Opleiding voor (mensenrechten)activisten
Binnenkort start weer een training ‘Leren organiseren voor sociale verandering’. Wat, waar, hoe? We interviewden Roel Stynen van organisator Tractie.
Dag Roel, je bent een van de medewerkers van Tractie. Vertel eerst even wat Tractie is?
Tractie is de trainersgroep van Vredesactie. We bieden ondersteuning aan groepen en organisaties die aan maatschappelijke verandering werken. We geven workshops en training op maat rond sociale verandering en hoe wij daar zelf door acties en campagnes aan kunnen werken. De trainers van Tractie zijn zelf actief in allerlei sociale bewegingen en groepen - professioneel en in hun vrije tijd - als jeugdwerker, klimaatactivist, opbouwwerker,...
Jullie plannen voor de tweede keer een traject ‘leren organiseren voor sociale verandering’. Wat kunnen mensen leren in dit traject?
In dit traject leer je hoe verandering tot stand komt en hoe we daar zelf aan kunnen werken. Je maakt kennis met het hoe en waarom van actie- en campagnevoeren.
Waar moet je aan denken als je acties plant? Hoe kom je tot een strategisch opgebouwde campagne? Hoe laat je vergaderingen efficiënt en vlot verlopen? Basisdemocratisch beslissingen nemen, hoe doe je dat? Hoe zorg je dat verschillende achtergronden aan bod komen en niet enkel de meest gangbare de toon bepaalt? Hoe zorg je ervoor dat jouw verhaal in de media komt?
Voor wie is het traject interessant?
Ik zou dit traject aanraden aan iedereen die voor een rechtvaardige en duurzame wereld strijdt en samen met anderen wil leren hoe je dat effectiever kan doen. "Ik gebruik de praktische tools en modellen bijna dagelijks in mijn werk. Als we vastzitten op een vergadering, dan grijp ik naar één van de tools die ik geleerd heb tijdens de cursus," zei één van de deelnemers van vorig jaar.
De trainers bieden kaders en ideeën aan, maar we gaan vooral op zoek naar hoe wij jouw campagne en werking kunnen versterken. Iedereen haalt er wel iets uit waar hij of zij praktisch mee aan de slag kan. Deelnemers vorig jaar kwamen uit heel uiteenlopende groepen en bewegingen.
Wanneer gaan de sessies door?
We starten met een weekend van 8 tot 10 februari (Antwerpen). De volgende sessies zijn gespreid over drie dinsdagavonden: 26 februari (Antwerpen), 12 maart (Gent) en 26 maart (Gent). Van 19 tot 21 april gaan de op weekend (Waver). Vervolgens zijn er twee avondsessies op 7 mei (Brussel) en 21 mei (Brussel). We sluiten af op zondag 22 juni (Brussel). (De locaties zijn nog onder enig voorbehoud.)
Hoe groot zal de groep zijn?
De plaatsen zijn beperkt: op die manier is er voldoende ruimte voor iedereen om actief deel te nemen, aan het woord te komen en gehoord te worden. Op basis van de aanmeldingen stellen we een groep van ongeveer twintig mensen samen, met verschillende achtergronden en ervaringen. Uit die diversiteit en kruisbestuiving kunnen we veel leren.
Hoe wordt de training gegeven? Zijn het lezingen, doe-oefeningen,...?
Eén van de deelnemers zei: "De visie van de trainers op hoe mensen leren is doordacht en verfrissend, heel anders dan we gewend zijn op school." Dat zegt het helemaal, denk ik. We vertrekken vanuit de ervaringen van de groep en dagen mensen uit om te reflecteren en ideeën uit te wisselen. Trainers bieden een kader, maar we leren vooral door reflectie, uitwisseling, discussie en oefening. Verwacht je dus niet aan éénrichtingsverkeer, maar aan een afwisseling van methodieken en activiteiten, waar iedereen actief aan de slag gaat en gehoord wordt.
Hoe houden jullie rekening met toegankelijkheid of aanpassingen aan specifieke noden om goed te kunnen deelnemen?
De locaties waar de sessies plaatsvinden zijn rolstoeltoegankelijk en met de trein bereikbaar. We zullen vooraf bij elke deelnemer nagaan wat hij of zij nodig heeft om actief te kunnen deelnemen en op specifieke behoeften samen een antwoord zoeken.
Tot slot, praktisch gezien: hoe kan je inschrijven voor deze opleiding?
Je vindt meer info op www.tractie.be of via training@vredesactie.be Als je wil meedoen, kan je je vóór 31 december aanmelden op de website. We sturen je per mail nog enkele vragen. Op basis van deze informatie stellen we een groep samen van mensen die van elkaar kunnen leren, met een diversiteit aan ervaringen en achtergronden. Jouw aanmelding garandeert dus geen deelname - we laten je ten laatste op 10 januari weten of je kan deelnemen.
Helder, Roel, bedankt!
Wat doet GRIP?
Twee stafleden en een vrijwilliger van GRIP volgden de eerste editie van dit trainingstraject. Het was voor ons drieën een zeer inspirerende ervaring. We hopen dat veel mensen hun weg vinden naar de opleiding. Dit kan zeker helpen om een duurzame beweging voor gelijke rechten op te bouwen.