Minister Vandeurzen hervormt
Dit voorjaar werkt Minister van Welzijn Jo Vandeurzen de toekomstige financieringswijze van de ondersteuning van personen met een handicap uit. GRIP zette 10 aandachtspunten voor de toekomstige financieringswijze op een rij.
De basis voor deze aanbevelingen zijn het PGB-decreet (2001), het PGB-experiment (2008-2010) en het PGB-Manifest (2011), onderschreven door meer dan 30 organisaties.
Samenvattend:
- Directe financiering waarbij je een ondersteuningsbudget toegewezen krijgt dat wordt uitbetaald op een aparte rekening. Je kan het geheel of gedeeltelijk omzetten in trekkingsrecht(en).
- We benadrukken dat geen persoon met een handicap a priori mag worden uitgesloten, conform artikel 12 van het VN-Verdrag dat handelingsbekwaamheid vooropstelt. Daarentegen moet men zoeken naar oplossingen die mensen de regie en verantwoordelijkheid doen behouden.
- De overheid kan best investeren in het uitbouwen van ondersteuning bij beheer en organisatie van het budget. Budgethoudersverenigingen worden afdoende gesubsidieerd.
- Iedere pmH heeft recht op een zuivere inschaling van zijn of haar ondersteuningsnoden. Het resultaat wordt uitgedrukt in een aantal uren benodigde assistentie, niet in een van tevoren gedefinieerd zorgpakket. Aanwezige vrijwillige ondersteuning door mantelzorgers of reguliere dienstverlening worden niet in rekening gebracht.
- Budgetten die de kosten van de ondersteuning dekken, belangrijk voor ondersteuning op maat, gelijkheid tussen personen met een handicap onderling, goede loonsvoorwaarden van assistenten.
- Netwerk, inkomen, vooraf bepaalde budgettaire limieten of keuzes naar besteding vertekenen de budgethoogte niet!
- Plaats vraagverduidelijking en ondersteuningsplan in een juist perspectief... als emancipatorische facultatieve hulpmiddelen.
- De bestedingsmogelijkheden die er nu zijn in het PAB blijven behouden en worden uitgebreid naar alle VAPH-voorzieningen.
- Geen achteruitgang rond keuzevrijheid vanwege "De Schaarste"
- Een spoedprocedure voor noodsituaties
Meer informatie
Lees de nota Verwachtingen GRIP tav uitwerking toekomstige financieringswijze
Lees het Manifest Persoonsgebonden Budget of kortweg PGB-Manifest
Gerelateerde artikels
Oproep actie 6 februari
Actiegroep Recht op Ondersteuning roept op tot actie.
26 jan 2024 / Patrick Vandelanotte
vraag en antwoord: ondersteuning
Personen met een handicap hebben recht op voldoende en de juiste ondersteuning voor een menswaardig en onafhankelijk leven en voor volwaardige participatie. Zij hebben het recht om zelf te kiezen wie ...
30 okt 2023 / Marie Aeles
Persoonlijke Assistentie 20 jaar: Nadia en Nabil
Nadia Hadad en haar assistent Nabil Barssa reflecteren naar aanleiding van de twintigste verjaardag van het Persoonlijk Assistentiebudget (PAB) over het belang van zelfgestuurde ondersteuning.
15 feb 2021 / Lynn Formesyn
Persoonlijke Assistentie 20 jaar: Lies en Hilde
Precies een maand geleden vierden we de 20ste verjaardag van Persoonlijke Assistentie in Vlaanderen. Lies: “Door persoonlijke assistentie heb ik een leven zoals jij."
15 jan 2021 / Katrijn Ruts
Persoonlijke Assistentie 20 jaar: Dominiek en Lana
15 december 2000: Met het PAB-besluit opende de toenmalige Vlaamse Regering de weg naar vrijheid en inclusie. Dominiek: "Het was voor mij een openbaring."
15 dec 2020 / Katrijn Ruts
Aftrap Campagne 20 jaar Persoonlijke Assistentie
Voorzitter van GRIP Luc Demarez op 20-jarig bestaan van het PAB: "Persoonlijke assistentie is de weg naar vrijheid... maar nog te onbekend en onbemind"
15 dec 2020 / Katrijn Ruts
Ministers laten veertigers, vijftigers en zestigers jaren in rusthuizen zitten.
Joke (40) en Herman (62) wonen in een woonzorgcentrum omdat ze op de wachtlijst staan voor een PVB. GRIP sprak met hen.
25 nov 2020 / Katrijn Ruts
Persoonlijke assistent: over een topjob gesproken
Met haar budget in de hand kon Gabria (20 jaar) Nena aanwerven. Zij bouwt nu elke dag aan haar eigen leven.
13 okt 2020 / Katrijn Ruts
"Onze regeringen moeten recht op ondersteuning respecteren"
Hoe verging het personen met een handicap tijdens het coronabeleid? Daarover ging het deze maand in het Vlaams Parlement. Wat vindt GRIP?
28 sep 2020 / Katrijn Ruts
Wachtlijsten voor personen met een handicap: een pure schending van de mensenrechten… maar in Vlaanderen is dat geen probleem dat opgelost moet worden
We zeggen het bewust laconiek. Er is weer even aandacht voor de wachtlijsten voor zorg en ondersteuning van personen met een handicap. Vorige week kwam dit aan bod in de coronacommissie van het Vlaams ...
23 sep 2020 / Patrick Vandelanotte