Wat is de stand van zaken van het nieuw begeleidingsdecreet?

Onderwijs Wat is de stand van zaken van het nieuw begeleidingsdecreet?

Tijdens de Commissie voor Onderwijs op 30 april 2020 werden er vragen gesteld aan de minister van Onderwijs en Vorming Ben Weyts met betrekking tot het nieuwe begeleidingsdecreet.

Vragen aan minister Weyts tijdens de commissie onderwijs

Wat is de nieuwe timing voor de conceptnota die een belangrijke aanzet vormt voor de ontwikkeling van het nieuwe Begeleidingsdecreet? 

De minister geeft aan dat de vooropgestelde timing van eind maart niet is gehaald door de coronacrisis. Men heeft hiervoor, zowel in de administratie als op het kabinet, dezelfde mensen moeten inzetten die met het dossier van het nieuwe begeleidingsdecreet bezig zijn. De minister hoopt om binnen enkele weken met een conceptnota naar de Vlaamse Regering te kunnen stappen.

Hoe zullen de belangrijkste onderwijspartners worden betrokken bij de voorbereiding en ontwikkeling van het Begeleidingsdecreet? 

Er zal een formeel advies gevraagd worden aan de Vlaamse Onderwijsraad (VLOR). Minister Weyts zegt dat "eigenlijk alle geledingen van het onderwijsveld zijn vertegenwoordigd" in de VLOR.

Is er een rol voor de, met onderwijspartners uitgebreide, Commissie Struyf bij het verkennen van mogelijke toekomstscenario’s voor de ondersteuning en begeleiding van leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften? 

Er zal gekeken worden naar een zekere terugkoppeling naar de Commissie Struyf.

Wat wordt bij die voorbereiding en verdere verkenning de rol van de decretale stuurgroep die tot nu toe instaat voor de voorbereiding, opvolging en aansturing van de invoering van de ondersteuningsnetwerken?

De stuurgroep die decretaal werd ingeschreven bij de start van het ondersteuningsmodel, had de opdracht om de voorbereiding, opvolging en aansturing van de invoering van de ondersteuningsnetwerken mee vorm te geven. Die ondersteuningsnetwerken zijn operationeel. Die blijven dat ook. De opdracht van de stuurgroep wordt verlengd tijdens het schooljaar 2020-2021.

Wat vindt GRIP van deze antwoorden?

GRIP begrijpt dat de coronacrisis er voor zorgt dat de conceptnota naar een nieuw begeleidingsdecreet vertraging oploopt. Dit mag echter geen excuus zijn om bij het ontwerp tot de conceptnota de verschillende actoren niet te betrekken. GRIP is de mening toegedaan dat het advies van de VLOR een grote meerwaarde heeft, maar dat overleg met alle actoren nodig is voor de vraag tot een advies. We roepen de minister dan ook op om alsnog in gesprek te gaan.

Gerelateerde artikels

Onderwijs Commissie Inclusief Onderwijs presenteert advies: Vlaamse Regering aan zet om toekomst van Scholen voor Iedereen te bepalen Commissie Inclusief Onderwijs presenteert advies: Vlaamse Regering aan zet om toekomst van Scholen voor Iedereen te bepalen 13 jul 2024 / Seline Somers vraag en antwoord: onderwijs vraag en antwoord: onderwijs Inclusief onderwijs houdt in dat de gewone school open staat voor alle leerlingen. Voor leerlingen met extra ondersteuningsnoden of een handicap houdt inclusief onderwijs in dat ze, met een eigen leer ... 14 nov 2023 / Marie Aeles Onderwijs Info en gespreksavond inclusief onderwijs Info en gespreksavond inclusief onderwijs 31 mei in het bruispunt voor inclusie Brugge 28 apr 2023 / Patrick Vandelanotte Onderwijs De lessen starten op 1 september 2020. Mijn kind behoort tot een risicogroep. Kan mijn kind naar school? De lessen starten op 1 september 2020. Mijn kind behoort tot een risicogroep. Kan mijn kind naar school? 26 aug 2020 / Seline Somers Onderwijs Administratieve vereenvoudiging gemotiveerd verslag op komst Administratieve vereenvoudiging gemotiveerd verslag op komst 27 jul 2020 / Seline Somers Onderwijs Beluister jij ook de podcasts over inclusief onderwijs van Unia? Beluister jij ook de podcasts over inclusief onderwijs van Unia? In 2 afleveringen kom je meer te weten over inclusief onderwijs. 15 mei 2020 / Seline Somers Onderwijs Netwerk onderwijs van GRIP maakt zich zorgen over de heropstart van de scholen Netwerk onderwijs van GRIP maakt zich zorgen over de heropstart van de scholen 12 mei 2020 / Seline Somers Onderwijs Reactie GRIP op het advies van de VLOR ‘Een pleidooi voor strategische beleidsplanning om inclusief onderwijs te kunnen realiseren’ Reactie GRIP op het advies van de VLOR ‘Een pleidooi voor strategische beleidsplanning om inclusief onderwijs te kunnen realiseren’ 05 mei 2020 / Seline Somers Onderwijs ‘Hefbomen voor inclusie’ – ouders vertellen ‘Hefbomen voor inclusie’ – ouders vertellen 20 apr 2020 / Seline Somers Onderwijs Ouders voor Inclusie overhandigde de bezorgdheden van ouders met betrekking tot het begeleidingsdecreet aan de minister Ouders voor Inclusie overhandigde de bezorgdheden van ouders met betrekking tot het begeleidingsdecreet aan de minister 03 apr 2020 / Seline Somers
Verberg submenu