onderzocht.

Juridische houvast bij inschrijving

GRIP onderzocht ‘Welke juridische houvast hebben ouders bij de inschrijving van hun kind in een gewone school?’

Tijdens dit onderzoek is gebleken dat er vele instanties kunnen optreden als bemiddelaar maar dat enkel de rechtbank een beslissing kan opleggen. Met andere woorden, als een school de wet naast zich neerlegt en niet vatbaar is voor bemiddeling kan men als ouder enkel bij de rechtbank terecht om recht te laten gelden.

Juridische houvast bij andere geschillen

In dit onderzoek heeft GRIP zich ook gebogen over andere mogelijke geschillen. Ook daar blijkt dat enkel de rechtbank een beslissing kan opleggen. Opnieuw zijn er vele instanties die kunnen bemiddelen, maar geen enkele heeft de bevoegdheid om hun advies om te buigen in een beslissing.

Kwetsbaarheid ouders

De vele instanties die kunnen ingeschakeld worden als bemiddelaar geven de ouders een vals gevoel van veiligheid. Ouders worden bij een conflict doorgestuurd naar deze instanties zonder te weten dat deze niets kunnen afdwingen. Hierdoor geraken veel ouders gefrustreerd als de instantie de ouders gelijk geeft, maar de school hiermee niets doet.

Alleen de rechtbank kan een beslissing afdwingen bij scholen en dat maakt de ouders en hun kinderen heel kwetsbaar tegenover scholen. Ze hebben weinig weerwerk tegenover de macht van de scholen.

Rechtbank als drempel

Alleen de rechtbank kan een school dwingen om een andere beslissing te nemen. De stap naar een rechtbank is heel groot. De stap naar de instanties die kunnen bemiddelen is kleiner. Naar de rechtbank stappen is heel dikwijls een stap te ver vanwege het kostenplaatje. Niet iedereen kan of wil deze kosten betalen.

GRIP vraagt aan Minister Ben Weyts

Het Decreet Leersteun komt er aan. GRIP vraagt aan Minister Ben Weyts op een laagdrempelige instantie te voorzien die een afdwingbare beslissing kan nemen voor ouders en hun kinderen die een geschil hebben met een school.

Extra info

Interesse in het volledige onderzoek?

Gerelateerde artikels

Foto van een leerling en een leerkracht aan een het werk vraag en antwoord: onderwijs Inclusief onderwijs houdt in dat de gewone school open staat voor alle leerlingen. Voor leerlingen met extra ondersteuningsnoden of een handicap houdt inclusief onderwijs in dat ze, met een eigen leer ... 14 nov 2023 / Marie Aeles Onderwijs Uitnodiging gespreksavond Info en gespreksavond inclusief onderwijs 31 mei in het bruispunt voor inclusie Brugge 28 apr 2023 / Patrick Vandelanotte Onderwijs Houten kleine kubussen met letters. De eerste 2 staan op een ribbe zodanig dat je zowel het woord include als exclude kunt lezen. Meer buitengewoon onderwijs. Is dit wel legaal? 20 dec 2021 / Patrick Vandelanotte Onderwijs Logo van de app: 2 tekstballonnetjes en de tekst: VOI.CE Onderwijsinspectie gaat via een app in gesprek met alle onderwijsactoren De onderwijsinspectie heeft een app gelanceerd: VOI.CE om in gesprek te gaan met alle actoren. 07 dec 2021 / Seline Somers Onderwijs Bumper van een bus met een sticker van personen met een handicap en een sticker van schoolkinderen Wat als busvervoer voor leerlingen buitengewoon onderwijs overbodig werd? Zoals jullie waarschijnlijk wel weten staat GRIP voor inclusief onderwijs. Waarom dit artikel dan met betrekking tot buitengewoon onderwijs? 03 dec 2021 / Seline Somers Onderwijs Een screenshot van het voorbeeld van de mededeling aan de Vlaamse regering, Conceptnota decreet leersteun Minister Weyts neemt het recht op inclusief onderwijs niet serieus 28 jun 2021 / Seline Somers Onderwijs 3 post-its met de tekst: Dream big, set goals en take action Wat vertraagt volgens GRIP de uitbouw van inclusief onderwijs? 16 feb 2021 / Seline Somers Onderwijs Logo inclusion asbl Persconferentie over klacht inclusief onderwijs in Wallonië 03 feb 2021 / Seline Somers Onderwijs Tekst: Keep it simple Administratieve vereenvoudiging op komst 27 jul 2020 / Seline Somers Onderwijs Volgende tekst staat te lezen: The European Social Charter GRIP volgt de klacht op over inclusief onderwijs Validity, vroeger MDAC (Mental Disability Advocacy Center), blijft met de steun van GRIP vzw de klacht bij het Europees Comité voor de Sociale Rechten in verband met inclusief onderwijs in Vlaanderen ... 23 jul 2020 / Seline Somers
Verberg submenu