Wat is nu inclusief werk volgens het VN-Verdrag?

Werk Een foto van een persoon in een rolstoel aan zijn werkbureau

De overheid blijft investeren in maatwerkbedrijven en andere gesegregeerde tewerkstelling. Maar is dit wel in regel met het VN-Verdrag inzake de Rechten van Personen met een Handicap (VRPH) dat België ratificeerde in 2009?

Regelmatig hoort GRIP dat artikel 27 van het VRPH onduidelijk is als het gaat over inclusief werk. En blijkbaar is België niet het enige land dat wat uitklaring nodig heeft. Op 9 september publiceerde het VN-Comité General Comment nr. 8.

Wat is een General Comment?

Een General Comment heeft als doel de verplichtingen bij het VRPH op scherp te zetten. Het document wil handvaten geven aan de landen die het VN-Verdrag geratificeerd hebben. 

General Comment nr. 8 geeft meer verduidelijking over artikel 27 - tewerkstelling.

Bijdrage GRIP aan het General Comment

GRIP bezorgde het VN Comité 2 insteken :

Wat staat er nu in General Comment nr 8?

Het Platform Handicap en Arbeid deed een eerste lezing:

  1. Kijk op handicap: het comité wil een omwenteling van het medische/caritatieve perspectief naar een mensenrechtenperspectief met betekenisvolle arbeid. Betekenisvolle arbeid is essentieel voor iemands economische veiligheid, gezondheid, persoonlijk welbevinden en identiteitsvorming. Hier liggen opdrachten voor een andere, positieve beeldvorming, sensibilisering én publieke dienstverlening.  
  2. Gesegregeerde arbeid, met inbegrip van beschutte werkvormen, moeten versneld uitdoven door concrete actieplannen aan te nemen, met middelen, tijdschema's en monitoringmechanismen die de overgang van gescheiden of aparte arbeid naar de open arbeidsmarkt waarborgen. 
  3. Tewerkstellingsprogramma’s en stages moeten een overgang naar tewerkstelling op de open-arbeidsmarkt effectief bevorderen. Het comité benoemt uitdrukkelijk bezoldigde arbeid in een open, inclusieve en toegankelijke arbeidsmarkt; met gelijke verloning - op voet van gelijkheid met anderen - voor hetzelfde of gelijkwaardige werk.  
  4. Non-discriminatie en gelijkwaardigheid op de werkvloer zijn kernverplichtingen van artikel 27. Hierbij vestigt het Comité met klem de aandacht op toekenning van redelijke aanpassingen, toegankelijkheid van werkplekken en beroepsopleidingen en de strijd tegen discriminatie, pesterijen en (seksuele) intimidatie op de werkvloer.  
  5. In de algemene opmerking staat nadrukkelijk de verbindingen met andere artikels uit het VRPH beschreven. Onder andere: Gelijkheid voor de wet (art. 12) en Behoorlijke levensstandaard en sociale bescherming (art 28.).  Het Comité verwoordt de kwetsbaarheid van vrouwen met een handicap (art. 6) omwille van stereotype beelden over jobs uitgevoerd door vrouwen. Alsook verwoordt ze de kwetsbaarheid van jongeren met een handicap omwille van de transitie of ingrijpende veranderingen van school (art. 24 inclusief onderwijs) naar werk.  
  6. Beleidsmakers zouden met onmiddellijke ingang drempels binnen wetgeving, beleid en beleidsprogramma’s die inactiviteitsvallen teweegbrengen, moeten vervangen door maatregelen die de tewerkstelling van mensen met een handicap en mensen met een chronische ziekte bevorderen. Het Comité geeft beleidsaanbevelingen voor de publieke en private sector zoals bijvoorbeeld positieve acties en geoormerkte subsidies (allocation of target funding). 

Voldoet het Decreet Individueel Maatwerk aan de principes van het VRPH?

GRIP is dit samen met de KULeuven aan het onderzoeken. We houden jullie op de hoogte.

Gerelateerde artikels

Werk Kijk op Handicap Twee jongeren met Downsyndroom op terrasje GRIP op het DisABILITY Filmfestival J'irai décrocher la lune - 23 april om 16u, Leuven 10 apr 2025 / Patrick Vandelanotte Werk Gelijke kansenbeleid een kindje bouwt een toren van blokken met letters en je leest: "Kinderopvangzaak.be" Interview over de Kinderopvangzaak GRIP sprak met Heleen, Charlotte en Eline van Crisiskabinet Kinderopvang, Vrouwenraad en Vlaams Patiëntenplatform. 16 mrt 2025 / Katrijn Ruts Werk afbeelding met kinderen en oproep om 26 maart naar het Grondwettelijk Hof te komen Kom op 26 maart mee naar het Grondwettelijk Hof! GRIP steunt net als vele andere organisaties de Kinderopvangzaak. Jij ook? 13 mrt 2025 / Katrijn Ruts Werk Bezoek de stand van het Netwerk Ervaringsdeskundigen Werk (NEW) tijdens de Inclusie Mark(i)t. Bezoek de stand van het Netwerk Ervaringsdeskundigen Werk (NEW) tijdens de Inclusie Mark(i)t. Op 10 oktober organiseert LEVL de Inclusie Mark(i)t voor iedereen die werk wil maken van meer inclusie op de werkvloer. Er zijn workshops en er is een inspiratiemarkt. 10 sep 2024 / Marie Aeles Werk Mensenrechten VN-Verdrag Youri: “Waarom sta ik aan de zijlijn op de arbeidsmarkt? Waarom vind ik geen gepaste begeleiding naar werk?” Youri: “Waarom sta ik aan de zijlijn op de arbeidsmarkt? Waarom vind ik geen gepaste begeleiding naar werk?” Youri getuigt. 01 jul 2024 / Katrijn Ruts Werk Volgende tekst is te lezen: Individueel maatwerk: laat je horen! Individueel maatwerk: laat je horen Deel tot en met vrijdag 12 april jouw ervaringen 29 mrt 2024 / Patrick Vandelanotte Werk Het recht op werken scherp gesteld Het recht op werken scherp gesteld Het VN-Comité maakt duidelijk hoe we het recht op werk voor personen met een handicap best toepassen. 19 jan 2024 / Patrick Vandelanotte Werk Samen voor inclusief werk Samen voor inclusief werk Ontdek het beleidsmemorandum 2024-2029 van Handicap en Arbeid. 06 dec 2023 / Patrick Vandelanotte Werk Inclusieve ijsjes zijn de beste Inclusieve ijsjes zijn de beste inclusief werk bij nieuw ijssalon Julietta 30 apr 2023 / Patrick Vandelanotte Onderwijs Werk Beschouwingen GRIP op de conceptnota 'Meer inclusieve leraarskamer' Beschouwingen GRIP op de conceptnota 'Meer inclusieve leraarskamer' 24 mrt 2023 / Patrick Vandelanotte
Verberg submenu