De Commissie Diversiteit van de SERV spreekt zich uit over de uitvoering van het VN-Verdrag

Werk VN-Verdrag De Commissie Diversiteit van de SERV spreekt zich uit over de uitvoering van het VN-Verdrag

Waar staan we met de uitvoering van het VN-Verdrag inzake de Rechten van Personen met een handicap? De Commissie Diversiteit van de SERV maakt een stand van zaken op.

Waarom een advies?

Op 1 augustus 2009 ratificeerden België en Vlaanderen het VN-Verdrag inzake de Rechten van Personen met een Handicap (VRPH). Naar aanleiding van het voortgangsrapport dat België in augustus 2019 moet aanleveren, maakte de Commissie Diversiteit de balans op voor Vlaanderen. Wat is reeds gerealiseerd en werden de bezorgdheden en aanbevelingen van het VN-comité in acht genomen? De commissie is positief over de maatregelen in de beleidsdomeinen Werk en Sociale Economie. Toch zijn er volgens de commissie een aantal zaken die beter kunnen. En beter moeten dus... om aan de verwachtingen van het VN-Verdrag te voldoen.

Meer info: zie op de website van de Commissie Diversiteit van de SERV

Bezorgdheid om de tewerkstelling van personen met een handicap

Op basis van cijfers kan men vaststellen dat de werkzaamheidsgraad van personen met een handicap nog beduidend lager ligt dan die van personen zonder handicap. Het VN-comité in Genève formuleerde in 2014 bij de slotopmerkingen bij het eerste verslag van België dan ook een aantal bezorgheden in verband met tewerkstelling, onder meer de bemerking dat er weinig personen met een handicap op de reguliere arbeidsmarkt terechtkomen. Met andere woorden dat er weinig werk wordt gemaakt van inclusief werk. Het VN-comité wees er ook op dat de overheid er niet in slaagt om in haar eigen diensten de tewerkstellingsdoelstellingen voor personen met een handicap te behalen en dat aan de privésector geen quotum wordt opgelegd.

Welke aanbevelingen?

De Commissie Diversiteit sluit haar advies af met zeven aanbevelingen. We belichten er 3 kort:

1. Het VN-Verdrag bepaalt dat personen met een handicap recht hebben op vrij gekozen en aanvaard werk, en dat zoveel mogelijk binnen de reguliere arbeidsmarkt. Inclusief werk dus. Omwille van die reden vindt de Commissie Diversiteit het belangrijk dat personen met een arbeidshandicap, naast de bijzondere tewerkstellingsondersteunende maatregelen, ook voldoende toegang krijgen tot (bestaande) reguliere maatregelen.

2. De Belgische overheid slaagt er niet in om in haar eigen diensten de tewerkstellingsdoelstellingen voor personen met een handicap te behalen, stelde het VN-comité vast. De Commissie Diversiteit benadrukt dat het belangrijk is dat de overheid het goede voorbeeld toont en een groeipad waarmaakt om de eigen streefcijfers op het vlak van evenredige arbeidsdeelname te behalen.

3. Het VN-comité signaleerde dat er onvoldoende gegevens beschikbaar zijn over personen met een handicap. De Commissie Diversiteit pleit er daarom voor om de monitoring rond handicap structureel in te bedden in de werking van de Vlaamse statistische autoriteit en vraagt om meer indicatoren in kaart te brengen.

 

Gerelateerde artikels

Verberg submenu