#Gewoon samen naar school
20 jaar GRIP in 2020. We duiken maandelijks in ons rijke archief en brengen voorbije acties en campagnes terug onder de aandacht.
In het filmpje #Gewoon samen naar school uit 2016 verzamelt GRIP verhalen van kinderen en jongeren met een handicap in een gewone school.
Inclusief onderwijs is de moeite waard
Er wordt veel gepraat over leerlingen met een handicap in het gewoon onderwijs. Maar wat vinden zij er zelf van? We stuurden Bert Gabriëls op pad en filmden zijn ontmoetingen.
We maken kennis met Maren (3de kleuterklas), Yousef (5de leerjaar), Brent (6de middelbaar) en Dorien (werkende twintiger). Vier verschillende mensen met elk een eigen verhaal. Eén ding hebben ze gemeen, ze volgen les in een gewone school.
Maren doet alles wat haar klasgenootjes doen. Soms heeft ze wat meer tijd nodig, maar da’s heel gewoon. Yousef voelt zich niet anders dan zijn vriendjes op school. Ze kennen hem al lang en waar nodig helpen ze een handje. Bij Brent is inclusief onderwijs zo ingeburgerd dat hij niks anders meer wil. Hij is zo overtuigd dat hij de boodschap mee wil uitdragen. Voor Dorien betekent gewoon onderwijs de opstap naar werk en participeren in de samenleving.
Deze kinderen en jongeren vinden inclusief onderwijs duidelijk de moeite waard. In het filmpje zien we de visie van GRIP door de ogen van ervaringsdeskundigen. Inclusie is een meerwaarde zowel voor mensen met als zonder handicap. Een inclusieve samenleving begint al op de schoolbanken. Daarom “Gewoon samen naar school. We gaan er samen voor.’
Inclusief onderwijs is een mensenrecht
Artikel 24 van het VN-Verdrag inzake de Rechten van Personen met een Handicap (VRPH) geeft een duidelijke opdracht aan de overheid om een inclusief onderwijssysteem uit te werken. Enkel zo kunnen personen met een handicap zonder discriminatie en op gelijke voet hun recht op onderwijs benutten. Inclusief onderwijs is dus geen utopie, geen hersenspinsel van wereldvreemde onderwijspedagogen, geen onrealistische wens van ouders die de handicap van hun kind niet zouden 'aanvaard' hebben. Inclusief onderwijs is een mensenrecht.