Tijd voor positieve acties op de arbeidsmarkt
7 mei 2018 - GRIP sluit aan bij UNIA en het Minderhedenforum in de vraag naar bindende positieve acties op de arbeidsmarkt.
Positieve acties kunnen de arbeidspositie van personen met een handicap versterken.
Tijdens een studiedag in Brussel pleiten UNIA en het Minderhedenforum voor een meer doorgedreven toepassing van positieve acties op de arbeidsmarkt. Patrick Vandelanotte van GRIPvzw nam deel aan het panelgesprek. En GRIP staat ten volle achter positeve acties als een weg om gelijkheid op de arbeidsmarkt voor achtergestelde groepen, zoals ook personen met een handicap, te realiseren.
Waarom positieve acties?
Positieve acties zijn programma's en maatregelen van tijdelijke aard bedoeld om de feitelijke ongelijkheid van een achtergestelde groep weg te werken in één of meerdere aspecten van hun sociaal-economisch leven. Denk bijvoorbeeld aan mentorprojecten voor bepaalde kansengroepen of voorbehouden betrekkingen. GRIP vindt dat het absoluut nodig is en tijd is om meer werk te maken van positieve acties voor personen met een handicap, aangezien de grote kloof in tewerkstelling van personen met een handicap. 43% van de personen met een handicap werkt, tegenover 77% bij personen zonder handicap (cijfers Inclusiespiegel Vlaanderen 2016).
Ook het VN-Comité vroeg in zijn eerste rapport (2014) over de implementatie van het VN-Verdrag in België om "alle reglementaire en aansporende maatregelen te nemen" en vroeg zich ook specifiek af waarom er geen quota worden opgelegd aan de privé sector.
Minister Peeters wil stap vooruit zetten met Koninklijk Besluit
Positieve acties voor kansengroepen, zoals ouderen, mensen met een migratieachtergrond of handicap en laaggeschoolden, zijn eigenlijk al elf jaar ingeschreven in de antidiscriminatiewetgeving. Op papier bestaan ze dus, maar zonder Koninklijk Besluit dat de randvoorwaarden vastlegt, mogen bedrijven ze strikt juridisch eigenlijk niet toepassen. Minister Peeters kondigde op de studiedag aan dat hij de laatste hand legt aan dit Koninklijk Besluit.
GRIP vraagt naar doortastende en dwingende maatregelen
De discussie laait hoog op wanneer het gaat over verplichtende maatregelen, zoals bijvoorbeeld quota. Bij de werkgeversorganisaties roept dit heel wat weerstanden op, zoals op de studiedag ook bleek uit de tussenkomst van Caroline Deiteren van UNIZO. Alleen cijfers opleggen zal weinig opbrengen, maar vanuit GRIP menen we toch dat slimme quota deel dienen uit te maken van een uitgebalanceerde meerjarenstrategie. Streefcijfers, die dus minder dwingend zijn, kunnen een opstap zijn. Maar om mensenrechten waar te maken zullen na verloop van tijd ook meer bindende quota nodig zijn, al was het maar om de 'slechtste leerlingen van de klas' ook over de meet te krijgen.