Kom naar de Freedom Drive 2015

Ontmoet gelijkgezinden van over heel Europa, stap mee op voor het recht op een onafhankelijk leven of kom naar de internationale conferentie. Van dinsdag 29 september tot donderdag 1 oktober in Brussel: voor het eerst in ons land! 

Absolute aanrader

Al 7 keer organiseert de Europese Independent Living beweging (ENIL) de Freedom Drive. Dit is een bijeenkomst van en voor personen met alle soorten handicaps en van over heel Europa. De laatste jaren ging deze door in Straatsburg. Ver van huis voor velen onder ons. Voor de eerste keer gaat de Freedom Drive door in Brussel: een ideale kans om dit evenement mee te beleven!

De Freedom Drive is een absolute aanrader. Er is een internationale conferentie, een kleurrijke protestmars doorheen de Europese wijk, een debat in het Europees parlement zelf, een Freedom Drive feest, de algemene vergadering van ENIL en andere sociale evenementen.

Optocht voor een onafhankelijk leven

Op woensdag 30 september 2015 betogen we in Brussel voor het recht op onafhankelijk leven. We tonen ons verenigd, talrijk en vastberaden aan de wereld. Met als centraal thema “De volgende generatie” laat de Independent Living beweging van Europa de spierballen rollen.

Omdat België dit jaar gastland is, hopen we met een grote en misschien wel de grootste delegatie aanwezig te zijn!

Praktisch: Samenkomst en speeches in Parc du Cinquantenaire / Jubelpark van 10:00 tot 12:00 uur. Mars door Brussel (ongeveer 3 km) naar het Europees Parlement van 12:00 tot 14:00 uur.

Lobbywerk

De Freedom Drive biedt de kans aan voorstanders van de beweging voor een onafhankelijk leven en Europese parlementairen om elkaar te ontmoeten, om inspiratie op te doen en thema’s en standpunten te bespreken.

De punten die besproken worden zijn:

 • deïnstitutionalisering;
 • persoonlijke assistentie;
 • inclusief onderwijs;
 • werkgelegenheid;
 • overdraagbaarheid van Independent Living diensten in heel de Europese Unie (EU);
 • de tenuitvoerlegging van het VN-Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap in de EU en de lidstaten.

Kennis en ervaringen opdoen en uitwisselen

Donderdag 1 oktober van 10u tot 17u vindt er een internationale conferentie plaats. Locatie: BEL Brussels, Havenlaan 86c/3002, 1000 Brussel

GRIP en ENIL

 • GRIP is lid van ENIL die de Freeedom Drive organiseert.
 • De roots van GRIP liggen bij de voormalige vzw Independent Living Vlaanderen.
 • Tot op vandaag blijven we verder ijveren voor het recht op een onafhankelijk leven van alle personen met een handicap.
 • Persoonlijke assistentie, deïnstitutionalisering, het recht op ondersteuning gefinancierd door de overheid, een juiste toepassing van het VN-Verdrag zijn belangrijke strijdpunten van GRIP, in Vlaanderen en van ENIL, in Europa.

GRIP en de Freedom Drive

 • GRIP stapt uiteraard met een delegatie mee in de protestmars en zal ook deelnemen aan de andere activiteiten van de Freedom Drive.
 • GRIP helpt mee om de Freedom Drive hier in Vlaanderen onder de aandacht te brengen. We hopen dat zoveel mogelijk personen met een handicap op de hoogte zijn en deelnemen.
 • Voor deze Freedom Drive biedt GRIP ook praktische hulp aan ENIL, onder meer voor de internationale conferentie op 1 oktober.

Gerelateerde artikels

Verberg submenu