Beleefde ontvangst bij partijbureaus voor rouwstoet handicap - Actiegroep RIP PAB PGB vraagt om bezinning
Op 24/02/2014 voerden GRIP, Ouders voor Inclusie, HAZO en Nema een symbolische publieke actie over het decreet persoonsvolgende financiering. Lees het persbericht na de actie.
PERSBERICHT 24/02/2014 - 15u - Deze voormiddag trokken vier verenigingen van personen met een handicap in een rouwstoet langs de partijbureaus van sp.a, CD&V en N-VA.
Ze vroegen aan de Vlaamse meerderheidspartijen om hun plannen voor de hervorming van de ondersteuning van personen met een handicap te herzien. Die krijgen vorm in de 'persoonsvolgende financiering'. Morgen begint over dat decreet het debat in het parlement. Ook twee van de vier verenigingen doen een inbreng in de hoorzittingen.
Klaaglied
"We hebben een klaaglied gezongen omdat ons recht op ondersteuning en keuzevrijheid achteruit zal gaan. Het Persoonlijk Assistentiebudget wordt geschrapt. Terwijl dat PAB er juist voor zorgt dat personen met een handicap net als andere mensen in de samenleving kunnen leven, leren en werken".
Aan het woord is Hetty, moeder van Paul Pasteels (27). Hij wacht al sinds de opstart van het PAB-systeem 14 jaar geleden op een PAB. "Wij denken dat Paul er met dit nieuwe decreet nooit één zal krijgen. Er zal altijd wel weer iemand zijn met een minder sterk sociaal netwerk. Als ouders voelen wij ons gestraft door de overheid omdat we jarenlang alles hebben gegeven om Paul te ondersteunen
een inclusief leven te leiden."
Meer met dezelfde middelen?
"De regering wil meer doen met dezelfde middelen. Maar waarom schaft ze dan het PAB en PGB af? De overheid betaalt voor mijn PAB veel minder dan wanneer ik voor een voorziening zou kiezen. Tegelijkertijd kan ik met mijn PAB veel meer uren gepaste ondersteuning betalen dan ik in een voorziening zou kunnen krijgen", zegt actievoerder Rik Huys. "Ook algemene welzijnsdiensten hebben overheadkosten en zijn duurder dan een PAB. Daarom vragen we ons af of het wel slim is om te proberen meer mensen door te verwijzen naar die diensten" stelt Luc Demarez, woordvoerder van de actiegroep.
Niet bang, wel waakzaam en kritisch
Demarez: "Vorige week stelde men in de pers dat alle verenigingen van personen met een handicap voor de plannen zijn. Wij wilden met deze actie duidelijk maken dat dat niet zo is. Pas op, wij zijn niet tegen hervormingen of vernieuwing. Maar deze plannen katapulteren ons 14 jaar terug in de tijd. En daar passen wij voor".
De actievoerders kregen bij de drie Vlaamse meerderheidspartijen een beleefde ontvangst. Demarez: "Bij CD&V stelde de voorzitter van de Commissie Welzijn dat ze bij de hoorzitting goed naar ons zou luisteren. Ook bij sp.a en N-VA hadden we een kort gesprek. We overhandigden een symbolische urne. Daarin zat een tekst met de 10 belangrijkste bezorgdheden en aanbevelingen. De bezorgdheden zijn zo fundamenteel dat wij vragen het decreet aan het begin van de volgende legislatuur te herbekijken en er niet nu nog op de valreep erdoor te jagen."