Een stem voor iedereen!

Mensenrechten Een stem voor iedereen!

ENIL Conferentie: Independent Living: A Voice for All’. GRIP woonde deze Europese conferentie bij en schotelt je een aantal inspirerende quotes voor!

Het is 27 september 2017, 14 uur. De ‘Freedom Drivers’ hebben een Freedom Drive Mars door Brussel achter de rug en komen samen in Autoworld in het Jubelpark. Ze luisteren naar Eurocommissaris Marianne Thyssen die de conferentie van de Freedom Drive mag openen. Het thema van de conferentie is de rechten van kinderen en jongeren met een handicap.

ENIL (European network on Independent Living) wil met deze conferentie kinderen met een handicap zelf aan het woord laten. Wat is belangrijk voor hen?  Wat betekent onafhankelijk leven voor hen? ENIL wil ook bespreken wat de Europese Unie kan doen om de rechten van minderjarigen met een handicap te bevorderen.

GRIP woonde de conferentie bij en noteerde een aantal quotes ;-)

Zelf aan het woord

De Zweedse Willma Halgren is 8 jaar en een echte spring-in-het-veld. Voor en na haar inbreng op het podium sjeest ze door het publiek in haar rolstoel. Draait behoorlijk snel en kort ;-)  Ze kwam al 2 keer op de Zweedse TV en sprak de dag voordien een groep europarlementairen toe. Wilma wordt duidelijk een echte activiste, ondersteund door haar moeder die dezelfde spierziekte heeft.

“Ik vind het niet erg om een handicap te hebben want mijn vrienden behandelen me niet anders dan anderen en dat is heel belangrijk en maakt me blij. En ik wou dat het zo was voor alle kinderen van de wereld.”

De Belgische Julie Van Tichelen is 15 jaar en wil biomedische wetenschappen studeren. Uit haar getuigenis blijkt overduidelijk het belang van inclusief onderwijs, persoonlijke assistentie en de juiste hulpmiddelen voor kinderen met een handicap. Ook de ingesteldheid en vastberaden keuze voor inclusie van ouders van kinderen met een handicap blijkt cruciaal te zijn.

“Mijn onafhankelijkheid startte toen mijn ouders mijn handicap aanvaardden en besloten me dezelfde kansen te geven als andere kinderen.”

Wankele financiële argumentatie

Ook volwassenen komen natuurlijk aan het woord rond de vraag: “Hoe kan het recht op een onafhankelijk leven van kinderen in de praktijk gebracht worden? “

De Britse Tara Flood is een mensenrechtenactiviste die enorm krachtig overkomt.

“Ik ben opgegroeid in speciaal, gesegregeerd onderwijs. Ik begon handicap als iets negatiefs te zien. Want door mijn handicap zit ik hier, merkte ik aldoor. Nu ben ik een grote voorvechter geworden van inclusie. Mijn handicap is gewoon een deeltje van mezelf. ”  

Veel mensen denken nog altijd dat personen met een handicap beter af zijn in een aparte school. Tara Flood stelt ook dat er vaak economische factoren meespelen:

“Als ‘men’ inschat dat je niet genoeg zal presteren op school, dan ben je een doelwit voor segregatie. Als ‘men’ vindt / denkt / veronderstelt dat onze ondersteuning te duur zal zijn, dan worden we een doelwit voor segregatie.”

Sir Roger Singleton heeft het ook over het belang van dit financiële aspect. Hij gaat in op de doorgevoerde besparingen in tal van Europese landen, en stelt die ook in vraag:

“Als overheden te weinig budgetten ter beschikking hebben, dan beknibbelen ze gemakkelijk op persoonlijke assistentie en steun aan families. Maar daardoor stijgt juist de vraag naar instellingen. En die zijn ook niet goedkoop.”

Michela Costa is onderzoekster en schreef mee aan een aantal rapporten over deïnstitutionalisering van de Europese Expertgroep over de Overgang van institutionele zorg naar ondersteuning in de gemeenschap.

“De meeste kinderen (met en zonder handicap) in instellingen in Europa hebben families. Het is belangrijk om na te gaan waarom ze er dan toch zijn terechtgekomen. Uit onderzoek blijkt dat ze vaak in instellingen wonen omdat de kinderen zelf en hun families niet ondersteund werden.”

En in Vlaanderen?

Dat is precies wat GRIP ook ziet gebeuren in Vlaanderen. Er is een totaal gebrek aan perspectief op persoonlijke assistentie voor ondersteuning in het gezin. Ouders die het heel zwaar hebben krijgen het advies om een plaats in een voorziening voor minderjarigen met een handicap aan te vragen. Daar geraken ze immers wél aan.

