Wat is de stand van zaken van het nieuw begeleidingsdecreet?
Tijdens de Commissie voor Onderwijs op 30 april 2020 werden er vragen gesteld aan de minister van Onderwijs en Vorming Ben Weyts met betrekking tot het nieuwe begeleidingsdecreet.
Vragen aan minister Weyts tijdens de commissie onderwijs
Wat is de nieuwe timing voor de conceptnota die een belangrijke aanzet vormt voor de ontwikkeling van het nieuwe Begeleidingsdecreet?
De minister geeft aan dat de vooropgestelde timing van eind maart niet is gehaald door de coronacrisis. Men heeft hiervoor, zowel in de administratie als op het kabinet, dezelfde mensen moeten inzetten die met het dossier van het nieuwe begeleidingsdecreet bezig zijn. De minister hoopt om binnen enkele weken met een conceptnota naar de Vlaamse Regering te kunnen stappen.
Hoe zullen de belangrijkste onderwijspartners worden betrokken bij de voorbereiding en ontwikkeling van het Begeleidingsdecreet?
Er zal een formeel advies gevraagd worden aan de Vlaamse Onderwijsraad (VLOR). Minister Weyts zegt dat "eigenlijk alle geledingen van het onderwijsveld zijn vertegenwoordigd" in de VLOR.
Is er een rol voor de, met onderwijspartners uitgebreide, Commissie Struyf bij het verkennen van mogelijke toekomstscenario’s voor de ondersteuning en begeleiding van leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften?
Er zal gekeken worden naar een zekere terugkoppeling naar de Commissie Struyf.
Wat wordt bij die voorbereiding en verdere verkenning de rol van de decretale stuurgroep die tot nu toe instaat voor de voorbereiding, opvolging en aansturing van de invoering van de ondersteuningsnetwerken?
De stuurgroep die decretaal werd ingeschreven bij de start van het ondersteuningsmodel, had de opdracht om de voorbereiding, opvolging en aansturing van de invoering van de ondersteuningsnetwerken mee vorm te geven. Die ondersteuningsnetwerken zijn operationeel. Die blijven dat ook. De opdracht van de stuurgroep wordt verlengd tijdens het schooljaar 2020-2021.
Wat vindt GRIP van deze antwoorden?
GRIP begrijpt dat de coronacrisis er voor zorgt dat de conceptnota naar een nieuw begeleidingsdecreet vertraging oploopt. Dit mag echter geen excuus zijn om bij het ontwerp tot de conceptnota de verschillende actoren niet te betrekken. GRIP is de mening toegedaan dat het advies van de VLOR een grote meerwaarde heeft, maar dat overleg met alle actoren nodig is voor de vraag tot een advies. We roepen de minister dan ook op om alsnog in gesprek te gaan.