Reactie GRIP op vragen vóór publicatie regeerakkoord
14.15u GRIP wordt sinds deze ochtend gevraagd om een reactie te geven op de berichten in de pers dat er een aanpassing aan het M-decreet zou gebeuren. Lees ons antwoord hierop.
Inclusie is een trein met meerdere wagonnen. Onderwijs is daar 1 van.
Persbericht:
Zal er een masterplan voor inclusie in staan?
Reactie GRIP op vragen pers over M-decreet:
GRIP kijkt momenteel nog uit naar het regeerakkoord en zal dan in de eerste plaats kijken of er een masterplan voor inclusie in vermeld wordt. Op alle domeinen moet de volgende regering duidelijke stappen zetten in de richting van inclusie. het recht op een volwaardige plaats in het gewoon onderwijs is daar 1 element in, maar niet het enige. Een betaalde job op de gewone arbeidsmarkt, een geschikte en betaalbare woning, een betere inkomenspositie, voldoende persoonlijke assistentie, een toegankelijke omgeving,… zijn evenzeer belangrijk.
Context:
GRIP wordt sinds deze ochtend gevraagd om een reactie te geven op de berichten in de pers dat er een aanpassing aan het M-decreet zou gebeuren. We stellen hierop:
We kunnen hierover momenteel geen beoordeling geven. We hebben de tekst van het regeerakkoord nog niet gelezen. We willen eerst de tekst van het regeerakkoord in zijn geheel bekijken en op dit geheel een reactie formuleren.
Totaalplaatje
GRIP heeft een jaar gewerkt om de politieke partijen te ondersteunen om een masterplan voor inclusie en deïnstitutionalisering voor te bereiden. We gingen na de verkiezingen, bij het van start gaan van de onderhandelingen langs het partijbureau van N-VA met onze boodschap voor de formateur. We kregen de garantie dat een plan voor inclusie en deïnstitutionalisering besproken zou worden. (zie filmpje https://www.gripvzw.be/nl/artikel/327/politici-zet-inclusie-in-het-regeerakkoord). Nu is het moment aangebroken om te kijken of het regeerakkoord zo’n masterplan vermeldt en welke maatregelen er al genoemd worden.
Veel puzzelstukken
Er zijn nog veel te veel drempels waar personen met een handicap op stoten om te leven en mee te doen in onze maatschappij. Onze regeringen staan voor de uitdagingen om de systemen aanpassen zodat iedereen kan meedoen en bijdragen, op eigen tempo, en volgens eigen mogelijkheden.
- Inclusief onderwijs is een sleutelelement. Speerpunt van GRIP voor de komende vijf jaar is voldoende ondersteuning voor alle leerlingen en leerkrachten realiseren. We zullen uiteraard kijken wat er in het akkoord staat. Belangrijker dan de naam van het decreet is de vraag hoe men verder werk wil maken van inclusief onderwijs. Want inclusie van personen met een handicap begint hoe dan ook met inclusie in het onderwijs. Maar nu weten we eigenlijk nog niets meer dan dat men het M-decreet wil vervangen door een “begeleidingsdecreet”. En wat men dan zegt over “op maat van ieder kind” en “gewoon onderwijs als het kan, buitengewoon onderwijs als het nodig is”, dat stond eigenlijk al in het M-decreet.
- Maar ook persoonlijke assistentie is cruciaal als middel voor inclusie. Kinderen geraken nog steeds sneller in een internaat dan dat ze ondersteuning krijgen om in hun gezin op te groeien. Wist u bijvoorbeeld dat er in Vlaanderen voor persoonlijke assistentie voor kinderen met een handicap maar 30 miljoen euro wordt uitgetrokken, terwijl er maar liefst 440 miljoen euro naar voorzieningen voor collectieve dag- en nachtopvang gaat? Dit moet veranderen. De financiering moet geleidelijk aan verschuiven. De vorige regering heeft hierop verstek gegeven. Wat kunnen we verwachten van de nieuwe regering, bestaande uit dezelfde politieke kleuren?
- Maar ook op vlak van woonbeleid moet men de problemen sterker aanpakken. Zal de volgende regering zorgen dat er meer betaalbare en toegankelijke woningen komen? Anders blijft een plaats in een instelling of een kleine studio op het terrein van de instelling de enige optie. En blijft het recht op een leven in de maatschappij een geluk voor enkelen en een onbereikbare droom voor velen.
- Wonen neemt een grote hap uit de vaak zwakke inkomenspositie. Maar ook voor ondersteuning, hulpmiddelen en andere handicap verbonden kosten leggen personen met een handicap extra geld op tafel. Daarnaast leven ze vaak van een lage tegemoetkoming, een deeltijds loon, een minimumloon in de sociale economie. Hoe gaat men deze punten aanpakken? Komen er afspraken met het federale beleid voor de tegemoetkomingen? Welke maatregelen komen er om personen met een handicap echte kansen te geven op een job op hun maat op de gewone arbeidsmarkt? Of kiest men voor versterking van de apartheid door te investeren in extra plaatsen voor maatwerkbedrijven?
Grote groep
Mensen met een handicap willen en kunnen een gewoon en actief leven leiden. Maar ze moeten wel de kans krijgen. Zonder een stevig plan voor inclusie en deïnstitutionalisering zullen personen met een handicap afhankelijk blijven van vrienden en familie voor hun ondersteuning, belanden ze in aparte omgevingen, zitten ze thuis. Let op: Dit is geen ver-van-je-bed-show. Iedereen kan een handicap krijgen of leven met (de gevolgen van) een chronische ziekte. Kiezen we ervoor mensen af te schrijven, of hen te ondersteunen om volwaardig burger te blijven?
Ook voor andere landen een uitdaging
GRIP heeft momenteel dus vooral veel vragen. Ondertussen werken we verder aan de voorbereiding van de Freedom Drive Mars op 2 oktober: honderden personen met een handicap trekken woensdagvoormiddag door de straten van Brussel om op te komen voor het recht op een onafhankelijk leven. GRIP roept iedereen die sympathiseert op om af te zakken naar het Jubelpark waar de optocht start om 10u richting Europees Parlement. Meer info over de Freedom Drive Mars: https://www.gripvzw.be/nl/artikel/337/kom-naar-de-freedom-drive
Dit is een organisatie van ENIL, het Europees Netwerk voor een Onafhankelijk Leven, dat 30 jaar bestaat. Het is door pioniers die elkaar vinden over de grenzen heen, dat inclusie, rechten, keuzevrijheid en meer autonomie op de agenda zijn gezet. Organisaties zoals ENIL zijn een drijvende kracht achter belangrijke maatschappelijke veranderingen. Steun hen wanneer je dit belangrijk vindt en kom mee opstappen op 2 oktober!
Algemene contactpersoon voor de pers: Katrijn Ruts, katrijn@gripvzw.be, 0499 62 27 39