Inclusiepolitici aan het woord
Op het Grote Inclusiedebat brachten de deelnemende politici een thema naar keuze voor. We maakten er zes korte filmpjes van.
Het is tijd voor inclusie
Op zaterdag 27 april organiseerde GRIP het Grote Inclusiedebat. We brachten politici en burgers samen om twee uur lang te praten over een beleid voor inclusie.
Het debat werd live opgenomen en uitgezonden via facebook. Daar kan je het nog herbekijken en beluisteren. Surf hiervoor naar de volgende link: https://www.facebook.com/GRIPKomopvoorinclusie/videos/668438356941673/
Na de verkiezingen zal er onderhandeld worden over een regeerakkoord. GRIP verwacht van de volgende regering een duidelijk engagement om inclusie echt op de rails te zetten. Dit zou een onderwerp van bespreking moeten zijn tijdens de regeringsonderhandelingen.
Het resultaat moeten we kunnen lezen in het regeerakkoord.
We pleiten ervoor dat hierin geschreven staat dat de regering een masterplan voor inclusie en deïnstitutionalisering maakt en uitvoert, waarbij binnen alle beleidsdomeinen en in afstemming met elkaar stevige stappen vooruit worden gezet om het recht op inclusie van personen met een handicap te realiseren.
Niet hol maar vol
We zijn niet naïef... we hebben natuurlijk niets aan holle woorden of enkel een zinnetje over een plan dat dan niet wordt uitgevoerd. We willen dus geen holle woorden, maar een vol plan! Daarom moet er meteen bij de regeringsonderhandelingen ook al gesproken worden over de grote lijnen van de inhoud van zo'n plan.
Een beleid voor inclusie zou immers een omslag betekenen binnen alle domeinen. De rode draad van die omslag zou moeten zijn dat het beleid geen segregatie meer stimuleert dan wel inclusie ten volle gaat ondersteunen. Op die manier kunnen we evolueren naar een inclusieve samenleving.
Hoe meer dus het regeerakkoord al de beleidslijnen vastlegt om op de verschillende domeinen (onderwijs, werk, wonen, mobiliteit, ondersteuning, enz.) stappen vooruit te zetten, hoe steviger we op weg zullen zijn de komende vijf jaar!
Wat hoopt GRIP zeker terug te vinden in dit plan en in de voornemens binnen dit regeerakkoord?
- We selecteerden uit ons politiek memorandum twaalf speerpunten. Twaalf eieren in een dozijn. Twaalf eieren in de inclusiemand. Je kan ze bekijken via volgende link: https://www.gripvzw.be/nl/artikel/277/12-eieren-voor-de-volgende-regeringen
- We ontworpen ook een affiche die visueel duidelijk maakt waar de speerpunten over gaan. Neem zeker een kijkje en gebruik ze ook na de verkiezingen om de speerpunten warm te houden. Je kan de affiche downloaden via https://www.gripvzw.be/nl/artikel/311/tijd-voor-inclusie
Politici kozen een speerpunt
Terug naar ons Inclusiedebat: we vroegen vooraf aan de politici om er een van de twaalf speerpunten van GRIP uit te kiezen waar hij of zij en zijn of haar partij zich voor engageert. Zij kregen op het debat 2 minuten tijd om dit punt te brengen aan het publiek.
U kan de speeches bekijken en beluisteren via de filmpjes hieronder.
Tot onze spijt is het geluid niet van erg goede kwaliteit. Het lukte ons ook niet om ondertitels te voegen vóór de publicatiedatum van dit artikel. Zo snel mogelijk zullen we daar echter nog voor zorgen.
- Katrien Schryvers (CD&V): Recht op wonen - quota toegankelijkheid voor sociale woningen : "Voor ons mag het quotum aangepaste sociale woningen zelfs hoger dan de voorgestelde 10%."
- Jimmy Koppen (Open VLD): Recht op onderwijs - volwaardige ondersteuning voor leerlingen en leerkrachten : "De boutade ‘gewoon onderwijs als het kan en buitengewoon als het moet’, is een uitholling van inclusiviteit en daar willen wij vanaf.”
- Thijs Verbeurgt (sp.a): Recht op ondersteuning - toegang verzekeren voor ondersteuningsbudgetten op maat : "Wij willen 1 miljard investeren om de wachtlijsten weg te werken."
- Jos D’haese (PvdA): Recht op menswaardig inkomen - tegemoetkomingen tot boven de armoedegrens : "Als we 4 bedrijven zoals KBC hun belastingen proper laten betalen, dan hebben we geld genoeg om alle uitkeringen te verhogen tot boven de armoedegrens."
- Evita Willaert (Groen): Recht op menswaardig inkomen - tegemoetkomingen tot boven de armoedegrens : "De uitkeringen moeten worden opgetrokken tot boven de armoedegrens en deze keer mag het niet bij beloftes blijven."
- Peter Persyn (N-VA): Recht op menswaardig inkomen - tegemoetkomingen tot boven de armoedegrens : " In de komende legislatuur moeten de inkomensvervangende tegemoetkoming, de integratietegemoetkoming, allemaal samen, tot minimaal het Europese gemiddelde worden opgetrokken.”