Prijs van de liefde afgeschaft?
Integratietegemoekoming
Mensen met een handicap en een grote ondersteuningsnood kunnen bijkomende kosten hebben om zich aan het maatschappelijke leven aan te passen. In dat geval kunnen zij een integratietegemoetkoming ontvangen. Om een integratietegemoetkoming te ontvangen, wordt er dus nagegaan wat voor invloed de handicap heeft op de dagelijkse activiteiten.
Samenwonen en integratietegemoetkoming
Maar als het totale inkomen van het huishouden tot een bepaald bedrag stijgt en overschrijdt, dan zal het bedrag van de tegemoetkoming verminderd worden.
Tot 31 december 2020 werd buiten eigen inkomen uit arbeid, vervangingsinkomen en andere inkomens ook het inkomen van de partner in rekenschap gebracht. Personen met een handicap die getrouwd waren of samenwoonden, verloren een deel van hun integratietegemoetkoming. Dit is de zogenaamde 'prijs van de liefde'.
In 2018 was de inkomensgrens van het inkomen van de partner al opgetrokken tot 39.289 euro.
Vanaf 1 januari 2021
Vanaf 1 januari 2021 heeft samenwonen niet langer een impact op de integratietegemoetkoming. Het is nu wachten op publicatie in het Belgisch Staatsblad.
En hoe zit het met de concrete uitvoering? De federale overheid voorziet dit vanaf maart/april 2021. Dus het komt er ... maar met vertraging én met terugwerkende kracht.
Wat vindt GRIP?
- GRIP is zeer tevreden dat het inkomen van de partner geen invloed meer heeft op de integratietegemoetkoming van de persoon met een handicap.
- GRIP vindt het echter zeer spijtig dat het inkomen van de parter nog steeds een invloed heeft op de inkomensvervangende tegemoetkoming. GRIP vraagt om dit ook los te koppelen zoals bij een RIZIV-uitkering: het inkomen van de partner heeft momenteel geen invloed op de RIZIV-uitkering. GRIP zal dit blijven aankaarten!
Wil je weten wat dit nu betekent voor jouw dossier?
Neem contact op met een sociaal assistent FOD DG Personen met een Handicap.