Leeftijdsverlaging inkomensvervangende tegemoetkoming en integratietegemoetkoming
Wetswijziging
Door een vonnis van het Grondwettelijk Hof in juli 2020, kan men vanaf 1 januari 2021 de inkomensvervangende tegemoetkoming (IVT) en integratietegemoetkoming (IT) vanaf de leeftijd van 18 jaar aanvragen.
Voor de wetswijziging konden personen met een handicap tot hun 21ste verjaardag enkel zorgtoeslag (verhoogde kinderbijslag) krijgen. Door de wetswijziging zullen jaarlijks zo’n 10.000 jongeren een IVT/IT-tegemoetkoming kunnen krijgen van zodra ze 18 worden.
Wat met de zorgtoeslag vanaf 18 jaar?
Groeipakket (kinderbijslag) en zorgtoeslag (verhoogd kinderbijslag) is Vlaamse materie. Inkomensvervangende tegemoetkoming en integratietegemoetkoming zijn federale materie.
De wetswijziging gebeurt op het niveau van de Federale Overheid. Momenteel is nog niet duidelijk of Vlaanderen de wetgeving rond zorgtoeslag er zal op afstemmen. Dit wil zeggen dat je nu als jongere met een handicap de inkomensvervangende tegemoetkoming en integratietegemoetkoming vanaf 18 jaar kan ontvangen EN dat de zorgtoeslag doorloopt tot en met 21 jaar.
Wat vindt GRIP?
- Alhoewel jongeren met een handicap die 18 jaar zijn reeds vanaf 1 januari 2021 een inkomensvervangende tegemoetkoming en een integratietegemoetkoming kunnen ontvangen, verloopt de overgang naar de nieuwe wetgeving niet optimaal. GRIP vraagt aan de Federale Regering om de moeilijkheden zo snel mogelijk weg te werken en zo snel mogelijk duidelijkheid te scheppen voor iedereen.
- De Vlaamse wetgeving rond groeipakket en zorgtoeslag is nog niet afgestemd op de wetswijziging. GRIP vraagt aan de Vlaamse regering om dit zo snel mogelijk te doen en stelt voor:
- Een jongere met een handicap kan zelf kiezen voor een zorgtoeslag of tegemoetkomingen.
- Alleenstaande jongeren met een handicap kunnen wel zorgtoeslag en tegemoetkomingen combineren, zoals ook leefloon combineerbaar is met zorgtoeslag.
Wil je weten wat dit nu betekent voor jouw dossier?
Neem contact op met een sociaal assistent van de FOD DG Personen met een Handicap.