Een huis, een thuis, maar geen tehuis

Wonen Een huis, een thuis, maar geen tehuis

In onze nieuwste publicatie #inclusie#wonen laten we 5 mensen aan het woord. Zij vertellen hoe ze inclusief wonen waarmaken in de praktijk.

Nog te vaak leeft het idee dat je met een handicap best in een voorziening woont. Een grote instelling of een groepshuis, tussen andere mensen met een handicap. Maar het kan anders. Mensen met een handicap willen en kunnen ook een eigen thuis hebben in een gewone buurt, tussen andere mensen, met en zonder handicap, net zoals iedereen.

Het kan

Dominiek heeft een verstandelijke beperking en woonde 39 jaar in een instelling. Dankzij een persoonlijk assistentiebudget en een steunnetwerk kan hij toch alleen wonen. 

“Ik kan nu zelf beslissen wat ik doe, ik sta op mijn eigen benen”, zegt Dominiek. “Mijn netwerk helpt me daarbij. Het is een groepje mensen dat regelmatig samenkomt om met mij beslissingen te nemen.” Het steunnetwerk zorgt niet voor de dagelijkse ondersteuning, daarvoor heeft Dominiek zijn persoonlijke assistenten. Met dienstencheques betaalt hij een poetshulp en een bewindvoerder waakt erover dat de huur op tijd betaald wordt.

Hefbomen en drempels

De getuigenissen in #inclusie#wonen laten je kennis maken met een aantal hefbomen voor inclusief wonen. Hoe belangrijk het kan zijn dat mensen uit de buurt je kennen bijvoorbeeld. Of dat je je ondersteuners niet hoeft te delen met andere mensen met een handicap, ook al wonen die vlakbij. 

De publicatie toont je ook de drempels die mensen tegenkomen. Het is immers duidelijk dat een eigen, aangepaste woonplek vinden nog lang niet evident is. Zo moeten woningaanpassingen vaak nog (deels) betaald worden uit het eigen inkomen, blijkt uit het verhaal van Geert. Of moet je al ‘geluk hebben’ dat je een lening kan en mag afsluiten, vertellen Jan en Létitia.

#inclusie#wonen brengt mensen met een handicap in beeld die hun dromen op vlak van wonen najagen. ‘Gewoon’ een eigen plek, midden in de samenleving. Tussen ons allemaal.

Interesse?

#inclusie#wonen downloaden of bestellen kan via https://www.gripvzw.be/nl/categorie/39/publicaties

GRIP, Vooruitgangstraat 323, 1030 Brussel, 02/214.27.60, info@gripvzw.be , facebook: GRIP – Kom op voor inclusie

Gerelateerde artikels

vraag en antwoord: wonen vraag en antwoord: wonen Personen met een handicap hebben net als iedereen recht om te wonen en te leven in de maatschappij. GRIP moedigt de overheid aan om mensen met een handicap kansen te geven om in de maatschappij te lev ... 14 nov 2023 / Marie Aeles Ministers laten veertigers, vijftigers en zestigers jaren in rusthuizen zitten. Ministers laten veertigers, vijftigers en zestigers jaren in rusthuizen zitten. Joke (40) en Herman (62) wonen in een woonzorgcentrum omdat ze op de wachtlijst staan voor een PVB. GRIP sprak met hen. 25 nov 2020 / Katrijn Ruts Zullen personen met een handicap na corona zelf kunnen kiezen waar ze wonen? Zullen personen met een handicap na corona zelf kunnen kiezen waar ze wonen? Dit opiniestuk op knack.be pleit voor een beleid dat een leven in de maatschappij ten volle ondersteunt. Het kwam tot stand in samenwerking  met mensen uit het Netwerk Ondersteuningsbeleid van GRIP. 15 jun 2020 / Katrijn Ruts Wonen Word vrijwilliger in het Netwerk Wonen Word vrijwilliger in het Netwerk Wonen 05 mrt 2020 / Marie Aeles Standpuntnota 'Een inclusief woonbeleid' Standpuntnota 'Een inclusief woonbeleid' In Vlaanderen wordt niet aan het recht op wonen voldaan. Lees de visie en voorstellen van GRIP voor beleidsmakers. 31 jan 2020 / Katrijn Ruts Mensenrechten Wonen Ook praktijktest voor handicap Ook praktijktest voor handicap Het platform Praktijktesten Nu vraagt om praktijktesten in te voeren. Ook om discriminatie van personen met een handicap vast te stellen. 26 sep 2018 / Patrick Vandelanotte Wonen Wonen: dromen, drempels en hefbomen Wonen: dromen, drempels en hefbomen Iedereen heeft recht op een eigen woonplek midden in de maatschappij. Jan en Léticia, Guny, Dominiek, Geert, Thomas en Katy vertellen hun ervaring met het realiseren van hun woondroom. Inspirerende ge ... 06 mrt 2018 / Katrijn Ruts Wonen Nog veel werk voor het woonbeleid Nog veel werk voor het woonbeleid Dat is de algemene conclusie van het debat over Wonen van GRIP op 22 april. Dit was een activiteit op de REVA-beurs in Flanders Expo. Beleidsmakers, experten en ervaringsdeskundigen bespraken hoe pers ... 30 apr 2017 / Katrijn Ruts
Verberg submenu