De toekomst is inclusief: Inspiratiedag echt werk

Tijdens onze Inspiratiedag op 16 juni 2025 stond het thema ‘De toekomst is inclusief’ centraal.
Hoe krijg je een log schip 180 graden gedraaid? Hoe verander je de arbeidsmarkt écht, zodat het recht op werk voor personen met handicap een realiteit wordt? Geen kleine koerswijziging, geen bijsturing in de marge, maar een fundamentele en systemische verandering.
Zo een koerswijziging vraagt richting en visie. Je moet precies weten waarom en waarheen je het schip wilt draaien, én hoe je de motor in gang krijgt. Dat gebeurt niet alleen op het dek, maar ook in de stuurhut. In dit geval dus bij beleidsmakers, dienstverleners en beleidsadviseurs. Tegelijkertijd moet de bemanning mee zijn: personen met een handicap en hun bondgenoten, werkgevers en organisaties. Zonder draagvlak blijft het schip rondjes draaien. Aan veel knoppen tegelijk draaien is nodig: wetgeving, financiering, structuren en gedrag. Een log schip draait traag, maar als het eenmaal keert, is het bijna niet meer te stoppen.
In Vlaanderen blijft de werkzaamheidsgraad van mensen met een handicap al heel lang laag. GRIP wil het recht op écht werk waarmaken, zoals het is vastgelegd in het VN-Verdrag Handicap.
Een dag vol inspiratie, inzichten en toekomstvisies
Op maandag 16 juni presenteerde GRIP tijdens de Inspiratiedag echt werk een palet aan initiatieven en projecten, die stappen zetten op gebied van echt werk, als inspiratie en bemoediging voor meer inclusieve praktijk en toekomstig beleid. Een gevarieerd programma maakte inclusie zichtbaar én tastbaar, en gaf beleidsmakers, professionals en ervaringsdeskundigen concrete handvatten om mee koers te zetten naar een inclusieve arbeidsmarkt.
De dag begon met een inspirerende lezing door Joris Renard van UNIZO. Daaruit bleek al gauw dat werkgeversorganisaties vragende partij zijn voor inclusieve werkvloeren.
Daarna volgde een reeks workshops waarin werd stilgestaan bij de vele facetten van werken met een handicap. Die boden een genuanceerd beeld van de uitdagingen en kansen voor personen met een handicap op de arbeidsmarkt. Of het nu gaat om zelfstandig ondernemen, re-integratie na ziekte of het vinden van een inclusieve werkgever: elk verhaal telt.
Verkennen van de weg naar werk
Netwerk Ervaringsdeskundigen Werk (NEW)
Wannes Marivoet (GTB) en Patrick Vandelanotte (GRIP) stelden het nieuwe aanbod van NEW voor. NEW biedt werkgevers de kans om met een ervaringsdeskundige in gesprek te gaan. Deze ervaringsdeskundigen werken in het gewone arbeidscircuit. Ze spreken over inclusief werk vanuit de eigen ervaring op de werkvloer. Bij wijze van proevertje getuigde Seline Somers als ervaringsdeskundige over wat inclusief werk voor haar betekent.
Van talent naar werk
Dries De Waele (Konekt) presenteerde een vernieuwend digitaal hulpmiddel dat mensen met een handicap ondersteunt in hun zoektocht naar werk. Via een interactieve vragenlijst worden gebruikers begeleid doorheen het sollicitatieproces, van zelfkennis tot het gesprek met de werkgever. Deze workshop maakte duidelijk hoe technologie kan bijdragen aan zelfbeschikking, zelfvertrouwen en betere communicatie met werkgevers.
Werkschakel
Ariane Gheysen lichtte het project ‘Werkschakel’ toe, een samenwerking tussen Emino vzw en GTB. Dit project reikt de hand naar mensen die langdurig ziek zijn of in herstel. De workshop toonde dat werk op maat en begeleiding op het juiste tempo cruciaal zijn. De persoonlijke aanpak van het project werd warm onthaald door de deelnemers, die het belang onderstreepten van hoop, ondersteuning en zachte re-integratie.
Naar een inclusieve arbeidsmarkt door goede praktijken
Ondernemen met een handicap
Wat betekent het om als persoon met een handicap zelfstandig te ondernemen? Ruth Van Assche (GTB) gaf de aftrap met een helder overzicht van het huidige ondernemerslandschap en de drempels en kansen voor mensen met een arbeidshandicap.
Het praktijkverhaal van Ines Van Praet (Epione) illustreerde hoe ondernemen niet alleen mogelijk, maar ook waardevol en inspirerend kan zijn. Deelnemers kregen inzicht in hoe ondernemers met een handicap met creativiteit en volgens eigen vermogen dromen waarmaken.
Baanbrekers: inclusieve werkplekken met écht betaald werk
In deze sessie deelden Erik Poortmans (Gelateria Julietta) en Nathan Vialle (Café Joyeux) hun ervaringen als werkgevers die bewust kiezen voor inclusie.
De tewerkstelling van mensen met een handicap is niet alleen maatschappelijk relevant, maar biedt ook een meerwaarde op de werkvloer. Diversiteit blijkt een hefboom voor meer verbondenheid, motivatie en creativiteit.
Ik verdien werk
GTB bracht een voorstelling van hun project ‘Ik verdien werk’.
Jolien Gooris en Marcel den Broeder lichtten toe hoe personen een inkomensvervangende tegemoetkoming begeleid worden naar betaald werk in het reguliere circuit.
Xavier Deruytter (GRIP) getuigde over de combinatie inkomensvervangende tegemoetkoming en inkomen uit werk.
Deze workshop liet zien hoe drempels structureel aangepakt kunnen worden, waarbij maatwerk en vertrouwen cruciale sleutels zijn tot succes.
Beleef de inspiratiedag mee
Benieuwd naar de sfeer, de inzichten en de persoonlijke verhalen van deze dag? Onze videoreportage brengt alles in beeld. Van inspirerende sprekers tot warme ontmoetingen en krachtige getuigenissen: beleef de hoogtepunten van de Inspiratiedag mee in de video hieronder:
De koers is gezet
Deze inspiratiedag bewees dat samenwerken loont. Werkgevers, organisaties, ervaringsdeskundigen en professionals vonden elkaar in een gedeelde ambitie: van kleine initiatieven naar een brede, duurzame en inclusieve arbeidsmarkt.
Voor GRIP is de tijd van tijdelijke projecten voorbij en moet er worden ingezet op duurzame samenwerking, vereenvoudiging en echte kansen op werk.
Het schip beweegt en de koers is duidelijk: een arbeidsmarkt waar iedereen écht meetelt.
Gerelateerde artikels









