Ook praktijktest voor handicap

Mensenrechten Wonen Ook praktijktest voor handicap

Het platform Praktijktesten Nu vraagt om praktijktesten in te voeren. Ook om discriminatie van personen met een handicap vast te stellen.

Deze oproep kwam sterk aan bod in de pers (zie Het Nieuwsblad 24 september), naar aanleiding van een onderzoek over discriminatie op de Antwerpse huurmarkt.

Het onderzoek

In samenwerking met Prof. Pieter-Paul Verhaeghe (VUB) voerde Praktijktesten Nu een praktijktest uit op de Antwerpse huurmarkt. De cijfers zijn overdonderend. Kandidaat huurders met een Maghrebijnse naam krijgen bij maar liefst van 30% van de makelaars en 50% van de private verhuurders een discriminerend antwoord.

Lees meer over praktijktesten en dit onderzoek op de website van Praktijktesten Nu.

GRIP doet mee

Ook personen met een handicap hebben te maken met discriminatie, op de woonmarkt, maar ook op andere domeinen zoals werk, onderwijs, vrije tijd… . Daarom werd GRIP in het voorjaar lid van het plaform Praktijktesten Nu, dat dus opkomt tegen discriminatie op alle domeinen.

"Discriminatie van personen met een handicap wordt in Vlaanderen nog te veel verdoezeld of over het hoofd gezien. Praktijktesten zijn belangrijk omdat ze meer zijn dan sensibilisering. Praktijktesten kunnen in kaart brengen of mensen met een handicap meer of minder worden gediscrimineerd. En ze kunnen een opstap betekenen voor concrete reactie", zo verwoordt Patrick Vandelanotte (coördinator) de reden van GRIPvzw om mee te doen met het platform.

Praktijktesten bewijzen hun nut

Samen met het platform PraktijktestenNu roept GRIP op om meer praktijktesten in te voeren.

Nu is er discussie over het al dan niet invoeren van praktijktesten. Praktijktesten in opdracht van de stad Gent bewezen evenwel hun nut. Met behulp van structurele praktijktesten is discriminatie door makelaars er bijna met de helft gedaald. En in Gent doet men dus praktijktesten zowel voor kandidaat-huurders met een niet-Vlaamse naam als voor kandidaat huurders met een beperking.

Lees meer over de praktijktesten in Gent op de website van de stad Gent.

 

Gerelateerde artikels

Verberg submenu