Dit stimuleert ouders niet om voor inclusie van hun kinderen te (blijven) kiezen, integendeel, het stimuleert nieuwe institutionalisering van kinderen!       

Het is essentieel dat het Vlaamse beleid die logica radicaal omdraait. GRIP pleit voor het recht op ondersteuning bij inclusief onderwijs, in het gezin, voor inclusie. Kinderen en jongeren zouden vanaf wanneer dit nodig blijkt persoonlijke assistentie moeten kunnen krijgen. Dat is een belangrijk middel op de weg naar een inclusieve samenleving: waar mensen met een handicap net als iedereen een volwaardige plaats in de maatschappij kunnen innemen.

Deïnstitutionalisering is geen vies woord: het betekent kansen geven om in de maatschappij te wonen en te leven. Steeds meer ouders in Vlaanderen ambiëren dit ook voor hun kind met een handicap. GRIP roept iedereen op hen daarbij te steunen!

Gerelateerde artikels

vraag en antwoorden: mensenrechten vraag en antwoorden: mensenrechten Discriminatie is een onrecht dat we niet mogen toestaan en waar we best tegen optreden. Ook mensen met een handicap hebben vaak met discriminatie te maken. 14 nov 2023 / Marie Aeles Ondersteuning VN-Verdrag Persoonlijke Assistentie 20 jaar: Nadia en Nabil Persoonlijke Assistentie 20 jaar: Nadia en Nabil Nadia Hadad en haar assistent Nabil Barssa reflecteren naar aanleiding van de twintigste verjaardag van het Persoonlijk Assistentiebudget (PAB) over het belang van zelfgestuurde ondersteuning. 15 feb 2021 / Lynn Formesyn Gelijke kansenbeleid Mensenrechten Persbericht Inclusie in de Grondwet Persbericht Inclusie in de Grondwet De mensenrechtenorganisatie GRIP (Gelijke Rechten voor Iedere Persoon met een handicap) roept de volksvertegenwoordigers op om inclusie in te schrijven in de Grondwet. 03 dec 2020 / Patrick Vandelanotte Gelijke kansenbeleid Mensenrechten Inclusie in de Grondwet Inclusie in de Grondwet Er is nood aan een grondwetswijziging om de rechten van personen met een handicap te waarborgen. 02 dec 2020 / Patrick Vandelanotte Gelijke kansenbeleid Mensenrechten Studie: Inclusie in de Constitutie Studie: Inclusie in de Constitutie «Art. 22ter. Iedere persoon met een handicap heeft recht op volledige inclusie in de samenleving, met inbegrip van het recht op redelijke aanpassingen. De wet, het decreet of de in artikel 134 bedoeld ... 02 dec 2020 / Patrick Vandelanotte Mensenrechten Ondersteuning Wachtlijsten voor personen met een handicap: een pure schending van de mensenrechten… maar in Vlaanderen is dat geen probleem dat opgelost moet worden Wachtlijsten voor personen met een handicap: een pure schending van de mensenrechten… maar in Vlaanderen is dat geen probleem dat opgelost moet worden We zeggen het bewust laconiek. Er is weer even aandacht voor de wachtlijsten voor zorg en ondersteuning van personen met een handicap. Vorige week kwam dit aan bod in de coronacommissie van het Vlaams ... 23 sep 2020 / Patrick Vandelanotte Inkomen Mensenrechten Houd mensen met een handicap uit de armoede Houd mensen met een handicap uit de armoede Internationale dag van personen met een handicap: GRIP verwacht maatregelen die de financiële situatie van mensen met een handicap verbeteren. 03 dec 2019 / Patrick Vandelanotte "We have a dream" "We have a dream" 400 mensenrechtenactivisten met een handicap uit heel Europa en zelfs van daarbuiten (Pakistan, Australië, Japan) stonden klaar in het Jubelpark te Brussel. 02 okt 2019 / Katrijn Ruts Kom naar de Freedom Drive! Kom naar de Freedom Drive! Morgen is het weer zo ver: honderden voorvechters van een onafhankelijk leven uit heel Europa verzamelen in Brussel: wees erbij! 17 sep 2019 / Katrijn Ruts VN-Verdrag De-institutionalisering: taboe of toekomst? De-institutionalisering: taboe of toekomst? Het is een woord waar veel mensen zich in verslikken, om verschillende redenen. Ook op 22 mei bij Unia. 14 jun 2019 / Katrijn Ruts
Verberg submenu