Minister Crevits belooft om werk te maken van individueel maatwerk
Minister Crevits geeft met haar beleidsnota Werk en Sociale economie 2019 – 2024 weten dat ze 120 000 Vlamingen extra aan het werk wil: ook personen met een handicap. De minister kadert haar beleidsnota ook binnen gelijke kansen en armoedebestrijding.
5 speerpunten
Om 120 000 Vlamingen extra aan het werk te krijgen wil ze investeren in de onderneming van de toekomst waar talenten centraal staan. Ze trekt zo haar visie als minister van onderwijs met betrekking tot talenten, verder naar tewerkstelling. Ze stelt in huidige legislatuur de volgende 5 speerpunten voorop:
- partners verenigen ronde de ambitie ‘120 000’
- hokjes neerhalen, schotten overstijgen
- nieuwe technologieën
- een performante overheid en dienstverlening
- iedereen aan boord[1]
[1] De Vlaamse sociale partners (ABVV, Unizo, ACV, VOKA, ACLVB, Boerenbond en Verso) hebben in juni 2019 een akkoord afgesloten om de krapte en de competentiemismatch op de arbeidsmarkt aan te pakken. In ‘Iedereen aan boord’ schuiven ze een twintigtal hervormingsvoorstellen naar voren.
Visie netwerk werk van GRIP op beleidsnota
In de beleidsnota staan heel wat hefbomen. Dit neemt niet weg dat de leden van het netwerk werk binnen GRIP bij een aantal passages hun bedenkingen hebben.
‘Aanklampend activeringsbeleid’
Om meer mensen op de arbeidsmarkt te krijgen wil minister Crevits het activeringsbeleid versterken en spreekt ze zelf van een ‘aanklampend activeringsbeleid’. Het netwerk werk van GRIP maakt zich hierover zorgen en geeft alvast de volgende bedenkingen mee:
- Sommige werkzoekenden hebben een handicap zonder dat ze een erkenning van arbeidshandicap hebben omdat ze de weg niet kennen, de kracht niet meer hebben, …
- Werkgevers staan nog onvoldoende open om personen met een handicap aan te werven. Momenteel zijn er vele personen met een handicap op zoek naar werk op de reguliere arbeidsmarkt maar krijgen de kans niet. Zij kunnen hiervoor toch niet afgestraft worden? Zoals in het onderwijs dient ook hier een mindshift op gang gezet worden.
- Werk moet lonen. Momenteel zijn er nog te veel obstakels zoals uitkeringen, flexibele statuten, gecombineerde statuten, … op federaal niveau die voor grote drempels zorgen.
VDAB - GTB
Momenteel zet de VDAB reeds in op activering. Welke zijn de maatregelen die zullen genomen worden zodanig dat de werkzoekenden nu wel aan werk geraken? Welke rol krijgt GTB hierin? De werkgroep werk heeft dit niet kunnen opmaken uit de beleidsnota daar ze niet vernoemd zijn.
Het ‘aanklampend activeringsbeleid’ kan alleen maar slagen door de werkzoekenden intensief te begeleiden. Met andere woorden: op maat. Het netwerk is dan ook blij om te lezen dat niet langer het statuut, de doelgroep of het uitkeringsstelsel maar wel de competenties en de afstand tot de arbeidsmarkt de toegang tot de arbeidsmarkt zullen bepalen.
Werkbaar werk
In december 2018 ondertekende de Vlaamse Regering en de Vlaamse sociale partners het actieplan ‘Samen een versnelling hoger voor werkbaar werk’. Het actieplan zet in op sensibiliseren, enthousiasmeren en inspireren om werkbaar werk tastbaar te maken. De beleidsnota geeft aan dat de Vlaamse Regering hier verder wenst op in te zetten en dient volgens werkgroep werk van GRIP meegenomen te worden binnen het groter geheel van activeringsbeleid.
Individueel maatwerk
Het netwerk werk is blij dat minister Crevits werk zal maken individueel maatwerk en dat ze meer doorstroom beoogt van maatwerkbedrijven naar de reguliere arbeidsmarkt. Het netwerk werk wil toch een aantal bezorgdheden meegeven:
- Het netwerk vraagt dat niet alleen personen die in een maatwerkbedrijf werken kunnen instappen in individueel maatwerk. Maak individueel maatwerk rechtstreeks toegankelijk.
- Hopelijk dienen begeleiders van individueel maatwerk niet alleen maar te komen vanuit maatwerkbedrijven maar kan ook een collega ingeschakeld worden als begeleider.
- Ook hier is het belangrijk dat werk loont want veel personen met een handicap leven in armoede.
GRIP blijft nauwgezet opvolgen
Er is een openheid bij kabinet Werk en sociale economie merkbaar om via overleg deze bedenkingen mee te geven. GRIP blijft het nauwgezet opvolgen.