GRIP kijkt toe op nieuw decreet inschrijvingsrecht

De minister van Onderwijs Pascal Smet legt eerstdaags een voorstel van decreet voor aan de Vlaamse regering omtrent het inschrijvingsrecht voor leerlingen met een handicap. GRIP dringt erop aan om een duidelijk stap vooruit te zetten in het recht op inclusief onderwijs.

GRIP pleit reeds jarenlang voor een aanpassing van het inschrijvingsrecht voor leerlingen met een handicap. Nu is er een decreet in de maak dat daaraan zou tegemoetkomen, met name het 'decreet betreffende dringende en andere maatregelen'. In een recente standpuntnota formuleert GRIP zijn commentaren op dit decreetsvoorstel. GRIP dringt vooral aan op een vervanging van de 'draagkrachtafweging' door een toetsing van 'redelijke aanpassingen'.

Inclusief onderwijs waarmaken

Om meer kansen te bieden aan inclusief onderwijs, dient het GOK-decreet (decreet van 28 juni 2002 betreffende gelijke onderwijskansen) aangepast te worden. Dit decreet regelt het inschrijvingsrecht, maar laat door de vaagheid van de 'draagkrachtafweging' toe dat leerlingen met een handicap door een school kunnen geweigerd worden, zonder degelijke rechtsgrond. Volgens GRIP komt dit erop neer dat de overheid oogluikend discriminatie toestaat. Om inclusief onderwijs waar te maken is dus een steviger inschrijvingsrecht nodig.

Het VN-Verdrag toepassen

Bovendien heeft België het VN-Verdrag inzake de Rechten van Personen met een Handicap geratificeerd. Artikel 24 wijst erop dat de overheid een inclusief onderwijssysteem moet waarborgen. Om daar aan tegemoet te komen dient Vlaanderen nieuwe maatregelen te nemen die het inschrijvingsrecht versterken. Dit was in 2010 reeds duidelijk het advies van het Steunpunt Recht en Onderwijs.

Is de Vlaamse regering nog geloofwaardig?

Het is nu dringend nodig dit decreet goed te keuren. Uit meldingen van ouders, maar ook uit onderzoek, blijkt duidelijk dat scholen ongegrond blijven weigeren. Minister Pascal Smet beloofde in september 2011, tijdens een onderhoud met een aantal verenigingen voor personen met een handicap, dat dit in orde zou komen voor het schooljaar 2012-2013. Op de commissie onderwijs van 1 februari herhaalde hij dit: 'Het is de bedoeling dit nog voor de zomer in orde te brengen'. Maar midden 2012 werd dit naar latere datum verschoven... . In de beleidsbrief van oktober lezen we dan wel: 'Het is mijn ambitie om nog voor het einde van 2012 in het Vlaams Parlement te komen tot een gestemd decreet betreffende dringende en andere maatregelen voor leerlingen met een specifieke onderwijsbehoeften'.

Wanneer nu geen knopen worden doorgehakt dreigt minister Smet, maar met hem natuurlijk de ganse Vlaamse regering, alle krediet te verliezen. Men mag hierbij immers niet uit het oog verliezen dat deze problemen reeds aangekaart zijn ten tijde van minister Marleen Vanderpoorten (binnen 'Maatwerk in samenspraak'). Dus in 10 jaar tijd heeft de Vlaamse regering hier nog geen stap in vooruit gezet.

Gerelateerde artikels

Verberg submenu