Inclusiedag van Ouders voor Inclusie: pleidooi voor een onderwijssysteem zonder segregatie
Op zaterdag 18 maart ging in de Thomas More Hogeschool in Geel de Inclusiedag van Ouders voor Inclusie door. Machteld Verbruggen opende de dag met een oproep om werk te maken van ondersteuning en flexibiliteit binnen het reguliere onderwijs.
Tijdens de jaarlijkse inclusiedag worden via verschillende expert-ouder-workshops verworven kennis over het beleid en juridische regels, tips uit de praktijk in scholen, werken, wonen, en vrije tijd gedeeld. Het doel van de dag is ouders ontmoeten, informatie delen, bemoedigen en vooral het versterken van ouders die ijveren om hun kinderen met beperking een normaal leven in de maatschappij te geven.
Zorgen voor ondersteuning en flexibiliteit binnen het reguliere onderwijs
Meer dan honderd deelnemers kwamen samen in de Thomas More Hogeschool in Geel. Daar werden ze verwelkomd door Machteld Verbruggen, de algemeen directrice van Thomas More. Machteld Verbruggen is ook juridisch expert in verband met het VN-Verdrag inzake de Rechten van Personen met een Handicap. Zij gaf aan dat het M-decreet het minste is wat we in Vlaanderen konden doen. Een noodoplossing, maar onvoldoende om een onderwijssysteem op te zetten zonder segregatie. En daar is Verbruggen heel duidelijk in: ‘Dat het VN-Verdrag compatibel is met het langdurig voortbestaan van het buitengewoon onderwijs, is fout’. Wat nu absoluut nodig is om inclusief onderwijs waar te maken is zorgen voor ondersteuning én flexibiliteit binnen het reguliere onderwijs. Het is nu uitkijken of het nieuwe ondersteuningsmodel dat minister Crevits wil opstarten, dit kan realiseren.
Mensen met een beperking volwaardig in een maatschappij opnemen
De inclusiedag wordt georganiseerd door ‘Ouders voor Inclusie. Het is de enige Vlaamse oudervereniging die al jaren aan inclusie in de breedste en warmste zin van het woord bouwt. Christ’l Baert van Ouders voor Inclusie: “Ons doel is ware inclusie op alle terreinen van het leven beter bekend te maken. In de eerste plaats bij ouders van kinderen met een beperking. Maar ook beleidsmensen en het bredere publiek. We willen daarmee het ruim wetenschappelijk bewezen inzicht verspreiden dat inclusie dé manier is om mensen met een beperking volwaardig in een maatschappij op te nemen".
Meer info: www.oudersvoorinclusie.be