Visietekst inclusief beleid
GRIP verwacht van de volgende regeringen een omslag naar een beleid voor inclusie. Onze visietekst hierover kan beleidsmakers hierbij ondersteunen.
3 stevige pijlers
Deze nota is gebaseerd op een kader met 3 pijlers die belangrijk zijn voor inclusie:
- inclusieve structuren;
- persoonsgebonden en domeinoverstijgende ondersteuning;
- een juiste kijk op handicap.
Hierin krijgen ook universal design en redelijke aanpassingen een plaats.
We verkennen met deze tekst hoe men vanuit de verschillende beleidsdomeinen aan de 3 pijlers kan werken, en wie hierin verantwoordelijkheid dienen op te nemen.
We zoeken hierbij naar een helder model voor de verhouding tussen het beleidsdomein Welzijn en de verschillende andere domeinen.
- Download de Visietekst van GRIP over inclusief beleid in word
- Download de Visietekst van GRIP over inclusief beleid in pdf
Waarom deze visietekst?
Het is duidelijk dat alle beleidsdomeinen op zich maar ook samen een verantwoordelijkheid hebben in het realiseren van inclusie voor personen met een handicap en een inclusieve samenleving.
GRIP pleit dan ook voor een duidelijk engagement van onze regeringen in de regeerakkoorden, met een masterplan voor inclusie en deïnstitutionalisering als vertrekpunt, duidelijk vermeld in het Vlaamse en het federale regeerakkoord.
- Onze boodschap naar aanleiding van de verkiezingen 2019 staken we in een inclusierap met videoclip!
- We zetten onze 12 speerpunten in beeld in een downloadbare affiche
- En ons volledig memorandum bezorgden we al in 2018 aan de politieke partijen.
- Je kan nog steeds de opname van het politiek inclusiedebat van 27/4 herbekijken
Twee weken voor de verkiezingen lanceren we nu een visietekst over inclusief beleid. We zullen de politieke partijen deze tekst opstuiren als verdere inspiratie om volgende regering een masterplan voor inclusie uit te werken.
Het is immers heel belangrijk dat er van aan de start een gesprek wordt opgestart op en tussen alle beleidsniveaus betreffende de verantwoordelijkheden en bij wie ze liggen.
Er zijn duidelijke afspraken nodig, bevoegdheden moeten worden vastgelegd en samenwerken is een voorwaarde om dit alles te realiseren. GRIP wil bijdragen tot dit gesprek, in de eerste plaats dus door de (toekomstige) beleidsmakers een eigen visie aan te reiken, over een goed inclusief beleid.
Knipperlichten
Deze nota komt er ook vanuit een aantal bezorgdheden, zoals:
- dat systemen zouden veranderen of rechten afgebouwd worden vanuit het éne beleidsdomein terwijl het andere beleidsdomein deze zaken niet opneemt;
- dat je in de toekomst geen persoonlijke assistentie meer zou kunnen vragen of inzetten voor domeinen als werk, onderwijs, vervoer;
- dat je in de toekomst geen persoonlijke assistentie meer zou kunnen vragen of inzetten als er diensten bestaan die voor dit soort ondersteuning gesubsidieerd worden door bijvoorbeeld onderwijs, agentschap zorg en gezondheid, werk,…;
- dat ondersteuning aanvragen in de toekomst nog meer versnipperd wordt over verschillende domeinen en daardoor nog ingewikkelder.
Cruciale rol
Deze nota wil dan ook het recht op persoonlijke assistentie via een domeinoverstijgend ondersteuningsbudget in de verf zetten. We willen onze visie geven over de taak van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH). Dit is immers bevoegd voor het toekennen van persoonlijke ondersteuningsbudgetten Wat is het aandeel van het VAPH in de realisatie van gelijke kansen op werk, onderwijs, wonen, vrije tijd, mobiliteit, sociale relaties, enzovoort? Wat is haar verhouding ten opzichte van de andere beleidsdomeinen?
Meer aandacht nodig
Deze nota is het resultaat van de combinatie van de analyse van het VN-Verdrag Inzake de Rechten van Personen met een Handicap (VRPH), de analyse van Vlaamse beleidsdocumenten, de expertise en de ervaringsdeskundigheid bij staf en vrijwillige medewerkers van GRIP. Jammer genoeg hebben we (nog) geen uitgebreide studie en vergelijking van buitenlandse systemen kunnen doen. Het is ons inziens heel belangrijk dat hier wel werk van wordt gemaakt en dat de expertise over een inclusief beleid fel verhoogt.